Jouw toekomst als sportkundige
Als sportkundige krijg jij iedereen in beweging én maak je bewegen mogelijk voor iedereen. Overal in de maatschappij groeit de behoefte aan specialisten op dit gebied. Buurtsport en topsport, gezonde leefstijl, sportevenementen en sportmarketing, stuk voor stuk onderwerpen waarmee jij straks heel goed uit de voeten kunt!
Wat kun je worden met Sportkunde?
Sportkunde is ontzettend breed. Je kunt je ontwikkelen richting de meest uiteenlopende beroepen. Met jouw enthousiasme voor sport haal je als sportkundige het beste uit mensen! Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot leefstijlcoach of gezondheidsadviseur. Of je wordt manager of marketeer bij een bedrijf of organisatie binnen de sport- en beweegsector. Wat kies jij?
-
Sportmarketeer
Als (online) sportmarketeer kruip je in de huid van de consument om de vraag en het aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten. Je organiseert daarnaast (commerciële) activiteiten binnen de sport, zet netwerken op binnen en buiten sportorganisaties.
-
Leefstijlcoach
Je werkt met mensen aan een gezondere leefstijl. Naast beweging is voeding daarbij een belangrijke pijler. Je kunt werken met allerlei verschillende doelgroepen. Je begeleidt mensen naar een gezonder gewicht. Helpt ze bij het stoppen met roken. Of je coacht mensen die herstellen van een burn-out.
-
Gezondheidsadviseur
Dit is een meestal een functie binnen een grote organisatie. Jij zorgt dat medewerkers aan vitaliteit en gezondheid kunnen werken. Vitale medewerkers betekent immers minder ziekteverzuim. Je adviseert, organiseert en evalueert. Alles wat je doet, draagt bij aan de 'gezondheid' van de organisatie.
-
Sport- of gezondheidsondernemer
Je ziet kansen op het gebied van sport en gezondheid. Je bedenkt producten of diensten en zet ze in de markt. Dat kan een nieuwe trainingsmethode, maar ook een sportief evenement of een e-health tool. In deze rol ben je een echte pionier.
-
Sport- en beweegagoog
In dit beroep stimuleer je mensen met een beperking om te gaan bewegen. Dit kunnen mensen zijn met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of met psychiatrische problemen. Jouw beweegprogramma's helpen mensen om hun gedrag of levensstijl positief te beïnvloeden.
-
Buurtsportcoach
Je zorgt dat mensen in hun directe omgeving kunnen bewegen. Je werkt meestal voor 2 organisaties: een sportorganisatie én een organisatie zoals kinderopvang of een welzijnsorganisatie. Zo introduceer je beweeglessen bij bijvoorbeeld de naschoolse opvang, of in een verzorgingshuis voor ouderen.
Doorstuderen na je HAN Sportkunde diploma
Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies een post-hbo-opleiding of een master.
-
Master Sport- en Beweeginnovatie
In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht tijdens deze master.
-
ALO Deeltijd Versneld (2 jaar)
Heb jij een diploma op zak van een hbo- of wo-opleiding op het gebied van sport, bewegen en gezondheid? Bijvoorbeeld van Sportkunde? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de versnelde variant de ALO deeltijd. Haal je diploma in 2 jaar! Soms moet je eerste een EVC-traject doorlopen voordat je toegelaten wordt. Via onderstaande link vind je alle informatie op een rij.
-
Master Sportbeleid en sportmanagement
Wat is goed sportbestuur en hoe wordt dat georganiseerd? Wat is de maatschappelijke betekenis van sport en hoe kan de sport beter omgaan met vraagstukken rondom diversiteit en inclusie? Hoe zijn uitwassen als matchfixing, doping en grensoverschrijdend gedrag in de sport tegen te gaan? Wil je je verder in deze en andere vraagstukken op sportgebied verdiepen en op dit terrein werkzaam zijn? Lees dan meer over het masterprogramma Sportbeleid en sportmanagement.
-
Lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek
Deze master is een praktijkgerichte opleiding waarin onderbouwing van de lesgeefpraktijk in sport en bewegen, verrijking van pedagogisch leiderschap en professionele identiteit en het prachtige risico van sportpedagogiek centraal staan. Je wil een bijdrage leveren aan innovatie in het bewegingsonderwijs, de sportpedagogiek en alles wat daarmee samenhangt.
Meer over de studie Sportkunde
Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Sportkunde bij HAN Sport en Bewegen.