in gesprek op kantoor

Een inclusieve arbeidsmarkt, waarin zoveel mogelijk mensen betaald werk hebben. Dit is een belangrijk maatschappelijk en economisch doel. De praktijk laat echter zien dat dit ideaal voor een grote groep mensen nog niet haalbaar is.

Waar het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid zich op richt? Op de vraag naar het organiseren van duurzame arbeidsparticipatie voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. En op de rol van arbeidsdeskundigen hierin. Dit doen we door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te intiteren en uit te voeren. Waarbij we alle stakeholders uit het domein Werk, inkomen en gezondheid betrekken. Zoals werkgevers, (potentiële) werknemers, arbeidsdeskundigen en andere professionals. Meer weten over dit onderwerp? Lees de installatierede van bijzonder lector Shirley Oomens.

Onze 3 onderzoekslijnen

1. Focus op de werkgever en werksituatie

Werkgevers vervullen een sleutelpositie in het organiseren van een inclusieve arbeidsmarkt. Het afstemmen van de werksituatie op de mogelijkheden van (potentiële) werknemers draagt bij aan duurzame arbeidsplaatsingen. En daarmee aan een betere inzetbaarheid van werknemers en het voorkomen van verzuim en uitval. Wij onderzoeken welke aspecten in de werksituatie duurzaam passend werk bevorderen en hoe werkgevers hierin ondersteund kunnen worden.

collega's in gesprek op kantoor

2. Vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met veelvoorkomende psychische problemen ​

Psychische problemen vormen de belangrijkste reden van arbeidsongeschiktheid en langdurig verzuim. We onderzoeken hoe werknemers met veelvoorkomende psychische problemen beter aan het werk kunnen blijven. Eén van de deelprojecten richt zich specifiek op praktisch geschoolde werkenden met veel voorkomende psychische problemen.

Afbeelding lectoraat arbeidsdeskundigheid mentaal gezonde zaak

3. Versterking van de rol en het vakmanschap van arbeidsdeskundigen

Het vakmanschap van de arbeidsdeskundige vormt een belangrijke focus binnen ons lectoraat. In deze onderzoekslijn onderzoeken we hoe arbeidsdeskundigen kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de arbeidsparticipatie van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Of bij het voorkomen van verzuim van werknemers met veelvoorkomende psychische klachten.

communicatie docent en student in gesprek
  • Onderzoek

    Het centrale onderzoeksthema van ons bijzonder lectoraat is duurzaam passend werk. We voeren praktijkgericht onderzoek uit binnen 3 verschillende onderzoekslijnen: focus op de werkgever en werksituatie, vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met veelvoorkomende psychische problemen en versterking van rol en het vakmanschap van arbeidsdeskundigen. 

     

  • Onze kennis

    Het veelzijdige onderzoek van ons lectoraat resulteert in publicaties, publieke optredens en praktische producten voor de maatschappij. 

Nieuws en artikelen

Handreiking geeft publieke professionals houvastArbeidstoeleiding vrouwelijke statushouders
Twee vrouwen in gesprek in een kantoorsetting. Ze lachen en hebben een laptop en papieren.
De onderzoekers van de HANSuzanne van Hees
Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)
Afbeelding lectoraat arbeidsdeskundigheid mentaal gezonde zaak
lectoraat arbeidsdeskundigheid mentaal gezonde zaak
Bijzonder lector
 

Shirley Oomens

Shirley Oomens houdt zich bezig met het organiseren van een inclusieve arbeidsmarkt. Shirley krijgt energie van het onderzoeken vanuit de praktijk. En van het begeleiden en doceren van professionals (in wording). 

van bijzonder lector Shirley Oomens, bijzonder lectoraat Arbeidsdeskundigheid

Team Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid

Shirley Oomens

Bijzonder lector
van bijzonder lector Shirley Oomens, bijzonder lectoraat Arbeidsdeskundigheid

Dr. Shirley Oomens is bijzonder lector Arbeidsdeskundigheid met als leeropdracht het ontwikkelen van kennis in het optimaliseren van de arbeidsparticipatie van kwetsbare werkenden en werkzoekenden en het versterken van de rol en het vakmanschap van arbeidsdeskundigen daarbij. Haar expertise ligt op het terrein van verzuim, werkhervatting en re-integratie van werkenden en werkzoekenden, de deskundige ondersteuning die dat vraagt en de sociale zekerheid. De arbeidsparticipatie van werkenden met veelvoorkomende psychische klachten vormt een belangrijk focuspunt in haar lectoraatsonderzoek.

Bouwine Carlier

Docent en onderzoeker
lectoraat Arbeidsdeskundigheid onderzoeker Bouwine Carlier 2022

Ik ben senior onderzoeker op het gebied van arbeidsdeskundigheid, re-integratie en gezondheid. Mijn specialisatie ligt in het verbeteren van de arbeidsparticipatie van mensen met psychische problemen. Hierbij richt ik me vooral op de rol van de werkgever, de werksituatie en het vakmanschap van arbeidsdeskundigen. Ook werk ik aan het ontwikkelen van richtlijnen, handreikingen en trainingen die werkgevers en arbeidsdeskundigen ondersteunen. Naast mijn onderzoek begeleid ik PhD- en hbo-studenten en ben ik coördinator van het themateam ‘Inclusief onderwijs en werk’ binnen het HAN-zwaartepunt sociaal.

Emma Vossen

Docent en onderzoeker

Ik ben opgeleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen als arbeid- en organisatiepsycholoog en bedrijfskundige (HRM). In 2016 promoveerde ik op een onderzoek naar de re-integratiebegeleiding van ziekenhuismedewerkers. Sindsdien ben ik werkzaam als onderzoeker en werk ik aan projecten waarin het centraler stellen van het cliëntperspectief binnen de arbeidsdeskundige dienstverlening de rode draad is. Ik krijg veel energie van het contact met de praktijk en van het uitdrukking geven aan onze bevindingen in bijvoorbeeld artikelen, trainingen en andere praktijkproducten. Mijn drijfveer? Bijdragen aan een meer succesvol en duurzaam re-integratieproces voor mensen met tijdelijke of chronische beperkingen, op een manier waarop zij zich gezien en gehoord voelen.

Suzanne van Hees

Docent en onderzoeker
Portretfoto Suzanne van Hees

Bevorderen van kans gelijkheid en arbeidsparticipatie voor mensen waarbij dit wellicht niet vanzelfsprekend is. Die twee thema’s vormen de rode draad in de projecten die ik doe. De verkregen inzichten delen met het werkveld, met (aankomende) professionals via onderwijs, met werkgevers en met het brede publiek vind ik heel belangrijk. Ik ben opgeleid als ergotherapeut en gezondheidswetenschapper. Mijn promotieonderzoek was gericht op hoe medewerkers met psychische klachten aan het werk kunnen blijven en de rol van hun leidinggevende hierin. Hierin gebruikte ik realist research, een benadering waarin niet alleen wordt onderzocht wát werkt, maar ook voor wie, hoe, waarom en onder welke omstandigheden.

Marie-Louise Klerkx

Docent en onderzoeker (promovendus)
Profielfoto van Marie-Louise Klerkx, onderzoeker bij het lectoraat Arbeidsdeskundigheid

Ik ben werkzaam als onderzoeker/promovendus bij de lectoraten Arbeid & Gezondheid en Arbeidsdeskundigheid. Eerder heb ik als kwalitatief onderzoeker gewerkt bij verschillende marktonderzoeksbureaus en de NPO. Ik werk mee aan het project ‘Op een nieuw spoor’; dat zich richt op ‘re-integratie tweede spoor’. Dat is het re-integratie traject naar een nieuwe werkgever als teruggaan naar de oude werkgever (mogelijk) niet lukt. De opgedane inzichten gaan we omzetten naar (1) een handreiking en een training voor de werkgevers en re-integratieprofessionals en (2) een plan van aanpak voor de verzuimende werknemers.

Ruud van der Meulen

Docent en onderzoeker

Math Janssen

Docent en onderzoeker

Ik studeerde sociale en arbeid- & organisatiepsychologie. Na mijn studie volgde ik nog diverse opleidingen, waaronder een opleiding tot trainer en verschillende coachingsopleidingen (Rationeel-Emotieve Training/Therapie en de ZelfKennisMethode). Op het Centrum voor Mindfulness van Jon Kabat-Zinn in de VS volgde ik de opleiding voor mindfulness trainer. In 2023 ben ik gepromoveerd op het verbeteren van de mentale gezondheid van docenten door Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en een organisatiegerichte gezondheidsinterventie. De aandacht voor de relatie tussen arbeid & mentale gezondheid is een rode draad in mijn werkzame leven.

Mechteld Lengkeek

Onderzoeker en docent
Docent LD Mechteld Lengkeek

Ik participeer in onderzoek naar een goede dienstverlening van professionals op het gebied van werk en inkomen. Ik ben docent bij de opleiding Learning & Development in Organisations en vanuit deze expertise op het gebied van leren en ontwikkelen draag ik ook graag bij aan concrete oplossingen voor het werkveld, zoals de ontwikkeling van de Samenleerwijzer; een instrument voor het verkrijgen van cliëntfeedback. Mijn passie is ook het onderzoeken en ontwikkelen van mensen op het gebied Duurzame inzetbaarheid. Hiernaast werk ik als zelfstandig loopbaan- en re-integratiecoach.

Angelina van Zadelhoff

Secretariaat

Etty Wielenga-Meijer

Docent en onderzoeker
Profiel foto, Etty Wielenga Meijer, Lectoraat HRM, 2022

Als arbeidspsycholoog & onderzoeker ben ik actief betrokken ben bij het lectoraat Arbeidsdeskundigheid. Hier doen we maatschappelijk relevant onderzoek naar onder meer inclusie en duurzame inzetbaarheid. Ook vertaal ik kennis en inzichten vanuit (dit) onderzoek graag naar (bij)scholing voor professionals, zoals arbeidsdeskundigen, HR-professionals, casemanagers en leidinggevenden. Dit doe ik vanuit de rol 'programmanager HRM' binnen HAN Management & Organisatie, Scholing voor werkenden.

Lydia in 't Hout

Onderzoeker (promovendus)

Kennispartners en netwerken

Wij ontvangen financiële steun van Instituut Gak. Ons bijzonder lectoraat is mede tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC). Daarnaast werken we samen met verschillende werkveldpartners zoals: UWV, AWVN en diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen als: Radboud UMC, Tilburg University, TNO, Verweij Jonker, SEOR, VUmc, AUMC, UMCG, Maastricht University. En beroepsverenigingen zoals NVAB, NVVG, belangvertegenwoordigers van werknemers of ervaringsdeskundigen zoals Mind, Patiëntenfederatie en arbodiensten en gemeenten.

Onze expertises

Arbeidsdeskundigen vormen een cruciale schakel in het realiseren van de ambitie van een 'inclusieve arbeidsmarkt'. 

De arbeidsmarkt verandert door:

  • Technologische ontwikkelingen
  • Economische ontwikkelingen
  • Maatschappelijke ontwikkelingen (zoals vergrijzing, ontgroening en verkleuring)

Soms zijn mensen nog of niet – meer – geschikt voor bepaalde werkzaamheden. Vaak is nog onvoldoende geprobeerd om werk voor mensen geschikt te maken. Arbeidsdeskundigen zijn specialist in belasting en belastbaarheid. Zij kunnen ervoor zorgen dat functies en taken (weer) aansluiten bij de mogelijkheden van individuele mensen. Zo blijven werkenden inzetbaar en ontstaan nieuwe participatiemogelijkheden.

Arbeidsparticipatie en duurzaam passend werk
Het centrale onderzoeksthema van ons Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid is duurzaam passend werk. Daarbij bekijken we de balans tussen arbeidmogelijkheden van mensen en de functie en werkomgeving. Ons lectoraat richt zich op de volgende 3 perspectieven van dit thema:

  • Focus op de werkgever en de werksituatie 
  • Aandacht voor de arbeidsparticipatie van mensen met veelvoorkomende psychische problemen ​
  • Versterking van de rol en het vakmanschap van arbeidsdeskundigen 

 

Gerelateerde opleidingen

Human Resource Management

Voltijd Bachelor opleiding

Met de opleiding Human Resource Management (HRM) draag je bij aan iemands persoonlijk functioneren en aan het functioneren van de organisatie. Hoe zet je de juiste mensen op de juiste plek om ze tevreden te houden en ze te helpen de organisatiedoelen te bereiken? Dit leer je bij deze HRM opleiding!

267b4272-0cf8-11ee-9435-02565807075b Studenten HRM in gesprek, foto 3672

Bedrijfskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Hbo Bedrijfskunde is gericht op de praktijk: je leert door te doen! Flexibel zijn en slim innoveren is voor bedrijven een must. Markten kunnen onrustig zijn, maar jij houdt het hoofd koel. Jij wordt de expert om organisaties duurzaam te verbeteren en te vernieuwen.

e1ab5484-0cf7-11ee-ac8b-02565807075b Foto Bedrijfskunde voltijd Nijmegen, studenten buiten

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Wil je leren achterhalen welke gedachten en gevoelens hierbij horen? De focus van HAN Toegepaste Psychologie ligt op Arbeid & Gezondheid. Je leert hoe je het gedrag van werkende volwassenen kan begrijpen en beïnvloeden. Worden wie je bent, dat werkt!

79bec200-0cf9-11ee-aca5-02565807075b Toegepaste Psychologie TP, foto 2432, studenten doen kaartspel aan tafel en docent geeft uitleg, overleg, samenwerken

Contact

Neem gerust contact op met het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid over een van onze expertisegebieden of projecten. 

Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid
T: 06 153 30 749
E: Angelina.vanZadelhoff@han.nl

Adres
Bezoekadres:
Laan van Scheut 10
6525 EM Nijmegen

Postadres:
Postbus 6960
6503 GL Nijmegen

Laan van Scheut 10 in Nijmegen, gebouw waar het lectoraat huisvest
Academie
 

Organisatie en Ontwikkeling

De academie Organisatie en Ontwikkeling leidt op tot ondernemende, onderzoekende en verbindende professionals. Stuk voor stuk leveren ze een duurzame bijdrage aan goed werk, vitale werknemers en aan economische groei.

Blijf op de hoogte
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief HAN Zwaartepunt Health om een maandelijkse update te ontvangen.