PAINLESS

Ernstige pijn na operaties kan leiden tot chronische pijn en langdurig gebruik van sterke pijnstillers. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden lopen een groter risico. Met dit project wordt een tool set ontwikkeld waarmee in pijn gespecialiseerde verpleegkundigen patiënten beter kunnen ondersteunen bij het voorkomen en behandelen van pijn.

Voltijd Verpleegkunde student in gesprek met cliënt/ patiënt-2

Snelle info

Startdatum:

1 juni 2025

Looptijd

Tot 1 juni 2027

Subsidie

RAAK Publiek

Projectleiding

Dr. Rianne van Boekel

Aanleiding van het project PAINLESS

Na een operatie krijgt 75% van de patiënten (ernstige) acute pijn. Ernstige acute pijn kan leiden tot chronische pijn en langdurig opioïdengebruik, vooral bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze problemen leiden tot een vertraagd herstel, vermindering van de levenskwaliteit en werkvermogen en een toename van de medische zorgconsumptie. Een antwoord op deze problemen is de begeleiding van patiënten door zorgprofessionals, die werkzaam zijn in een zogenaamde Transitionele Pijn Service. Zij kunnen de multidisciplinaire pijnzorg coördineren, de patiënt (met beperkte gezondheidsvaardigheden) en naaste coachen en begeleiden in de pijnbehandeling, en opioïde pijnmedicatie tijdig helpen afbouwen, ook in de thuissituatie. Zorgprofessionals voelen zich echter handelingsverlegen ten aanzien van welke interventies en hulpmiddelen ze hierbij in kunnen zetten, en hoe ze daarbij patiënten (met beperkte gezondheidsvaardigheden) adequaat kunnen ondersteunen.

Doel van het project

Doel van dit project is om voor en door zorgprofessionals en samen met ervaringsdeskundigen een tool set van preventieve gepersonaliseerde interventies en hulpmiddelen te ontwikkelen om chirurgische patiënten (met beperkte gezondheidsvaardigheden) te ondersteunen. Hiermee kunnen patiënten vanaf de voorbereiding tot in de thuissituatie begeleiding ontvangen, gestimuleerd worden in zelfmanagement, en kan beleid tijdig bijgestuurd worden als dat nodig is. Naar verwachting zal acute en chronische pijn en langdurig en ongewenst opioïdengebruik rondom operaties verminderen. Deze tool set, die ontwikkeld wordt via ontwerpgericht onderzoek, zal in een pilot getest worden op bruikbaarheid, acceptatie en toepasbaarheid. Tevens wordt een onderwijsmodule ontwikkeld voor zorgprofessionals in het initiële zorgonderwijs en voor bij-en nascholingstrajecten, zodat zorgprofessionals in het hele land hiermee gaan werken.

Samenwerkingspartners

  • Radboudumc
  • UMC Utrecht
  • Nationale Vereniging Reumazorg Nederland
  • Samenwerkingsverband Pijnpatiëntennaaréénstem
  • V&VN Pijnverpleegkundigen
  • Pharos

Contact over dit project?

Rianne van Boekel

Projectleider

Lectoraat
 

Acute Intensieve Zorg

Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Lectoraat Acute Intensieve Zorg (LAIZ) en zet zich in voor onderzoek en innovatie binnen de acute en intensieve zorg in Nederland. Het lectoraat neemt een unieke positie in door zich te richten op de hele keten van acute zorg, waarin zorgprofessionals zoals verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten werkzaam zijn. Met actuele maatschappelijke vraagstukken en de veranderende zorgbehoefte voor ogen, richt LAIZ zich op thema’s als ‘slim’, ‘schoon’ en ‘sociaal’. We kijken hierbij zowel naar de individuele zorg als naar de samenwerking in de keten, met als motto: “It takes a system to save a life.” Door strategisch onderzoek, projectleiderschap en intensieve samenwerking in kennisnetwerken, draagt LAIZ bij aan een toekomstbestendige zorg en de opleiding van nieuwe zorgprofessionals in een sector met grote personeelstekorten. Onze ambitie is om het lectoraat verder te versterken en uit te breiden, met als doel een nog grotere impact te maken binnen én buiten de acute zorgsector.

overlegmoment tussen 2 collega's in de zorg