Project

Low Impact in Lastmile Logistics (LILS)

Arnhem winkelstraat met kerk

In deze SPRONG groep Low Impact Lastmile Logistics (LILS) richten we ons op het ontwikkelen en bundelen van expertise over lastmile logistiek in en rond steden samen met kennis- en praktijkpartners. Ons doel? De (waargenomen) negatieve impacts te verminderen.

Snelle info

Projectleider:

Associate-lector Bram Kin

Looptijd

Januari 2025 - december 2029 (5 jaar)

Penvoerder

Breda University of Applied Sciences

Subsidie:

SIA

Projectkenmerk

SU1926

Doel en onderzoeksthema's

LILS heeft als ambitie om bij te dragen aan de verduurzaming van logistiek in de stedelijke omgeving, waarbij de logistiek ook de noodzakelijke maatschappelijke transities faciliteert. Daarom verbreden we het monodisciplinaire werkveld van CoE KennisDC Logistiek multidisciplinair met expertises van de LILS-hogescholen, zoals ruimtelijke planning, mobiliteit, data en AI, gedrag, energie. Ook verdiepen we de bestaande kennis langs drie onderzoeksthema's, met als doel zo min mogelijk impact veroorzaken met het stedelijk logistiek systeem:   

  • Oplossingen in schaarse ruimte strevend naar zero impact; 
  • Kansen door digitalisering; 
  • Inspelen op gedragsverandering (andere logistiek door expliciet maken keuzes bij ) bij inkoop en afnemers / consumenten. 

We richten ons specifiek op de lastmile logistics, omdat dit zeer zichtbaar is, het vaak bestaat uit relatief kleine leveringen/dunne stromen en een kostbaar onderdeel is van de gehele transportketen, en buitenproportioneel bijdraagt aan emissies, en verkeersonveiligheid en mensuren

4 onderzoekspijlers

LILS ambieert meer impact te hebben met zowel het onderzoek als onderwijs, ook buiten de eigen regio’s. De samenwerking tussen Breda University of Applied Sciences (BUas), HAN University of Applied Sciences, Hogeschool Rotterdam (HR) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) creëert meer massa op dit onderwerp. De activiteiten van LILS worden vormgegeven langs vier pijlers:

  • Het ontwikkelen van een gezamenlijk onderzoeks- en innovatieprogramma in een roadmap;  
  • Het komen tot verdere integratie van de verschillende kennisdomeinen op de drie onderzoekthema's;  
  • Het realiseren verdieping waarbij getracht wordt tot een methodologische aanpak te komen en verdere samenwerking tussen de hogescholen en partners in projecten en onderwijs te creëren (kennishub van LILS en leven lang ontwikkelen);  
  • Het opzetten van een organizational excellence programma om de professionaliteit en kwaliteit van het onderzoek verder te verbeteren.  

Deze pijlers bieden een basis om gezamenlijk uitdagende, extern gefinancierde multidisciplinaire onderzoekstrajecten te initiëren en uit te voeren. LILS is al goed gepositioneerd in de regio’s waar innovaties in praktijk worden gebracht en heeft een goed nationaal en internationaal netwerk.  

Aanleiding

Logistiek is soms deel van het probleem als het om leefbaarheid in de stad gaat, en soms ook een deel van de oplossing. Kenmerkend voor stedelijke logistiek is de spanning tussen enerzijds het private logistieke systeem (gericht op efficiëntie in de keten, en service naar een klant) en anderzijds de meer maatschappelijke doelen vanuit de steden en bewoners waarbij het gaat om minimale overlast en minimale emissies. In de praktijk is er maar beperkte interactie tussen het private logistieke speelveld en de publieke stedelijke wereld. Juist vanuit die verschillende perspectieven bestaat er een sterke behoefte om te komen tot een gezamenlijke krachtige SPRONG-groep gericht op LILS, waarbij integraal gekeken wordt naar de lastmile. Dit geldt niet alleen voor de concrete doelen in het klimaatakkoord en de uitwerking hiervan in de uitvoeringsagenda zero-emissie stadslogistiek, maar ook voor de andere problematiek, vanuit private kant. De LILS-groep werkt aan deze thema’s binnen verschillende lokale living labs en learning communities, maar echte samenhang ontbreekt hierin nog. Daarnaast willen wij het commitment met de bestaande contacten in het werkveld (bedrijven en overheden) versterken. Ook intensiveren we de verbindingen met het kennisveld om meer wetenschappelijke en maatschappelijk impact te realiseren. 

Lectoraat
 

Logistiek en Allianties

Ons lectoraat werkt via onderzoek aan slimme en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen en overmorgen. We ondersteunen bij onderwijsinnovatie en de slimme verduurzaming van logistieke infrastructuren en bedrijfsprocessen.

Arnhem winkelstraat met kerk
Centre of Expertise (CoE)
 

KennisDC Logistiek

KennisDC Logistiek is een landelijk samenwerkingsverband. Een open innovatie- en netwerkorganisatie die stimuleert, inspireert, verbindt, deelt, versnelt, faciliteert, organiseert en realiseert. Het doel van de samenwerking is een betere en intensievere interactie te realiseren tussen ondernemingen, overheden, onderwijs- en onderzoeksorganisaties.

Zwaartepunt
 

Slim - Smart Region

Digitale toepassingen worden steeds sneller ontwikkeld en technologie neemt een steeds belangrijkere plek in ons leven in. Deze digitale innovaties vragen om goede wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Met het samen leren innoveren, delen van kennis en het creëren van ontmoetingsplekken helpt onze focus Smart Region - Slim daarbij. Samen verleggen we grenzen met digitale technologie.

Region vrouw met bril
Sustainable Energy & Environment
 

Samen schoon

Het leefbaar houden van onze wereld vraagt om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kan groot, maar ook klein – in onze regio. We werken samen aan alternatieve, schonere energiebronnen en een economie waarin we veel meer hergebruiken. Daarvoor is samenwerking nodig en dat is een kern van focus Schoon - Sustainable Energy en Environment (SEE). Een grote, brede uitdaging die ons en de regio voorbereidt op een duurzame economie met toekomstbestendige professionals. 

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
jongen windmolen focus zwaartepunt HAN