HAN University of Applied Sciences logo
begeleiden
begeleiden
begeleiden
begeleiden
begeleiden
begeleiden studiekeuze decaan gesprek
bij
studiekeuze
Open DagenProefstuderen, Meelopen
alle hbo-opleidingenvoor scholieren

Bij de HAN helpen we jongeren op allerlei manieren om een bewuste studiekeuze te maken. En we investeren in programma's voor een goede aansluiting bij de stap naar het hbo. Daarvoor werken we graag samen met jou als decaan, mentor, SLB-er of studiekeuzecoach.

Handige downloads

Toelatingsvoorwaarden havo & vwo - 2025-2026

In dit overzicht van de toelatingsvoorwaarden voor studiejaar 2025-2026 zie je per opleiding met welk profiel en vakkenpakket leerlingen toelaatbaar zijn. Ook toont dit overzicht voor welke opleidingen je meedoet aan een selectie, loting of onderzoek aanvullende eisen.

Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Overzicht Proefstuderen en Meelopen

In dit overzicht zie je wanneer er dit studiejaar Proefstudeerdagen of Meeloopdagen gepland staan bij de HAN. Dat kan handig zijn als je deze activiteiten wilt stimuleren bij jongeren, bijvoorbeeld door ze met een groepje samen te laten gaan. Het overzicht wordt wekelijks ververst. Meer info en aanmelden op han.nl/kennismaken.

Groepje studenten lopen lachend door de gang van K35 naar K33.

Studiekeuzemagazine voor Scholieren

Download het Studiekeuzemagazine voor scholieren. Liever bladeren in de gedrukte versie? Die optie vind je ook op het bestelformulier.

studiekeuzemagazine scholieren

Studiekeuzemagazine voor mbo'ers

Download het Studiekeuzemagazine voor mbo'ers. Liever bladeren in de gedrukte variant? Die optie vind je ook op het bestelformulier.

studiekeuzemagazine mbo

Koosje - Studiekeuzemagazine voor ouders

Download Koosje, het Studiekeuzemagazine voor ouders. Liever bladeren in de gedrukte versie van het magazine? Die optie vind je ook op het bestelformulier.

koosje magazine ouders

Folder - hogeschool of universiteit?

Kies je als vwo'er voor hbo of uni? Dat ligt eraan welk type onderwijs het beste bij de leerling past. In deze folder vind je meer info over de verschillen tussen hbo en uni, met een overzicht van alle bacheloropleidingen van de HAN en de RU gegroepeerd per studierichting.

Beeld bij download flyer verschil hbo of universiteit. Samenwerkingsverband tussen HAN en RU 2.0

Profielkeuzefolder

Scholieren maken stap voor stap hun profielkeuze met behulp van deze folder. In 5 stappen zetten ze op een rijtje wat ze al weten en wat ze nog moeten onderzoeken om een profiel te kiezen. Natuurlijk lees je er ook alles over de profielen, toelatingsvoorwaarden en studierichtingen.

Podcast

Begeleiden bij studiekeuze

Hoe kan je als ouder jouw kind begeleiden bij studiekeuze? Dat zoekt presentatrice Eva Eijkhout uit in de podcastserie over begeleiden bij studiekeuze, die we speciaal voor ouders maakten. Eva praat met experts over allerlei onderwerpen rondom studiekeuze: van het hoger onderwijs en generatie Z tot de houding die ouders aannemen en de invloed van motivatie.

pocast begeleiden bij studiekeuze voor ouders

Campus Camper

In de videopodcast de Campus Camper bezoekt presentatrice Eva Eikhout met haar camper de HAN campus. Studenten van allerlei opleidingen stappen in en vertellen: waarom kozen ze voor deze studie? Hoe bevalt het? Welke feiten blijken fabels? Er zijn inmiddels al 31 afleveringen van voltijdopleidingen!

podcast campus camper

Hbo & uni, wat past bij jou?

In deze podcast van de Radboud Universiteit en de HAN gaat Presentator Peter van Drunen op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen hbo en universiteit. Hij praat met studenten die een vergelijkbare opleiding volgen in het hbo en aan de uni. Waarom kozen zij die studie en hoe bevalt dat? Hoe krijgen ze les, hoe is de begeleiding, wat vinden ze leuk of lastig, hoe is hun studentenleven en welke inhoudelijke verschillen zijn er tussen beide studies?

podcast hbo en uni

Studiekeuzetools & Voorlichting

Studiekeuzetools voor jongeren

Begeleid jij het studiekeuzeproces van jongeren? De HAN biedt een aantal handige studiekeuzetools die je zelf op jouw school kunt inzetten. Denk aan het studiekeuzemagazine, iQuest of een studiekeuzetest.

heeft een studiekeuzetest nut en wat doe je met de uitslag

Voorlichting op middelbare scholen

Wil je leerlingen voorlichten over een opleiding of studierichting op het hbo? De HAN draagt daar graag aan bij! Jaarlijks bezoeken we scholen, zodat scholieren op een leuke manier kennis kunnen maken met de (opleidingen van) de HAN.

Fotoshoot op het Citadel 2024. De docente lacht met 2 scholieren in de klas.

Voorlichting voor ouders

Ouders spelen een hele belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Wat kunnen zij doen om hun kind te helpen, zonder hen teveel te sturen? Dat lezen ze hier. Je vindt er ook Koosje, hét studiekeuzemagazine voor ouders.

Docente praat met mannelijke student, buiten bij K33. Studentbegeleiding.

Profielkeuze

Staan jouw leerlingen op het punt om een profiel te kiezen? Die keuze bepaalt mee welke opleiding ze na de middelbare school wel en niet kunnen doen. Hoe help je ze daarbij? Welk profiel past bij welke opleiding en moeten ze dan nog extra vakken volgen? Dat lees je niet alleen op de profielkeuzepagina voor scholieren, we hebben voor jou als begeleider ook een pagina klaarstaan met info én (video)materiaal dat je kunt inzetten. 

Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting
Voorlichting
 

Wat is het verschil tussen hbo en universiteit?

Zitten je leerlingen op het vwo? Dan zijn ze vast benieuwd naar de verschillen tussen een hogeschool en een universiteit. Daar kunnen HAN- en Radboudstudenten hen alles over vertellen tijdens de interactieve workshop 'Het verschil tussen hbo en universiteit'. Ze geven de workshop van 70 minuten op jouw middelbare school.

Keuze maken tussen hbo en universiteit
Schrijf je in 

Nieuwsbrief voor studiekeuzebegeleiders

Nieuws en artikelen

Twee studenten overleggen samen en wijzen naar de laptop, aan het werk bij The Brew.
Docent geeft uitleg over de microscoop
Vader wil in gesprek, terwijl de dochter er niks van wil horen en haar handen op haar oren houdt.
Een automotive student is een constructie aan het lassen.
Ontmoet drie technische opleidingenHAN Techniek op Studiekeuzebeurs

Zo wordt studeren een succes

Studeren met bijzondere omstandigheden

Studeert 1 van je leerlingen met een beperking of chronische ziekte? Of gaat hij zijn opleiding combineren met topsport of een eigen onderneming? Lees op deze pagina voor jongeren wat er bij de HAN mogelijk is voor studenten met bijzondere omstandigheden.

Training en coaching

Heeft een student moeite met spelling of zou hij beter willen kunnen plannen of presenteren? De trainingen van de HAN kunnen hem daarbij helpen. Lees meer over het aanbod op deze pagina voor jongeren.

Persoonlijke begeleiding

Lopen jongeren tijdens hun studie ergens tegenaan? Dan kunnen ze dat op de HAN altijd bespreken. Want als wij weten wat er speelt, kunnen wij met ze meedenken. Op deze pagina voor jongeren lees je bij wie ze straks terecht kunnen.

Student Support Center. Fotoserie. Professionals. Pratend op trap. Campagne start 2024.

Extra uitdaging

Sommige studenten studeren juist lekkerder als ze extra uitgedaagd worden. Misschien komen ze van het vwo of zijn ze gewoon lekker ambitieus. Lees op deze pagina voor jongeren welke trajecten en programma's de HAN biedt om deze studenten uit te dagen.

samenwerkingsverbanden

De HAN heeft een sterk netwerk van samenwerkingen in de regio. Lees hier meer over het platform VO-HO, Aansluitscholen, platform mbo-hbo en de samenwerking met andere partners.

Aansluitscholen
Met sommige scholen werkt de HAN intensiever en systematischer samen: de zogenaamde Aansluitscholen. Een progr…
Platform mbo ho
RxH is een regionaal samenwerkingsverband tussen 3 hogescholen en 7 ROC’s in de regio Arnhem-Nijmegen. Het is …
Platform vo ho
Doel van het platform VO-HO is zorgen voor een goede aansluiting tussen het voortgezet onderwijs en hbo en wo.…
Vragen?
 

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid brochures bestellen? Interesse in voorlichting? Neem dan contact op met ASK HAN.

Twee vrouwen aan tafel in gesprek met elkaar