Heb je een vraag over studeren bij de HAN? De kans is groot dat het antwoord ergens op onze website staat. Maar waar? In deze FAQ verwijzen we je naar de plek waar je het antwoord kunt vinden. Kun je meteen meer over dat onderwerp lezen!
Een voltijdstudie kiezen
- Kijk op han.nl/opendagen voor meer info en aanmelden
- Hier vind je alle veelgestelde vragen over de Open Dagen
De Open Dagen Voltijd van de HAN van studiejaar 2024-2025 zijn op:
- 9 + 10 november 2024 | Open Dag Nijmegen
- 16 november 2024 Open Dag Arnhem
- 11 januari 2025 | Open Dag Nijmegen
- 18 januari 2025 | Open Dag Arnhem
- 29 maart 2025 | Open Dag Arnhem
- 5 april 2025 | Open Dag Nijmegen
Weet jij wat je wilt studeren? Waar begin je? Wat vind je leuk of interessant? Adem in, adem uit, want hoe je dat aanpakt, lees je hier.
Voor alle voltijd bacheloropleidingen zijn er minimale eisen. Sommige opleidingen hebben daarnaast aanvullende eisen, zoals een specifiek profiel of vakkenpakket. Hier vind je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.
- Je kun je vanaf oktober aanmelden voor een hbo-opleiding via Studielink.
- Voordat je dat doet vraag je een DigiD aan en check je de toelatingsvoorwaarden. Op han.nl/aanmelden zie je stap voor stap wat jij moet doen om je aan te melden.
Heb je meer vragen over jouw aanmelding? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen aanmelden in Studielink en definitief inschrijven bij de HAN? Voor hoeveel opleidingen kun je je aanmelden en hoe weet je of die aanmelding goed is gegaan? Dat lees je in de veelgestelde vragen over aanmelden (voor een voltijdstudie).
Na je aanmelding in Studielink krijg je een e-mail van de HAN met de bevestiging van jouw aanmelding. Daarna moet je nog een aantal stappen zetten om je inschrijvnig bij de HAN definitief te maken.
- Hoe log ik (voor het eerst) in bij Mijn Aanmelding?
Als je informatie moet aanleveren via Mijn Aanmelding krijg je daarover een mailtje op het mailadres dat je via Studielink hebt opgegeven. In deze mail staan jouw gebruikersnaam en een tijdelijk wachtwoord. Als je voor het eerst inlogt bij Mijn Aanmelding pas je je wachtwoord aan. Daarna log je voortaan in met het wachtwoord dat je zelf hebt gekozen. Als je eenmaal definitief bent ingeschreven, heb je de inloggegevens van Mijn Aanmelding niet meer nodig.
- Ik ben de inloggegevens van Mijn Aanmelding kwijt, wat nu?
No worries, via Mijn Aanmeldingkun je een nieuwe gebrikersnaam en wachtwoord opvragen.
- Hoe log ik (voor het eerst) in bij Mijn Aanmelding?
Als jij je via Studielink hebt aangemeld voor een voltijdopleiding bij de HAN, kun je daarna matchingsactiviteiten kiezen om te checken of die studie echt bij jou past. Denk aan een gesprek met de opleiding of een dag Meelopen of Proefstuderen. Zo neem je de laatste vragen of twijfels weg.
- Op han.nl/matching vind je alle info en veelgestelde vragen over matching bij de HAN.
- Bij veel Nederlandse hogescholen doe je na je aanmelding een (verplichte) studiekeuzecheck. Bij de HAN was dat voorheen ook zo, maar sinds studiejaar 2023/2024 niet meer. De matchingsactiviteiten vervangen de studiekeuzecheck. Het belangrijkste verschil is dat matchingsactiviteiten niet verplicht zijn. We raden het wel aan, matching is een mooie kans om te checken of je goed zit met je studiekeuze. Zo is de kans nog groter dat jij straks op je plek zit.
Na je aanmelding via Studielink moeten er nog een paar dingen gebeuren om je inschrijving bij de HAN definitief te maken.
- Op han.nl/inschrijven vind je een checklist. Soms moet jij iets doen, soms moet je wachten tot wij iets hebben verwerkt. Op tijd beginnen dus!
- Als jouw inschrijving definitief is zie je vanaf juli in Studielink staan 'Ingeschreven'.
- Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf juli verstuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven via studielink'
- Lees wat het verschil is tussen aanmelden via Studielink en je definitief inschrijven bij de HAN
- Hoe maak ik een HANaccount aan?
Na je aanmeding bij de HAN maak je zelf je HANaccount aan in het HANaccount portal.
- Waar heb ik een HANaccount voor nodig?
Als je een HANaccount hebt aangemaakt krijg je een eigen HAN-mailadres. Op dit e-mailadres ontvang je de startinformatie van jouw opleiding. Als je start met je studie heb je met je HAN-account ook toegang tot wifi, Insite, OSIRIS en meer digitale voorzieningen van de HAN.
Hoeveel collegegeld moet ik betalen?
De hoogte van het collegegeld verschilt per opleiding en ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Ga je voor het eerst aan het hbo studeren of is dit jouw 2e bachelor? Dat bepaalt de hoogte van jouw collegegeld.
Betaal ik wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?
Is dit jouw 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan betaal je het wettelijk collegegeld. Je hebt mogelijk recht op halvering van je collegegeld in het 1e studiejaar. Lees meer over wettelijk collegegeld en instelllingscollegegeld.
Wordt mijn collegegeld gehalveerd?
Als je voor het eerst start met studeren betaal je in je 1e jaar maar de helft van het collegegeld.
Hoe gaat de betaling van het collegegeld?
Je kunt ervoor kiezen om je collegegeld in 1 keer te betalen of om het bedrag te verdelen over 10 maanden. Dan betaal je dus in termijnen. Lees alle veelgestelde vragen over collegegeld.
Wat kost studeren aan het hbo?
Als je gaat studeren betaal je collegegeld. Je hebt ook boeken en een laptop nodig en misschien ga je op kamers. Maar je kunt ook studiefinanciering aanvragen. Lees met welke kosten je rekening moet houden.
Kijk voor uitgebreide opleidingsinformatie op de pagina van jouw opleiding.
Ga je bijna aan je studie beginnen? Bereid je goed voor! Alle informatie over starten met je voltijdstudie lees je op han.nl/flitsendestart.
Daar lees je bijvoorbeeld:
- Welke boeken moet ik kopen?
Jouw opleiding maakt een lijst met de boeken die je het 1e jaar van je studie nodig hebt. Die boekenlijst vind je op Studiewinkel.nl (tenzij er op jouw opleidingspagina onder Praktische Info iets anders staat). Lees meer over de boeken en andere studiematerialen die je nodig hebt.
- Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een eigen laptop nodig*. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Daarom is het belangrijk dat die laptop (minimaal) een aantal specificaties heeft. De meeste laptops voldoen aan deze specificaties, maar check het wel even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
- Wanneer is de intro?
Tijdens de introductieweek van de HAN leer je de campus, de stad én natuurlijk je medestudenten kennen. Dat wil je niet missen! De intro van de HAN is elk jaar in de laatste week van augustus. Op han.nl/intro vind je de data voor dit jaar.
- Welke studieverenigingen en studentverenigingen zijn er allemaal?
Of je nu in Arnhem of in Nijmegen studeert: het bruist er van de activiteiten speciaal voor studenten. Welke studieverenigingen en studentverenigingen zijn er allemaal en wat is het verschil?
- Wat als ik studeer met bijzondere omstandigheden?
Is er iets waar jij tijdens je studie rekening mee moet houden? Heb je bijvoorbeeld dyslexie of ADHD? Deal je met een beperking of ziekte? Of misschien combineer jij je opleiding met topsport, een eigen onderneming of zorg voor een familielid. Het is fijn als je dat bij ons meldt, dan kijken we samen wat jij nodig hebt om je studie een succes te maken. Hoe je dat doet en meer lees je op han.nl/bijzondereomstandigheden.
En nog veel meer over de stad, de campus, de intro, je medestudenten én wat je allemaal moet regelen. Han.nl/flitsendestart dus!
- Welke boeken moet ik kopen?
Nederlands
Heb je een vraag over je niet-Nederlandse diploma of over de taaleisen zoals het NT2-2 programma of IELTS/TOEFL? Daar kunnen we geen algemeen antwoord op geven. Neem daarom contact op met ASK HAN.
Heb je een vraag over de taalcursussen of examens Nederlands NT2-B2? Daar kunnen we geen algemeen antwoord op geven. Stuur een mailtje naar het HAN Talencentrum via talencentrum@han.nl.
English
Do you have a question regarding your non-Dutch diploma or the language requirements, such as NT2-2 or ELTS/TOEFL? There is not one standard answer for those questions. Please contact Ask HAN.
Do you have a question regarding the language courses or the Dutch NT2-B2 exams? There is no standard answer for those questions. Please send an email to HAN Language Center via talencentrum@han.nl.
Deutsch
Hast du eine Frage im Bezug deine Zeugnis oder Voraussetzungen in Bezug Niederländisch oder Englisch? Mehrere Antworten sind hier möglich. Bitte kontaktiere ASK HAN.
Hast du eine Frage im Bezug eine Niederländisch Kurs oder die Examens Niederländisch NT2-B2? Mehrere Antworten sind hier möglich. Bitte kontaktiere HAN Sprachenzentrum via talencentrum@han.nl.
Wil jij de Pabo gaan doen? Het kan zijn dat je dan een toelatingstoets moet doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Dat ligt aan je vooropleiding en je vakkenpakket. Op de opleidingspagina van de Pabo lees je er alles over onder Toelatingsinformatie.
Studeren in deeltijd
De volgende Open Avond is op woensdag 27 november 2024 op de campus in Arnhem en Nijmegen. Sommige opleidingen bieden ook een online programma aan. Heb je vragen?
- Kijk op han.nl/openavond voor meer info over het programma en meld je aan!
Wat is duaal studeren?
Bij een duale opleiding combineer je werken en studeren. Je hebt een praktijkbegeleider vanuit school en vanuit je werkplek. Bij een duale studie is er veel wisselwerking tussen theorie en praktijk. Ideaal als je nog geen baan hebt en wilt doorleren!
Wat is studeren in deeltijd?
Wil je switchen van beroep? Je verdiepen in je vakgebied of verder doorgroeien? Dan is een opleiding in deeltijd wat voor jou. Het is handig als je baan past bij je studie en je praktijkopdrachten op je werk kunt doen. Maar dit is niet bij elke studie verplicht.
Is een relevante werkplek verplicht?
Bij veel duale of deeltijdopleidingen heb je een werkplek nodig die bij je studie past, soms bij het begin van je opleiding, soms na een half jaar of 1 jaar. Kijk bij jouw opleiding welke voorwaarden er gelden.
Hoe vind ik een relevante werkplek?
Ga je in opleiding doen in de richting Economie, Management & Recht? Of in de richting Techniek & ICT? Dan kan HAN Employment je verder helpen met je zoektocht naar een baan. Ga je voor een lerarenopleiding, dan regelt de HAN een (onbetaalde) stageplek. Voor andere opleidingen kijk je bij je opleiding wat de mogelijkheden zijn.
Wat is een associate degree?
Een associate degree is een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Na die 2 jaar krijg je een officieel erkend associate degree-diploma, waarmee je goede kansen hebt op de arbeidsmarkt. Doorstuderen voor een bachelordiploma kan ook.
Wat is een bachelor?
Een hbo-opleiding van 4 jaar noemen we een bachelor. Je volgt een hbo-bachelor na de havo of het vwo. Maar je kunt ook na een mbo-4-opleiding doorstromen naar het hbo of met een hbo-opleiding starten als je al werkt op mbo4-niveau of hoger. De HAN biedt meer dan 100 bacheloropleidingen.
Een post-hbo, cursus of hbo-programma duurt korter dan een associate degree of bachelor. Je kiest het specifieke onderwerp waarin je je wilt verdiepen.
Wat is een post-hbo-opleiding?
Een post-hbo-opleiding kun je na je hbo-opleiding volgen om je verder te verdiepen in je vakgebied of je kennis up-to-date te houden. Kijk bij de post-hbo van je keuze voor de studieduur en studiebelasting.
Wat kan ik met een cursus?
Een cursus is een kort programma om je kennis snel bij te spijkeren en soms je vaardigheden te oefenen. Kijk bij de cursus van jouw keuze voor de studieduur en -belasting.
Wat is het verschil tussen een hbo-programma en een hbo-opleiding?
Hbo-programma's zijn korte onderdelen van een hbo-opleiding, de zogenaamde modules. Een hbo-programma is een afgerond geheel, waarmee je een getuigschrift haalt. Maar je kunt ook doorstromen naar de bijbehorende hbo-opleiding. Kijk bij het hbo-programma van jouw keuze voor de studieduur en -belasting.
Hoe veel gaat de opleiding mij kosten?
De kosten van een deeltijd- of duale opleiding of een cursus hangen af van de opleiding en van jouw persoonlijke situatie. Start je met een associate degree, bachelor- of master-opleiding? Dan betaal je collegegeld. Bij een post-hbo-opleiding, een cursus of een hbo-programma variëren de kosten per opleiding.
Kom ik in aanmerking voor studiefinanciering?
Je hebt recht op studiefinanciering onder deze voorwaarden:
- Je bent jonger dan 30 jaar op het moment dat je studiefinanciering ingaat.
- Je volgt een voltijd of duale opleiding aan het hbo van minimaal 1 jaar of langer.
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en een verblijfsvergunning type II, III, IV of V? Dan kun je toch studiefinanciering krijgen.
- Je hebt het maximale recht op studiefinanciering nog niet verbruikt.
Als je van het mbo naar het hbo gaat, mag je opnieuw studiefinanciering aanvragen voor het hbo.
Hoe kan ik mijn opleiding financieren?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Denk aan het Levenlanglerenkrediet, subsidieregelingen voor je werkgever of subsidies voor lerarenopleidingen.
Wat zijn de toelatingseisen voor een Ad of bachelor?
Om te kunnen beginnen met een opleiding voor een associate degree of bachelor heb je mbo-niveau 4, een havo- of vwo-diploma of een 21+ toets nodig.
* Let op: sommige opleidingen vragen naar specifieke eisen, vakkenpakket, relevant werk of werkervaring. Je leest er meer over bij de opleiding van jouw keuze.
Wat is de 21+ toets?
Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma om met een hbo-opleiding te starten? Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan een 21+ toets. Hoe die toets eruit ziet, verschilt per opleiding.
Mag ik met een buitenlandse vooropleiding starten bij de HAN?
Om te kunnen starten aan de HAN moet je buitenlands diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft: dit noemen we de Taaleis. Om je goed voor te bereiden op je studie bieden we een Taal- en Schakeljaar aan.
Hoe kan ik ontbrekende vakken halen?
Heb je niet het goede vakkenpakket voor de opleiding van je keuze? Vaak kun je ontbrekende vakken nog halen of een toelatingstoets doen.
Hoe meld ik me aan voor een deeltijd- of duale opleiding?
Om je aan te melden voor een associate degree of een bachelor- of masteropleiding in deeltijd doorloop je 3 stappen:
- je checkt de toelatingseisen;
- je meldt je aan in Studielink;
- je rondt je aanmelding af.
Tot wanneer kan ik me aanmelden?
De meeste deeltijdopleidingen starten op 1 februari en op 1 september. Voor de septemberstart geldt: Meld je uiterlijk op 31 augustus aan. Na je aanmelding moet je nog van alles regelen. Probeer je daarom voor 15 augustus aan te melden, zodat je toegang hebt tot alle systemen en meteen kunt starten met de lessen.
Start je opleiding in februari? Dan geldt: meld je uiterlijk op 31 januari aan maar het liefst voor 15 januari.
Hoe meld ik me aan voor een post-hbo of cursus?
Wil je je aanmelden voor een post-hbo-opleiding, hbo-programma of cursus? Ga naar de opleidingspagina van jouw keuze en vul het aanmeldformulier in.
Veel praktische zaken zijn afhankelijk van de opleiding waar je interesse in hebt, zoals:
- waar je les hebt;
- wat je lestijden zijn;
- hoe je op de campus komt;
- welke faciliteiten er zijn;
- op welke dagen je les hebt;
- hoe het 21+ toets;
- wat de startmomenten van de opleiding zijn.
Kijk daarom altijd bij bij de opleidingsinformatie.
Krijg je bij een deeltijd- of duale opleiding begeleiding?
Studeren doe je niet alleen, ook niet als je in deeltijd of duaal studeert. Vanuit je opleiding is je 1e aanspreekpunt je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Ook kun je terecht bij het HAN Student Support Center. Daar vind je decanen, psychologen en coaches om je verder te helpen.
Ik heb een beperking of ziekte. Welke ondersteuning is er mogelijk?
Heb jij extra ruimte of begeleiding nodig om jouw talenten te ontplooien, bijvoorbeeld omdat je studeert met een beperking of chronische ziekte? Vaak zijn er extra voorzieningen of regelingen mogelijk. Laat het ons weten, dan denken we met je mee!
Bieden jullie ondersteuning aan topsporters of ondernemers?
Voor topsporters heeft de HAN een topsportregeling. Samen met jou zorgt de HAN Topsport Academie ervoor dat jouw sport en studie zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Ben je ondernemer? De HAN Topondernemersregeling (TOR) faciliteert je bij het combineren van ondernemen en studeren.
Masteropleiding
Wat is een master?
Een master is het vervolg op een bacheloropleiding (hbo of universitair) en duurt 1 tot 3 jaar. Met een master kies je ervoor om je kennis te verbreden of je te specialiseren.
Wat is het verschil tussen een hbo- en wo-master?
Een hbo master en wo master verschillen in type onderzoek, toelatingseisen, duur en type. Het opleidingsniveau is even hoog en behaalt in beide gevallen de internationaal erkende mastertitel.
Welke master kan ik doen?
De keuze voor een hbo- of wo-master is afhankelijk van wat jij wil bereiken. Om snel te zien tot welke masters je toegang hebt met jouw bachelordiploma kan je de doorstroommatrix gebruiken.
Hoe lang duurt een master?
De duur van een master hangt af van de variant die je kiest. Zo duurt een voltijd master vaak 1 jaar en een deeltijd of duale master 2 tot 3 jaar.
Wat kan je met een master in de dagelijkse praktijk?
In een master worden onderwerpen behandeld die relevant zijn voor het werkveld. Wat je als student daar tegenkomt, komt direct terug in het curriculum van het masterprogramma. De kennis die je tijdens de master opdoet, kun je vervolgens direct toepassen op het werk. Dit doe je onder begeleiding van een praktijkbegeleider op school en een mentor op je werkplek. Door jouw eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je bovendien in contact met verschillende bedrijven. Hierdoor vergroot je je netwerk tijdens je masteropleiding en kom je in aanraking met andere vakdisciplines.
Wat is een voltijd master?
Een master in voltijd volg je vaak aansluitend aan je bachelorstudie. Wanneer je kiest voor een master in voltijd focus je je volledig op studeren. Tijdens een voltijdsmasterprogramma word je volledig ondergedompeld in complexe vraagstukken en actuele thema's binnen jouw vakgebied.
Wat is een duale master?
Duaal studeren vereist dat je een passende baan hebt die aansluit bij je opleiding, waarbij je studie geïntegreerd is in je werk. Er wordt vaak voor duaal gekozen als je nog geen werkervaring hebt in het domein waarin je wil gaan studeren. Je gaat wekelijks 1-2 dagen naar school, werkt minimaal 24 uur per week, en besteedt ongeveer 20 uur per week aan studie, inclusief colleges en zelfstudie. Je sluit een onderwijsovereenkomst af met je werkgever en de HAN, waarin zowel je werkgever als je praktijkbegeleider vanuit de HAN vastleggen hoe ze je leerproces begeleiden. Tijdens werkuren ben je werknemer en ontvang je salaris, terwijl je tijdens studie-uren als student recht hebt op studiefinanciering.
Wat is een deeltijd master?
Overweeg je een carrièreswitch, wil je je verdiepen in je vakgebied of streef je naar verdere groei? Dan is een deeltijdstudie iets voor jou. Het is handig als je huidige baan aansluit bij je studie en je praktijkopdrachten op je werk kunt uitvoeren, al is dit niet altijd verplicht voor elke studie. Je gaat wekelijks 2-3 dagdelen naar school, waarbij je bijvoorbeeld overdag werkt en 's avonds naar school gaat. Met een deeltijd master heb je geen recht op studiefinanciering, wel kan je gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet. Wanneer je kiest voor een deeltijd master, kies je voor een nieuwe uitdaging.
Welke master past het best bij mij?
Twijfel je nog over een deeltijd- of duale master? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Hierbij kan je vragen stellen over de opleiding die je in gedachte hebt en erachter komen of de opleiding aansluit bij jouw mogelijkheden en ambities.
Hoe duur is een master?
De meeste masters zijn bekostigd, dus betaal je het wettelijk collegegeld of instellingsgeld. Bij de onbekostigde masters is de prijs verschillend per opleiding, dat zijn de masters Musculoskeletale Revalidatie, Integraal Adviseur MKB en Management en Innovatie.
Hoe financier ik mijn master?
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden afhankelijk van je persoonlijke situatie zoals studiefinanciering, levenlanglerenkrediet, kinderopvangtoeslag of de lerarenbeurs.
Kan ik in termijnen betalen?
Ja, je kan in maandelijkse termijnen betalen.
Wat zijn de toelatingseisen van een master?
Dat hangt af van de masteropleiding. Je moet in ieder geval beschikkend over een bachelor of hbo-diploma. De toelatingseisen vind je onder de voorwaarden van je gekozen master op onze website.
Zijn er mogelijkheden tot vrijstellingen?
Heb je al veel ervaring in het werkveld? Of heb je al een andere master gevolgd? Misschien kom je in aanmerking voor vrijstellingen. Meer weten? Vraag een adviesgesprek aan voor de master van jouw keuze.
Hoe meld ik me aan voor een masteropleiding?
Om je aan te melden voor een masteropleiding doorloop je 3 stappen:
- je checkt de toelatingseisen;
- je meldt je aan in Studielink;
- je rondt je aanmelding af.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur