Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn symposium

Feestelijke afsluiting semester 1: 'PZW presenteert' 

De afgelopen maanden werkten maar liefst 240 studenten van 10 verschillende zorg en welzijn opleidingen interprofessioneel samen aan concrete praktijkopdrachten van opdrachtgevers. Dé manier om impact te maken op complexe vraagstukken uit de praktijk. Tijdens ‘PZW presenteert’, de feestelijke afsluiting van semester 1, werden waardevolle opbrengsten gedeeld van praktijkvraagstukken die er écht toe doen.

7c285860-b47b-11ee-aafa-5861bda23157 Opening van het symposium van Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn in semester 1 2024.

Verschillende perspectieven aan het woord

Leercoaches Ilse Menheere en Sanne Diepeveen openden het symposium en gaven daarna het woord aan Femke Donderwinkel, Academiemanager Gezondheid en Vitaliteit. Femke Donderwinkel benadrukte hoe trots alle PZW-studenten mogen zijn op hun inspanningen het afgelopen semester. “Jullie hebben echt het verschil gemaakt! Met praktijkonderzoek bieden jullie oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.” Daarna volgde een podiumgesprek vanuit het perspectief van student Josephine van Solinge en onderzoekers/opdrachtgevers Robert van der Veen en Sandra Jellema. Er ontstond een mooi gesprek over de impact van PZW voor alle betrokkenen.

Podiumgesprek met Sanne Diepeveen, Josephine van Solinge, Robert van der Veen en Sandra Jellema
Podiumgesprek met leercoach Sanne Diepeveen, student Josephine van Solinge en opdrachtgevers/onderzoekers Robert van der Veen en Sandra Jellema

Interprofessioneel samenwerken leer je écht tijdens de onderwijseenheid PZW. Dat neem ik mee in mijn verdere loopbaan waar ik met verschillende zorgprofessionals zal samenwerken.

Impact maak je samen

Studenten lieten na het podiumgesprek via posterpresentaties zien welke impact zij maakten met hun onderzoek. Een indruk van enkele thema’s waarbinnen de studenten hun opdrachten uitvoerden: 

  • Gezondheidsbevordering bij jongeren in Malburgen
  • Gemeenschap verbindende activiteiten in de kampenbuurt
  • Digitaal verbonden in de acute keten
  • De sociale kaart NAH
  • Leefstijlfactoren bij borstkanker
  • Integratie en socialisatie internationale studenten
  • Dukenburg beweegt met zorg over de drempel
  • Een onderzoek naar dementievriendelijke initiatieven in de regio Zuid Gelderland

Bezoekers kregen een inkijkje in alle praktijkopdrachten en konden vragen stellen aan de studenten. Studenten kregen de gelegenheid om feedback op te halen. Uit de gesprekken bleek dat studenten leren van elkaar binnen de PZW-module, nader kennismaken met elkaars beroep en een probleem kunnen bekijken vanuit verschillende invalshoeken.

PZW-studenten in gesprek tijdens hun posterpresentatie
PZW-studenten in gesprek tijdens hun posterpresentatie

De volgende lichting studenten staat klaar

De 4e-lichting studenten staat te popelen om ook aan de slag te gaan binnen PZW. Veel lopende projecten krijgen een vervolg.

De innovatieve onderwijseenheid 

Over PZW

Studenten vanuit verschillende zorg en welzijn opleidingen die samenwerken aan vraagstukken vanuit de praktijk: dát is de kracht van de innovatieve onderwijseenheid PZW.