Tweede onderwijsbevoegdheid halen
Ben jij al in het bezit van een tweedegraads lesbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven? Ben je samen met je werkgever aan het kijken hoe je nog breder inzetbaar kunt worden? Behaal dan via een verkort en flexibel deeltijdtraject je tweede (of derde) tweedegraads lesbevoegdheid. Of kies voor een onderwijsmaster en haal je eerstegraads lesbevoegdheid in de schoolvakken Nederlands, Engels, Economie of Wiskunde bij de HAN.
Met verkort studietraject breder inzetbaar
De ontwikkelingen binnen het onderwijslandschap volgen elkaar in razend tempo op. Steeds meer scholen zijn op zoek naar docenten die breed inzetbaar zijn. Met een tweede tweedegraadsbevoegdheid vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar ben je ook breder inzetbaar. En omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je in een flexibel verkort traject met veel vrijstellingen snel je bevoegdheid voor een ander vak halen.
Je opleiding bestaat uit twee delen:
- Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
- Werkplekleren: werk of stage in de context van de nieuwe bevoegdheid
Dankzij je eerder behaalde bevoegdheid ben je volledig vrijgesteld van het pedagogisch-didactische programma.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld één middag of avond in de week les. Tijdens contactmomenten verdiep je je in de belangrijkste onderdelen van het vak.
Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.
Wat zijn de toelatingseisen?
Je bent toelaatbaar met een tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Hieronder vallen alle lerarenopleidingen.
Er zijn wel aanvullende toelatingseisen voor specifieke opleidingen. Voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt bijvoorbeeld dat je minimaal Wiskunde B op havo-niveau moet hebben gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits doe je eerst een test om je taalniveau te bepalen. Bekijk bij de deeltijdopleiding van jouw keuze voor de specifieke toelatingseisen.
Plan een kijkje in de klas
Wil jij sfeerproeven in een klas van een ander vak? Dat kan! Een aantal scholen zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én groep of vak jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of het beroep van leraar bij jou past.
Maak kennis met onze opleidingen!
Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je kunt krijgen? Maak kennis!
Kosten en financieringsmogelijkheden
De kosten voor het behalen van een tweede bevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan onze informatiepagina en de collegegeldwijzer. Of neem contact op met ASK HAN.
Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.
Als je kiest voor een deeltijdstudie, komt de vraag om de hoek kijken hoe je deze betaalt. Financier je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever (een deel van) je opleiding?
Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals de Subsidie Tweede Lerarenopleiding en de Lerarenbeurs. Deze zijn bedoeld voor iedereen die al een lerarenbevoegdheid heeft en een bachelor- of master-opleiding wil gaan volgen.
-
Deeltijd opleidingen
-
Masters
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.