Samen Slimmer

Kinderen verdienen een veilige, inclusieve leeromgeving. De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) speelt hierin een sleutelrol. Maar de meerwaarde van de PEP, vooral in de samenwerking met andere onderwijsprofessionals is niet goed in het vizier. Het project 'Samen Slimmer' onderzoekt hoe deze beter benut kan worden.

Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional met twee leerlingen aan tafel met stiften

Snelle info

Periode

1 maart 2025 - 1 maart 2027

Projectleider

Anne Khaled, Senior Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs

Contact

Stuur een mail aan onderzoek-educatie@han.nl.

Subsidie

Dit project wordt uitgevoerd met subsidie van SIA RAAK Publiek

Partners

KION, Delta scholengroep, PuntSpeciaal onderwijsgroep, Stichting Stromenland, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool KPZ

Projectteam

Anne Khaled

Senior Onderzoeker Responsief Beroepsonderwijs
Portretfoto van projectleider Anne Khaled in de hal van Ruitenberglaan 26 in Arnhem

Marloes de Lange

Onderzoeker
Marloes de Lange

Aanleiding voor het onderzoek

In Nederland is er een toenemende urgentie om inclusieve pedagogische (speel)leeromgevingen van kinderen te creëren, zodat zij alle kansen krijgen om veilig en gezond op te groeien. Uit onderzoek blijkt dat samenwerking tussen opvang, onderwijs en zorg hiervoor essentieel is.

De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) is een nieuwe professional die hieraan dient bij te dragen door (onderwijs)personeel, zoals pedagogisch medewerkers en leraren, te ondersteunen in hun handelen met een expliciete verbindende rol tussen opvang, onderwijs en zorg en welzijn. Hoewel de opleiding tot PEP aan populariteit wint, ervaren de PEP’s en hun leidinggevenden problemen met hun inzet. Een uitgebreide vraagverkenning laat zien dat dit komt doordat de meerwaarde van de PEP, vooral in de samenwerking met andere (onderwijs)professionals, niet goed in het vizier is.

Doel van het onderzoek

Onderzoeken hoe de meerwaarde van de PEP ten opzichte van andere (onderwijs)professionals beter benut kan worden ten behoeve van een inclusieve pedagogische (speel)leeromgeving voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Doelgroep

  • pedagogisch educatief professionals
  • pedagogisch medewerkers
  • ambulante begeleiders
  • leraren
  • kwaliteitszorgcoordinatoren
  • leidinggevenden opvang, onderwijs en jeugdzorg.

En verder andere (onderwijs)professionals en leidinggevenden in het basisonderwijs, de opvang en jeugdzorg die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar.

Aanpak

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

1) een vignetonderzoek: We onderzoeken hoe de praktijk de meerwaarde van de PEP ziet middels vignettes met sprekende praktijkvoorbeelden van rollen, taken en verantwoordelijkheden van een PEP en manieren van samenwerken met andere (Onderwijs) professionals.

2) Een waarderend onderzoek: vijf ontwikkelgroepen op basisscholen en kinderopvang gaan op basis van de vignetten interventies ontwikkelen, uitproberen en evalueren met het doel de samenwerking tussen de PEP en andere (onderwijs)professionals te bevorderen zodat iedereen, specifiek de PEP, goed tot zijn recht komt in de samenwerking;

3) Tot slot vertalen we, samen met de praktijkpartners, de kennis uit onderdelen 1 en 2 naar een praktisch toepasbare handreiking voor de PEP zelf als nieuwe professional en voor andere (onderwijs) professionals en leidinggevenden van basisscholen en kinderopvangorganisaties om hen te ondersteunen in hun samenwerking, zodat we meer toe kunnen werken naar inclusieve en sterke pedagogische (speel)leeromgevingen.

Beluister onderstaande podcast om meer te weten te komen over het onderzoek

Podcast: PEP in de praktijk: onderzoek naar de rol van de PEP

De PEP (pedagogisch Educatief Professional) is een nieuwe rol in het pedagogisch werkveld. Op plekken waar de PEP ingezet wordt ervaart het werkveld veel voordelen, maar op veel plekken wordt ook nog geworsteld met deze nieuwe rol. Door meerdere instanties wordt onderzoek gedaan naar hoe de PEP (nog) beter ingezet kan worden. Eén van deze instanties is het lectoraat responsief Beroepsonderwijs. Onderzoekers Anne Khaled en Marloes de Lange leggen in deze aflevering uit wat hun lectoraat gaat onderzoeken en wat de meerwaarde ervan is voor de PEP'er en het pedagogisch werkveld.

Resultaten

Er zijn nog geen te delen resultaten.

 

Lectoraat
 

Responsief Beroepsonderwijs

Wat zijn goede manieren om studenten en professionals te helpen ‘ergens goed in te worden’? Ons lectoraat wil de ontwikkeling van vakbekwaamheid zo goed mogelijk begeleiden.

Studenten lachen terwijl docent uitlegt
Samen gezondheidsverschillen verkleinen
 

Sociaal- Fair Health

Gezondheidsverschillen tegengaan is een complexe uitdaging. In de 4 thema’s van Fair Health werken onderzoekers, docenten en studenten uit allerlei vakgebieden samen. Ze betrekken daarbij de mensen met ervaringskennis en professionals uit het werkveld.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN