Ik wil stoppen of switchen van studie

Wil je wisselen van hbo-opleiding of (tijdelijk) stoppen met je studie? Je bent niet de enige. Hier lees je wie jou kan helpen als je wilt stoppen of switchen en wat je moet weten over uitschrijven bij de HAN en studiefinanciering stopzetten. En hoe kies je opnieuw een studie?

Portretfoto van studente buiten zittend op een bankje bij K33, in de pauze.

Stoppen is geen falen

Je hebt een studie gekozen en nu twijfel je of je wel op je plek zit. Of misschien voel je al heel duidelijk: dit past niet bij mij. Je wilt stoppen. Niet gek, wist je dat 1 op de 3 studenten in het 1e jaar stopt? Blijf niet te lang met je vragen en twijfels rondlopen, praat erover. Het kan voelen als een taboe, maar stoppen met je studie is geen falen of opgeven. Je zet juist door in het uitzoeken wat echt bij je past, in ontdekken wat je echt wil. Het is een ervaring waar je veel van leert.

Twee vrouwelijke studenten kletsen met elkaar in de gang van K35 bij de trap.
praktisch 

Dit moet je weten als je gaat stoppen of switchen

begeleiding bij stoppen of switchen

Praat met je studiebegeleider

Denk je erover om te stoppen? Ga dan eerst in gesprek met je studiebegeleider. Bespreek waarom deze studie niet bij je past en wat de mogelijkheden zijn. Is er misschien een oplossing binnen je opleiding, zoals het kiezen van andere vakken? Of kun je alvast wat vakken volgen van de nieuwe opleiding die je op het oog hebt?

Student is in gesprek met een docent, zitten samen in een hokje. Studentbegeleiding.

Sparren met een coach

Als jij twijfelt over je studie óf al zeker weet dat je wilt stoppen kan een studiekeuzecoach van het Student Support Center je helpen. Je kan kiezen voor 1 online sparsessie of een langer individueel begeleidingstraject. Daar zitten geen kosten aan verbonden.

student en coach in gesprek over studiekeuze, stoppen of switchen

Workshops in een groep

Lijkt het je fijn om met een groep andere studenten te sparren over nieuwe mogelijkheden? Tijdens 1 of meer groepsbijeenkomsten deel je je zorgen en twijfels met anderen en hoor je ook hun ervaringen. De workshops kosten niets, je doet oefeningen en opdrachten om jouw interesse en motivatie te ontdekken.

groep studenten aan tafel workshop studiekeuze

Loopbaancafé voor studietwijfelaars

Een paar keer per jaar kun je met je vragen en twijfels terecht bij het Loopbaancafé van de HAN. Je kunt er gewoon binnenlopen en sparren met een studiekeuzecoach én van gedachten wisselen met medestudenten die met dezelfde vragen en twijfels zitten. In de agenda op HAN Insite zie je wanneer het loopbaancafé is.

Studenten zitten bij The Brew en kletsen, drinken koffie.

HAN Empower programma

Serieus met je studiekeuze aan de slag? Het HAN Empower programma is een gratis onderwijsprogramma van een half jaar waarin je op maandag, woensdag en vrijdag aan de slag gaat met je studiekeuze. Je leert jezelf nog beter kennen en ontdekt welke studie(richting) wél bij je past.

Twee jongens aan tafel in een klas overleggen samen.

Een nieuwe studie kiezen

Opnieuw richting bepalen
Nu vraag je je af: welke opleiding past dan wél bij mij? Je gaat weer verder met je studiekeuze, maar deze keer weet je al iets beter wat je wel en niet wilt. Ga je opnieuw een richting bepalen? Dan kan een studiekeuzetest je helpen. Bekijk ook (weer) de toelatingsvoorwaarden en de studierichtingen.
Dochter vult de test in in het studiekeuzemagazine.
Weer naar de Open Dag?
Yep! Als je nog niet goed weet wat je nu wilt of als je twijfelt tussen een aantal opleidingen is het heel slim om (weer) naar een Open Dag te gaan. Dat is het ideale event om opleidingen te leren kennen. Je kunt bij meerdere opleidingen een kijkje nemen en al je vragen stellen.
studenten op de HAN Open Dag
Opleidingen goed leren kennen
Weet je ongeveer wat je wilt? Onderzoek de opleiding(en) die je op het oog hebt. Je kunt online veel lezen, bekijken en luisteren. En het allerbelangrijkste: kom proefstuderen of meelopen. Dan krijg je een goed beeld van de opleiding en voel je hoe het is om daar rond te lopen en lessen te volgen. Zo maak je de kans nog groter dat je straks wel op je plek zit.
studenten in de gang komen proefstuderen of meelopen

Heb je hier ook al aan gedacht?

Een Ad of studeren in deeltijd?

Je kunt opnieuw een voltijd bachelor volgen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht je van een Associate degree, dat is een hbo-opleiding van 2 jaar. Of wil je in deeltijd of duaal studeren zodat je daarnaast kan werken?

studenten zitten op trap op de campus

Is een tussenjaar wat voor jou?

Is het alweer bijna september en weet je echt nog niet wat je volgende stap wordt? Zomaar een andere studie kiezen is ook niet slim. Want je hoopt dat je de volgende keer wel écht op je plek zit. Misschien is een tussenjaar wat voor jou. Wat doe je in een tussenjaar en hoe zorg je dat je in dat jaar wel verder komt met je studiekeuze?

tussenjaar gap year