Prehabilitatie op maat: wat beweegt de patiënt?
Hoe kunnen we patiënten optimaal voorbereiden op een grote operatie en hun herstel verbeteren? Ontdek hoe het project 'Prehabilitatie op maat' samen met fysiotherapeuten werkt aan effectieve, gepersonaliseerde prehabilitatie om complicaties te verminderen en herstel te bevorderen.
Aanleiding
Multimodale prehabilitatie is een effectieve strategie om een patiënt beter voor te bereiden op een grote operatie. Multimodale prehabilitatie kan onder meer leiden tot een verminderen van het aantal post-operatieve complicaties en een verbeterd functioneel herstel. Multimodale prehabilitatie bestaat uit verschillende modaliteiten, waarbij actief wordt geïntervenieerd op leefstijlfactoren zoals beweging, voeding, rookgedrag en alcoholgebruik.
Eerstelijns fysiotherapeuten begeleiden prehabiliterende patiënten tijdens hun training. Het trainingsprogramma is gericht op het vergroten van de spierkracht en conditie. Patiënten volgen hiervoor driemaal per week een geprotocolleerd trainingsprogramma, gedurende een periode van ongeveer vier weken. Voor het opstellen van een trainingsprogramma maken MKB-fysiotherapeuten gebruik van (regionale) protocollen en/of standaarden. Alhoewel deze voor een eenduidige aanpak zorgen, blijkt uit navraag dat deze nooit exact (kunnen) worden gevolgd. Patiënten verschillen immers in belastbaarheid, motivatie en/of beweegervaring, waardoor maatwerk noodzakelijk is.
In dit project wordt in nauwe samenwerking met fysiotherapeuten onderzocht welke dilemma’s worden ervaren bij het prehabiliteren van patiënten, waarna een leidraad wordt ontwikkeld waarmee effectieve prehabilitatie kan worden afgestemd op de mogelijkheden van de patiënt. Hiervoor wordt onderzocht wat gewenste en ongewenste variatie is bij prehabilitatie. Deze leidraad wordt vervolgens persoonsgericht en contextueel toegepast, geëvalueerd en doorontwikkeld in samenwerking met de eindgebruikers, waarna een implementatie -en disseminatieplan wordt ontwikkeld voor de ontwikkelde leidraad.
Doel
De ontwikkeling van een leidraad voor persoonsgerichte prehabilitatie door eerstelijns fysiotherapeuten.
Doelgroep
Patiënten die gepland staan voor een zware operatie en eerstelijns fysiotherapeuten die hen prehabiliteren.
Aanpak
Het onderzoek "Prehabilitatie op maat: wat beweegt de patiënt?" bestaat uit vier delen.
- Werkpakket 1: Dit deel kijkt naar de keuzes die fysiotherapeuten maken bij prehabilitatie. Het resultaat is een overzicht van de manier waarop trainingen worden vormgegeven. Daarnaast wordt uitgevraagd waarom fysiotherapeuten bepaalde keuzes maken.
- Werkpakket 2: Dit deel onderzoekt hoe prehabilitatie werkt en wat de werkzame factoren zijn, zodat fysiotherapeuten betere keuzes kunnen maken. Het resultaat is een handleiding en toolbox voor fysiotherapeuten, die laat zien wat goed en minder goed werkt.
- Werkpakket 3: Dit deel test en verbetert de handleiding en toolbox met feedback van fysiotherapeuten en patiënten. Het resultaat is een aangepaste interventie en inzichten in ervaringen en dilemma's.
- Werkpakket 4: Dit deel maakt een plan om de handleiding en toolbox in de praktijk te brengen. Het resultaat is een plan dat de kennis verspreidt bij betrokken organisaties, partners en in het onderwijs.
Partners
- Radboudumc
- Stichting Fit4Surgery
- Negen fysiotherapiepraktijken (NXT Fysio: ESP Gezondheid & Sportcentrum; PROO Fysio; Knooppunt centrum voor gezondheid; Fysiotherapie Dukenburg; Fysiotherapie Maasstaete; Faam Fysiotherapie; MM-Fysio; De Fysioo)
- Twee zorgverzekeraars (Salland & VGZ)
- KNGF (beroepsvereniging fysiotherapie)
- Stomavereniging (patiëntenvereniging).
Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Beweegzorg
Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.