Ik heb een buitenlands diploma
Heb je een buitenlandse vooropleiding? Om te kunnen starten aan de HAN moet je buitenlands diploma gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Ook moet je aantonen dat je goed Nederlands spreekt en schrijft, dat noemen we de Taaleis.
1. Is mijn buitenlands diploma geldig?
Om een Nederlandse hbo-opleiding te kunnen volgen moet jouw buitenlands diploma ten minste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands havo-, vwo- of mbo4-diploma. Als jij je hebt aangemeld checken we dat door je buitenlands diploma te laten waardeeren door het Nuffic.
Twijfel je over het niveau van je diploma? ASK HAN kan je er meer over vertellen.
2. Heb ik de juiste vakken op mijn eindlijst?
Soms heb je bepaalde vakken nodig op je eindcijferlijst om je voor een hbo-opleiding aan te kunnen melden. Dat lees je in de toelatingsvoorwaarden van de opleiding. Die vind je op je opleidingspagina op de pagina 'Praktische info'.
Mis je vakken? Soms kun je dat oplossen door ontbrekende vakken te halen met een toelatingstoets of deelcertificaat.
3. Wat is de taaleis?
Heb je een buitenlands diploma en wil je starten met een Nederlandstalige hbo-opleiding? Dan moet je aantonen dat je aan de taaleis voldoet. Dat betekent dat je moet laten zien dat je goed Nederlands spreekt en schrijft, minimaal op B2-niveau.
Wanneer voldoe ik aan de taaleis?
Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je voldoet aan de taaleis.
- Je bent geslaagd voor alle 4 de onderdelen van het Staatsexamen NT2, programma II.
- Je hebt 1 van deze certificaten 'Nederlands als Vreemde Taal' (CNaVT) van de Taalunie:
- Educatief Startbekwaam (STRT)
- Zakelijk Profesioneel (PROF)
- Educatie Professioneel (EDUP) - Je hebt een diploma van het Taalschakeltraject van de HAN (of een andere erkende instelling) waarop staat vermeld dat je het Nederlands op alle onderdelen beheerst op B2-niveau. Heb je een ander soort certificaat B2? Als je dit na je aanmelding aanlevert, bepaalt een speciale commissie of dit certificaat geaccepteerd wordt.
- Je bent Nederlandstalig opgevoed of hebt op je middelbare school minstens 2 jaar Nederlands gevolgd (op B2-niveau). Je moet dit wel kunnen aantonen. Hoe je dat doet, hoor je na jouw aanmelding. Bureau Toelating bepaalt dan samen met een speciale commissie of je aan de taaleis voldoet.
- Je hebt een Duits diploma op minimaal havo-niveau, waar in de cijferlijst staat vermeld dat je de Nederlandse taal hebt gevolgd op B2 niveau.
- Met een Nederlandstalig buitenlands diploma (bijvoorbeeld uit België of de Nederlandse Antillen/Caribisch Nederland) voldoe je ook aan de taaleis.
Deadline
- Je moet aantonen dat je aan de taaleis voldoet voordat je met je opleiding begint, dus voor 1 september of 1 februari.
- Voor opleidingen met selectie en plaatsing moet je voldoen aan de taaleis voor 1 juli.
- Heb jij je aangemeld voor een opleiding met selectie en plaatsing en lukt het niet om je NT2 Staatsexamenprogramma II certificaat voor 1 juli aan te leveren? Vraag dan uiterlijk 30 juni uitstel aan voor het aanleveren van je NT2.
Wat is B2?
Om een Nederlandse hbo-opleiding te volgen moet je minimaal op B2 niveau Nederlandse kunnen spreken en schrijven. Je kunt een vreemde taal op verschillende niveaus beheersen. A1 is het laagste niveau, C2 is het hoogste niveau. Die niveaus zijn bepaald door het Europees Reverentiekader. B2 niveau betekent onder andere dat je vloeiend en spontaan kunt reageren in het Nederlands zonder dat het veel moeite kost en dat je duidelijke teksten kunt schrijven.
Taalschakeltraject
Heb je een buitenlands diploma en ben je nog niet goed in Nederlands? Dan kun je misschien extra hulp gebruiken om je goed voor te bereiden op een Nederlandse hbo-opleiding. Daar is het Taalschakeltraject voor. Dit traject van 2 tot 3 jaar bereidt je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op de toelating tot een Nederlandse hbo-studie. Je traint ook studievaardigheden zoals presenteren en werken in groepjes. Je komt meer te weten over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt en je breidt je vakkenpakket uit met bijvoorbeeld scheikunde, natuurkunde of biologie.
Vragen?
Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.