Reduce and use landfill methane

Kunnen methaanbronnen als stortplaatsen en kleine vergisters die nu (deels) onbenut worden, gebruikt worden voor de productie van waardevolle materialen? Dat is het doel van dit Biotech boosterproject.

Biobased lab bij HAN Connectr op het IPKW. Studenten samenwerken, met begeleider, trekbank, minor biobased innovations.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

Februari 2025

Looptijd

2 jaar

Subsidie

Biotech Booster

Projectleider

Richèle Wind
richele.wind@han.nl  

 

Aanleiding

Methaan is een krachtig broeikasgas dat aanzienlijk bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Nationale en internationale overeenkomsten vragen een aanzienlijke reductie van broeikasgassen in 2030 (49% ten opzichte van 1990).

In Europa is meer dan 60% van de methaanemissies afkomstig van landbouw (40%) en (organisch) afval (20%). Een deel van het geproduceerde methaan kan worden hergebruikt door het om te zetten in warmte en elektriciteit.

Een groot deel van deze methaanhoudende uitstoot kan echter niet worden gebruikt, vanwege te lage methaanconcentraties en/of onvoldoende hoeveelheden. Dit is het geval voor bronnen, zoals stortplaatsen en kleine vergisters. Hier wordt methaan uiteindelijk afgefakkeld of uitgestoten naar de atmosfeer, terwijl het een groot potentieel heeft om te worden omgezet in biobased materialen, zoals bioplastics.

Doel

In dit project wordt onderzocht of methaanbronnen, die nu (deels) onbenut worden, gebruikt kunnen worden voor de productie van waardevolle materialen.

Uit eerdere studies is gebleken dat methaan uit stortgassen met behulp van methanotrofe micro-organismen op labschaal biologisch omgezet kan worden in het biopolymeer polyhydroxybutyraat (PHB). In deze proof of principle studie wordt deze biofiltertechnologie verder ontwikkeld en opgeschaald. Uiteindelijk doel is doorontwikkeling naar een technische en economische haalbare business case.

Aangezien PHB een biologisch afbreekbaar polymeer is, draagt dit project bij aan vermindering van wereldwijde plasticvervuiling.

Onze partners

  • Avans/MNext
  • SWECO
lectoraat
 

Biobased Innovations

De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

Algemene foto bermgras