Onze kennis

Op deze pagina lees je meer over onze producten en publicaties. Ook vind je hier interviews met onze (associate) lectoren. Onze producten en publicaties zijn voor iedereen beschikbaar. Hou rekening met de creative commons licentie: geen commercieel gebruik en vermeld altijd de auteur(s).

jonge mensen rond presentatie

Een lastige combi 

Flexcontracten en een leven lang ontwikkelen

Lector Jos Sanders schoof op 29 juni 2021 aan bij de talkshow van VRF advocaten. Hij geeft zijn reactie op het SER advies Arbeidsmarkt en praat met o.a. VVD Tweede Kamerlid Judith Tielen door over Leven lang ontwikkelen, flexibele arbeid en flexibel onderwijs.

Bekijk de talkshow.

In 2024 gaf Jos Sandres een interview over het 'professional doctorate'. Lees het interview.

Nieuws en artikelen

Post-hbo Bedrijfskunde, samenwerken, post-it, plakken, brainstormen, scrum, 2022
Slotbijeenkomst Project Leercultuur MKBDuurzame leercultuur verankerd in Gelderse bedrijven
Sarah Detaille en Mechteld Lengkeek van het lectoraat Human Capital innovations bij de slotbijeenkomst van het project Leercultuur MKB.
zorgprofessionals overleggen. eenmalig te gebruiken voor WZW handreiking nieuwsbericht.
Podcast energietransitie. SEECE, Alfred Schut, Erik Linthorst en Jos Sanders
HAN, UWV en WerkBedrijf Rijk van NijmegenEen samenwerking die ‘werkt’
Het publiek tijdens De Grote Generatieshow
Loopbaanoriëntatie- en begeleidingStudiekeuze: een rationeel proces?
Jonge vrouw met half lang krullend haar staat na te denken of te dagdromen met haar wijsvinger aan haar kin
Screenshot van het digitaal skills paspoort. Meters slaan uit.
Headerfoto Human Capital Innovations
Beluister de podcast

Podcast Succesvol Studeren met Jos Sanders

Over leven lang ontwikkelen, waarom dat belangrijk is, skills, en wat we studenten bieden als HAN.

Webinar en interview Jos Sanders 

Leve Lang Ontwikkelen

In 2020 gaf lector Jos Sanders het webinar Leve Lang Ontwikkelen voor opleidingsfonds OOM over duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen. Daarnaast vertelde Jos in een extra webinar meer over eigen regie en het 5*2*3 model.

Een vervolg op het webinar was een interview met (een deel van) het paritair bestuur van OOM; Hoe ga je aan de slag met LLO? In bedrijven die géén HR afdeling hebben? Wat is er (niet) goed aan opleidingsvouchers? Wat kun je met een Skills Paspoort? Hoe laat zo’n skills paspoort een gebruiker de dagelijkse ontwikkeling zien? En moet je het eigenlijk wel ‘skills paspoort’ noemen? Spreekt dat een metaalbewerker aan?

Op 8 juni 2021 gaf Jos online een lezing over het stimuleren van leren en ontwikkelen van bijvoorbeeld digitale vaardigheden. Daarin benadrukte hij het belang van positieve leerervaringen, eigen regie én goede begeleiding. 

House of Skills

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Technologische ontwikkelingen en nieuwe maatschappelijke uitdagingen veranderen ons werk voortdurend. Misschien hebben over een paar jaar bepaalde diploma’s minder waarde. Omdat beroepen veranderen, of zelfs verdwijnen. Die veranderingen zorgen voor spanning tussen vraag en aanbod. Dat vraagt om flexibiliteit. Van werknemers maar ook van werkgevers. Daarom moeten we verder kijken dan diploma’s. 

Als we ons focussen op wat mensen kúnnen, ontstaat een op skills gerichte arbeidsmarkt. Zo vinden werknemers sneller een baan. En kunnen werkgevers makkelijk geschikt personeel vinden.

Op 10 juni 2021 gaf Jos online een lezing over de skills based arbeidsmarkt, mede vanuit werkgeversperspectief. Dat deed hij live vanuit een studio in Velsen Noord voor een kleine 300 belangstellenden voor Huis van het Werk Noord Holland Noord. Jumbo Monique, McDonalds en GoodZo vertelden ook hun verhaal. Jos benadrukt in zijn lezing het belang van inzicht in beschikbare vaardigheden en het optimaal benutten ervan in een krappe arbeidsmarkt.

In het project ‘Help (eigen)wijs grijs op reis’ reikten de HAN, Volandis en TNO inmiddels vijfentwintig digitale skills paspoorten uit aan vijftigplussers met fysiek zwaar werk in de bouw, infra en installatie. Eén van de gelukkigen is Ton. Ton wás asfaltverwerker. Nu is hij óók leraar. Het Digitale Skills Paspoort voor Vakmensen hielp hem op weg. Lees hier het verhaal van Ton en bekijk de webinar (onder positief leereffect) waarin we alles uitleggen over het digitaal skills paspoort voor vakmensen én waarin ook Ton aan het woord komt om te vertellen wat dat paspoort voor hem heeft betekend.

Het project Digitale Skills Paspoorten voor Vakmensen dat de HAN, samen met onder andere Volandis en TNO voor Bouwend Nederland, Techniek Nederland en WijTechniek uitvoerden, is per 8 juni 2021 met 2 jaar verlengd. In 2021 en 2022 zullen we aan nog eens 200 vakmensen een digitaal skills paspoort uitreiken. Daarbij onderzoeken we of en in hoeverre gebruik van dit skills paspoort bijdraagt aan positieve leerervaringen en meer regie op leven lang ontwikkelen bij vakmensen. Meer weten? Zie Digitaal Skills Paspoort maakt vaardigheden en kwaliteiten zichtbaar - Bouwend Nederland.

Taken van de Toekomst

Het lectoraat is betrokken bij pilots met taakgericht werken in de zorgsector en het onderwijs. Hierin werken we samen met TNO en DeBaaningenieurs. Daarbij gebruiken we de methodiek taken van de toekomst, zie ook Taken van de Toekomst

Publicaties

Bekijk de publicaties van het lectoraat Leren tijdens de beroepsloopbaan.