“Ik wist niet dat sediment zó complex was”

Onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management, Claudia Mc Leod is eind maart gepromoveerd in Zuid-Afrika. Ze ontwikkelde in haar promotieonderzoek hydraulische ontwerpprincipes voor zandvangers in rivieren en afzetting van sedimenten. Ze bekent: “Ik wist niet dat sediment zó complex was.”

Claudia wordt opgetild door haar man

Zandvangers zijn constructies die zijn ontworpen om (vervuild) water te zuiveren. Vooral in Zuid-Afrika -waar ze vandaan komt- is het belangrijk om de dynamica van water en het vervoer van sediment (slib) te kennen om zodoende het ontwerp van zandvangers te optimaliseren. Belangrijk voor waterzuivering in verband met onder meer drinkwater, irrigatie en waterkrachtgebruik.

Zandvanger
Zandvanger

Droombaan bij de HAN

In 2014 begon Claudia aan haar bachelorstudie in Stellenbosch. Het was een hobbelige weg, want om haar pittige studie te kunnen betalen, moest ze veel werken. “Ondertussen verloofde ik me, trouwde ik en emigreerde ik voor het werk van mijn man van Zuid-Afrika naar Nederland. We kochten een huis en ik begon mijn droombaan bij de HAN.”

In plaats van de natuurlijke meanderende rivieren in Zuid-Afrika kreeg ik te maken met de over-geëngineerde rivieren in Nederland."

Uitzakking sediment

In Nederland zette ze haar onderzoek voort. Maar in plaats van natuurlijke meanderende rivieren kreeg ze te maken met de over-geëngineerde rivieren in Nederland. “Mijn focus verschoof daardoor. In Zuid-Afrika deed ik laboratoriumonderzoek, veldstudie en richtte ik me op fysieke en numerieke CFD-modellering.” Ze licht toe: “Met dit Coputational Fluid Dynamics programma krijg je meer inzicht in de wijze waarop de waterstroming daadwerkelijk plaatsvindt om horizontale uitzakking van sediment te berekenen. Mijn veld- en laboratoriumwerk in Nederland is nu meer gericht op het nuttig gebruik van sediment voor dijkversterking.”

Split-and-Settle-zandvalconcept

Om ook de verticale uitzakking te onderzoeken, heeft ze in haar promotieonderzoek een model ontwikkeld dat een zandvanger simuleert. Het ‘Split-and-Settle’ zandvalconcept past zich aan aan de verschillende sedimentkorrels. 

Ontwerp Split-and-Settle zandvalconcept

Toekomstige engineers

Kortom, Claudia is gespecialiseerd in hoe water zich gedraagt en hoe het transport van sediment en sedimentverzakking plaatsvindt op plekken waar het water obstakels zoals bruggen en kribben tegenkomt. Zeer handig voor studenten Civiele Techniek. Haar richtlijnen helpen toekomstige engineers om een goed design te bouwen die hydraulisch efficiënt zijn. Ze roept op: “Als studenten een project hebben waarbij ze veld- of laboratoriumtesten moeten doen met baggerspecie, kunnen ze altijd bij mij terecht voor hulp.”

Rivieren van de toekomst

Claudia is gek op alles wat met rivieren te maken heeft, zoals hydraulische constructies, hydrodynamische en morfodynamische stroming in rivieren, overstromingshydrologie, bouwen met de natuur in uiterwaarden van rivieren en nuttig gebruik van sedimenten voor dijkversterkingsdoeleinden.
Ze geeft regelmatig lezingen en is betrokken bij de studenten Civiele Techniek die aan het afstuderen zijn. “Zij weten me inmiddels ook goed te vinden. Komend studiejaar wil ik gastlessen geven bij de minor ‘Rivieren van de toekomst’.”

Claudia met haar bull
De diploma-uitreiking aan de Universiteit van Stellenbosch markeerde een hoogtepunt van jarenlang hard werken voor 32 PhD-kandidaten in Engineering. Gekleed in rode gewaden versierd met gouden sjerpen kwamen ze bijeen om hun prestaties te vieren te midden van de adembenemende achtergrond.

Meer weten?

Ben je student, docent, onderzoeker of een partner uit het werkveld en wil je meer weten over sedimentvervoer in rivieren, waterdynamica of over hoe sediment omgaat met bepaalde rivierstructuren? Bekijk haar PhD-presentatie, bezoek het Lectoraat Sustainable River Management of neem contact op met Claudia Mc Leod.