Leraar in het voortgezet onderwijs / mbo

Lachende docent luistert naar haar studenten.

Als leraar in het voortgezet onderwijs of in het mbo coach en begeleid je leerlingen en breng je vakkennis met enthousiasme over. Het onderwijs staat te springen om gemotiveerde leraren! Er zijn verschillende routes om leraar te worden, passend bij jouw situatie en wensen. Ontdek de mogelijkheden.

Past dit bij jou?

#IETS_MET

mensen helpen - lesgeven en opleiden - coachen en begeleiden - werken met kinderen of jongeren - creativiteit

Student leraar Duits in oranje/bruin jasje geeft een lesje aan haar medestudenten. Ze staat voor een PowerPoint.

#LEUK

kinderen / jongeren lesgeven, iets nieuws leren - jongeren enthousiast en nieuwsgierig maken - passie voor je vak doorgeven - interactie met kinderen en jongeren - helderheid en structuur bieden - verder verdiepen in je vak

De leraar geeft les aan studenten.

#BELANGRIJK

kinderen / jongeren helpen in hun brede ontwikkeling - kennis, leren en ontwikkelen - bijdrage leveren aan een fijne jeugd en schooltijd - kwaliteit van het onderwijs verbeteren

Studente Leraar Biologie staat voor de klas met op het digibord een grote vlieg afgebeeld. Haar medestudenten zitten voor haar.

#KAN_IK

anderen iets uitleggen - goed luisteren - voor de groep staan - motiveren en inspireren - makkelijk contact maken - presenteren, verhalen vertellen - nadenken over je eigen gedrag - samenwerken

Groep 5,6,7 op de school Da Vince. 
De kinderen werken in de klas achter de laptop.

#BEN_IK

warm en vriendelijk - begripvol - leergierig - nieuwsgierig - betrouwbaar - geduldig - creatief - meevoelend - verantwoordelijk

Een student geef een presentatie aan de klas.
Jouw beroep
 

Klinken deze beroepen goed?

  • Docent voortgezet onderwijs en mbo
  • Mentor
  • Auteur van lesmethodes
  • Remedial teacher
  • Intern begeleider
  • Schooldirecteur of -directrice
  • Educatief medewerker
  • Onderwijsondersteuner
  • Voorzitter vaksectie 
  • En meer...
Student lacht naar docent die iets aan haar uitlegt
Routes naar het leraarschap 

Voltijd- en deeltijdbachelors

Er zijn verschillende routes die je kunt bevaren om te starten met een lerarenopleiding in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Hieronder staan de bacheloropleidingen die je opleiden tot 2e-graads leraar. In principe is dit een 4-jarige opleiding. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je in deeltijd een verkort traject volgen. Tijdens het intakegesprek bespreken we eventuele vrijstellingen en krijg je een idee van je persoonlijke leerroute.

Routes naar het leraarschap
 

Onze masters

Wil je als docent een stap verder en 1e-graads docent worden? Wil je doorgroeien naar een 1e-graads bevoegdheid voor bijvoorbeeld havo- of vwo-bovenbouw? Of werk je in het onderwijs en wil je meer? Dan is een master iets voor jou. Hieronder staat de belangrijkste informatie op een rijtje:

  • Haal je 1e-graads bevoegdheid 
  • Directe instroom na je bachelor
  • Lesprogramma op maat
  • Kleinschalig
  • Unieke opleidingen
  • Partner van opleidingsscholen
  • Voor een lerarenopleiding tot 1e graads docent betaal je maar de helft van je collegegeld
docent staat voor 3 masterstudenten en geeft uitleg
Routes naar het leraarschap
 

Kopopleiding

Heb je onlangs een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond die aansluit bij een schoolvak, dan kun je bij de HAN de verkorte lerarenopleiding volgen. Hiermee haal je in korte tijd je 2e-graads lesbevoegdheid. De HAN telt er 12, dus kies de kop die bij je past. Hieronder staat de belangrijkste informatie op een rijtje:

  • Opleidingsvorm: verschilt
  • Studieduur: 1 jaar
  • Studiebelasting: 
    1e semester: 2 dagen stage, 1,5 dag onderwijs
    2e semester: 3 dagen stage, 1 dag onderwijs
  • Toelatingseisen: hbo-diploma in verwant vak 
  • Werkplekeis: nee, stage kan ook
  • Niveau: hbo 
  • Diploma: Bachelor degree, bachelor of Education (2e-graads docent) 
5 Leraar Geschiedenis studenten staan rondom een tafel om een kaartspel te doen.

Extra mogelijkheden aan de HAN

Zij-instroom voortgezet onderwijs

Overweeg je om je om te scholen tot leraar in het onderwijs? Heb je een baan in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

De studenten zijn in overleg met de docent.

Opscholingstraject

Deze cursus is bedoeld voor Pabo-gediplomeerden en afgestudeerden van de Pedagogische Academie, die werkzaam zijn in de onderbouw van het vmbo basis-kader of in het voorbereidend speciaal onderwijs en nog geen officiële bevoegdheid voor hebben. Bovendien ben je nog niet gestart met een reguliere 2egraads opleiding.

Docent Niels Janssen geeft uitleg aan 2 leerlingen door middel van een boek op het Citadel College.

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Heb je gewerkt als bakker, monteur of een ander praktisch beroep, maar ben je toe aan verandering? Lijkt het je een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

Student legt sla op bord

Kom kennismaken

Nieuwsgierig geworden naar een van onze lerarenopleidingen? Kom naar de Open Dag (voltijdopleidingen) of Open Avond (deeltijdopleidingen) en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. 

3 studenten van de Educatie masteropleidingen in gesprek op de trap op Kapittelweg 35 Nijmegen

Studenten die je voor gingen

Leraar in het voortgezet onderwijs: Sandra Nijhof (deeltijdstudent)

Leraar in het voortgezet onderwijs: Fee Schellekes (voltijdstudent)”Ik bleef mij vooral afvragen: wat voor leraar wil ik zijn?”

Fee Schellekens wordt bij de HAN opgeleid tot leraar geschiedenis én aardrijkskunde. Welke weg heeft zij afgelegd om deze dubbele onderwijsbevoegdheid te gaan halen? Ze vertelt er open over.

Leraar in het basisonderwijs: Kristel Eshuis (deeltijdstudent) “Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”

Kristel is in februari 2021 begonnen en heeft nog ongeveer een jaar te gaan. De totale opleiding duurt 2,5 jaar, dus ze begint in september al met afstuderen. “Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je een versnelde route doen”, legt Kristel uit.” Je hoeft dan bijvoorbeeld niet de hoorcolleges te doen over het opstellen van een onderzoek en over verslagen schrijven. Alle vakinhoudelijke informatie krijg je natuurlijk wel, maar de basis van het studeren wordt overgeslagen.”

Leraar in het voortgezet onderwijs: Alice Slijkhuis (voltijdstudent)Het is leuk om jongeren te helpen en kennis over te brengen

Biologie is altijd al een grote passie van Alice geweest. “Ik vind het erg bijzonder hoe de natuur in elkaar zit en wil hier alles over weten.”

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?