Lerarenbeurs
Heb je al een lerarenbevoegdheid en wil je een bachelor- of master-opleiding gaan volgen om je professionele niveau te verhogen, je vakkennis te verbreden of juist te specialiseren? De Lerarenbeurs helpt je verder. Op deze pagina vind je alle info.

De beurs bestaat uit een vergoeding voor collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Daarnaast kan je werkgever subsidie krijgen om je studieverlof te geven.
Lerarenbeurs 2025-2026
De Lerarenbeurs aanvragen voor studiejaar 2025-2026 is niet meer mogelijk. De aanvraagperiode liep tot en met 15 maart 2025. Heb je al een aanvraag gedaan, dan kun je deze wel nog wijzigen via DUO.nl.
In 2025-2026 krijg je voor het collegegeld maximaal € 7.000,- en voor studiemiddelen en reiskosten elk maximaal € 350,-.
De beurs wordt toegekend per onderwijssector, in een vaste volgorde:
- Herhaalaanvragen (2e en 3e studiejaar);
- Daarna de nieuwe 1e aanvragen.
Hoe lang kan ik de beurs krijgen?
- Voor een bachelor of master krijg je maximaal 3 jaar een lerarenbeurs.
- Volg je een pre-master of schakeltraject, dan is dat maximaal 1 jaar.
- Als je daarna een bijpassende, universitaire masteropleiding kiest, krijg je de beurs nog maximaal 2 jaar.
Belangrijk: je moet elk jaar minimaal 15 studiepunten halen om de beurs te behouden.

Voor wie?
De lerarenbeurs is er niet alleen voor leraren. Ook interne begeleiders, zorgcoördinatoren en remedial teachers kunnen 'm aanvragen.
Dit zijn de voorwaarden
- Je hebt een onderwijsbevoegdheid of minimaal een bachelor-diploma als leraar in het hbo. Ben je leraar in het mbo? Dan moet je voldoen aan bepaalde bekwaamheidseisen.
- Het ministerie van OCW of EZ bekostigt de onderwijsinstelling waar je werkt.
- Op het moment van je subsidieaanvraag of in de 12 kalendermaanden daarvoor werk je bij een bekostigde school in (Caribisch) Nederland. Dit mag ook met een tijdelijk of invalcontract zijn. Je mag niet als zzp'er werkzaam zijn.
- Je geeft minimaal 20% van je werktijd les. Dit is inclusief voorbereiding en nakijkwerk. Deze voorwaarde geldt niet voor intern begeleiders, zorgcoördinatoren, remedial teachers of ambulant begeleiders.
- Je krijgt in de subsidieperiode voor dezelfde opleiding geen studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs, aanvullende beurs of lening, en ook geen (nul) lening of studentenreisproduct of een OV-vergoeding.
- Ook krijg je in de subsidieperiode voor dezelfde opleiding geen tegemoetkoming leraren of de subsidie tweede lerarenopleiding.
Andere mogelijkheden
Kom je niet in aanmerking voor deze regeling? Kijk dan eens bij de Tegemoetkoming Leraren. Of maak gebruik van het Levenlanglerenkrediet om je opleiding te financieren.