Wat kost studeren aan het hbo?

Als je gaat studeren betaal je collegegeld. Je hebt ook boeken en een laptop nodig en misschien ga je op kamers. Maar je kunt ook studiefinanciering aanvragen. Lees hier met welke kosten je rekening moet houden.

Vier studenten staan bij gebouw LvS10 bij draaideur, buiten. Op een rijtje.

houd rekening met deze kosten

Collegegeld

Hoeveel collegegeld jij betaalt, hangt af van jouw situatie. Is dit je 1e inschrijving in het hoger onderwijs in Nederland? Dan betaal je wettelijk collegegeld.

Studente kijkt in de camera, hand onder haar hoofd, werkt op laptop, buiten op bankje bij K33.

Studiematerialen

Als je start met je studie heb je boeken en een laptop nodig. Lees hier wat je allemaal moet kopen en waar je dat het beste kunt doen.

Twee studenten in de gang van K35 kletsend en hebben boek vast.

Excursies en studiereizen

De kosten hiervoor verschillen per opleiding. Klik op jouw opleidingspagina via het kopje Praktische info op Opleidingskosten. Daar vind je meer info over eventuele kosten voor excursies en studiereizen.

student op reis en kijkt camera in, Londen, buitenland, communication, international school of business

Op kamers

Als je op kamers gaat betaal je huur en boodschappen. Het Nibud heeft onderzoek gedaan onder studenten om uit te rekenen hoeveel zij gemiddeld per maand kwijt zijn als ze op zichzelf wonen.

Student gaat op kamers

Vraag studiefinanciering aan

Fijn, fijn, fijn: in Nederland kun je als (voltijd) hbo-student studiefinanciering aanvragen. Dat geld van de overheid kun je goed gebruiken om (een deel van) je collegegeld of huur te betalen.

  • Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en een Studenten OV-kaart. Het kan zijn dat je ook een aanvullende beurs krijgt en je kunt ervoor kiezen om extra geld bij te lenen. Sommige onderdelen zijn een gift, anderen betaal je later terug. Hier lees je hoe studiefinanciering in elkaar zit
  • Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
  • Kom je van het mbo? Als je stopt binnen 1 jaar hoef je de ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen. Het collegegeld dat je hebt betaald voor jouw inschrijving bij de HAN krijg je niet terug. 
studiefinanciering hbo aanvragen
februaristop
 

Stoppen? Regel het voor 1 februari

Zit je toch niet op je plek bij de studie die je gekozen hebt? Als je wilt stoppen, regel het dan vóór 1 februari want dan mag je de ontvangen studiefinanciering houden. Dit heet ook wel de 1-februariregeling.

Als je in je 1e jaar vóór 1 februari stopt:

  • Hoef je de ontvangen basisbeurs, aanvullende beurs en het studenten OV niet terug te betalen
  • Krijg je soms ook een deel van het collegegeld terug
  • Moet je een eventuele lening bij DUO wel gewoon terugbetalen
stoppen met je studie
collectieve zorgverzekering
 

Wist je dat je korting kunt krijgen op je zorgverzekering?

Ook een kostenpost om rekening mee te houden: je zorgverzekering. In Nederland ben je verplicht om die af te sluiten. Dat kan voordeliger als je het samen met heel veel anderen doet, collectief dus. Zilveren Kruis Achmea biedt bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering voor studenten. Als student krijg je korting op de premie voor de basisverzekering én de aanvullende verzekering. Als nieuwe klant ontvang je ook een jaar lang 25% extra korting op de premie van een Beter Af Plus Polis.

  • Vraag een offerte aan bij Zilveren Kruis Achmea.
  • Je hebt dan het collectiviteitsnummer van de HAN nodig. Dit nummer vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN, waar je als student inlogt met je HANaccount.
collectieve zorgverzekering studenten