Werktevredenheid van wijkverpleging in de interprofessionele dementiezorg

Er zijn steeds meer thuiswonende ouderen met dementie. Wijkverpleegkundigen en casemanagers zijn essentieel om zorg voor deze zorgvragers te waarborgen. De uitstroom van professionals die met deze doelgroep werken is echter groot. Kan meer interprofessionele samenwerking de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen en casemanagers vergroten, zodat er minder uitstroom van personeel is?

Oudere met dementie grijpt naar zijn hoofd

Snelle info

Projectleiding

Dorien Oostra, onderzoeker

Subsidie

ZonMw Dementie HBO Fellowships 2023

Samenwerking

  • Radboudumc Alzheimer Centrum
  • Dementie Advies groep Radboudumc Alzheimer Centrum

Looptijd

1 september 2024 - 31 augustus 2028

Aanleiding

Er is onderzoek nodig om te kijken wat de invloed van interprofessionele samenwerking op werktevredenheid is binnen de vaak complexe dementiezorg. Het is belangrijk om met dit onderwerp aan de slag te gaan om de uitstroom van zorgverleners tegen te gaan.

Achtergrond

Het aantal mensen met dementie in Nederland wordt steeds groter en zal de komende jaren ook blijven stijgen. Veel van de mensen met dementie wonen nog zelfstandig thuis en vaak ook nog met een vergevorderde dementie. De zorg in de wijk is belangrijk om hen goed en veilig thuis te kunnen laten wonen. Hierbij zijn vooral wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie heel belangrijk. Deze zorgverleners zorgen ervoor dat de continuïteit van de zorg wordt gewaarborgd omdat ze vaak de eerste contactpersoon zijn voor de persoon met dementie en zijn/haar naaste(n). Helaas is de verwachting dat er in de komende jaren een steeds groter tekort komt aan deze zorgverleners. Om deze zorgverleners te behouden en nieuwe aan te trekken is het verbeteren van de werktevredenheid van deze groep zorgverleners erg belangrijk om goede dementie zorg te kunnen blijven leveren. Vaak zijn er in de zorg voor mensen met dementie veel verschillende zorgverleners betrokken zoals: de wijkverpleegkundige, casemanager dementie, huisarts en soms ook een ergotherapeut of fysiotherapeut. Maar er is vaak nog geen structurele samenwerking tussen deze verschillende zorgverleners. Wijkverpleegkundigen geven aan dat ze graag zorgen over complexe dementie-casussen willen delen met andere zorgverleners. Dit zorgt ervoor dat ze de verantwoordelijkheid voor een bepaalde cliënt samen kunnen dragen. Een goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners (ook wel ‘interdisciplinaire samenwerking’ genoemd) zou daarom heel goed kunnen bijdragen aan het verbeteren van werktevredenheid binnen de dementiezorg.

Doel van het project

Momenteel zijn er nog geen makkelijk bruikbare en gevalideerde vragenlijsten om werktevredenheid te meten, daarom is een van de doelen van dit project om een meetinstrument hiervoor te ontwikkelen. Daarmee willen we de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe kunnen we werktevredenheid van wijkverpleegkundigen en casemanagers in de dementiezorg meten en verbeteren?
  • En wat is het effect van interprofessionele samenwerking op hun werktevredenheid?        

Teamleden

  • Dorien Oostra, onderzoeker
  • Minke Nieuwboer, lector

Resultaten

Zodra de resultaten bekend zijn, worden deze hier getoond.

Meer weten?

Stuur voor vragen of meer informatie over dit project een mailbericht aan de projectleider: dorien.oostra@han.nl