Arbeid en Gezondheid
De arbeidsmarkt verandert en dit gaat gepaard met maatschappelijke opgaven. We zien flinke personeelstekorten en een stevige groei van de complexiteit van de vraagstukken. Ons lectoraat heeft de ambitie een forse bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van werkenden.
1. Duurzame inzetbaarheid van werkenden in een vitale, fysieke en sociale context;
2. Duurzame inzetbaarheid van werkenden met een gezondheidsprobleem.
-
Onderzoek
In de afgelopen 20 jaar bouwde ons lectoraat veel expertise op in het beantwoorden van een variëteit aan praktijkgerichte onderzoeksvragen op het gebied van Arbeid & Gezondheid. In nauwe samenwerking met interne en externe partners streven we naar een zo groot mogelijke impact, participatie en doorwerking in de driehoek van het kennisdomein, onderwijs en het werkveld.
-
Onze kennis
Het veelzijdige onderzoek van ons lectoraat resulteert in publicaties, publieke optredens en praktische producten voor de maatschappij. De kracht van ons onderzoek zit in de samenwerking met praktijkpartners en andere belanghebbenden.
Ons team
Josephine Engels
Samen met het werkveld pakt het lectoraat vragen op die gaan over duurzame inzetbaarheid. Als ervaren lector verbindt Josephine Engels onderzoek, onderwijs en werkveld. En enthousiasmeert ze mensen graag.
Nathan Hutting
Als associate lector Arbeid & Gezondheid richt Nathan zich op duurzame inzetbaarheid van werkenden met een (chronische) aandoening. Hierbij ligt de focus op arbeidsgerichte zorg, multidisciplinaire samenwerking en eigen regie. Het doel hierbij is om werkenden met een aandoening optimaal toe te rusten en te ondersteunen.
Team lectoraat Arbeid & Gezondheid
Onderzoekers
Mechteld Lengkeek
Onderzoeker en docentSinds 2020 ben ik verbonden aan het lectoraat Arbeid en Gezondheid en participeer ik in onderzoek naar een goede dienstverlening van professionals op het gebied van werk en inkomen. Ik ben docent bij de opleiding Learning & Development in Organisations en vanuit deze expertise op het gebied van leren en ontwikkelen draag ik ook graag bij aan concrete oplossingen voor het werkveld, zoals de ontwikkeling van de Samenleerwijzer; een instrument voor het verkrijgen van cliëntfeedback. Mijn passie is ook het onderzoeken en ontwikkelen van mensen op het gebied Duurzame inzetbaarheid. Zo begeleid ik in de minor Happy Healthy Worklife studenten bij hun projecten op dit gebied in het werkveld. Hiernaast werk ik als zelfstandig loopbaan- en re-integratiecoach.
Marc Damen
Onderzoeker en docentMarc zoekt samen met studenten naar effectieve interventies om gedragsverandering rondom duurzame inzetbaarheid binnen organisaties voor elkaar te krijgen. Hoe bevorder je een gezonde leefstijl of veilig werken? Hoe stimuleer je scholingsdeelname of motivatie? In zijn promotieonderzoek richt hij zich specifiek op het vergroten van deelname aan vitaliteitsprogramma's op het werk door werknemers in praktisch-uitvoerende beroepen
Suzan Mooren-van der Meer
Onderzoeker en docentVoor het postdoc onderzoek “samen pijn de baas” onderzoek ik samen met het lectoraat Arbeid & Gezondheid en het lectoraat Fysiotherapie in de beweegzorg hoe we fysieke klachten kunnen voorkomen bij medewerkers in fysiek zware beroepen. Dit doen we door de gezondheidsvaardigheden te beïnvloeden. Naast senior onderzoeker, werk ik als coordinator van de Master Musculoskeletale Revalidatie.
Simone Boogaarts-de Bruin
Onderzoeker en docentSimone werkt als hoofddocent bij de master social work waar zij programmaleider is van de theoretische leerlijn. Daarnaast is zij een van de onderzoekers van het project Participatie met Perspectieven waar Simone samen met onderzoekers van andere hogescholen, onderzoekers uit de doelgroep en praktijkpartners onderzoek doet naar de wijze waarop duurzame arbeidsmarktparticipatie van vrouwelijke statushouders verhoogd kan worden.
Joost de Beer
Onderzoeker en docentGodelieve Hofstee
Onderzoeker en docentMaaike Swinkels
Onderzoeker en docentMath Janssen
Onderzoeker (promovendus)Ik studeerde sociale en arbeid- & organisatiepsychologie. Na mijn studie volgde ik nog diverse opleidingen, waaronder een opleiding tot trainer en verschillende coachingsopleidingen (Rationeel-Emotieve Training/Therapie en de ZelfKennisMethode). Op het Centrum voor Mindfulness van Jon Kabat-Zinn in de VS volgde ik de opleiding voor mindfulness trainer. In 2023 ben ik gepromoveerd op het verbeteren van de mentale gezondheid van docenten door Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en een organisatiegerichte gezondheidsinterventie. De aandacht voor de relatie tussen arbeid & mentale gezondheid is een rode draad in mijn werkzame leven.
Marjolein Peters
Onderzoeker en docentVelibor Peters
Onderzoeker en docentOndersteuning
Angelina van Zadelhoff
OndersteunerExterne leden
Tamara Raaijmakers
Centrum Werk GezondheidTamara Raaijmakers is werkzaam als programmamanager bij Centrum Werk Gezondheid. Centrum Werk Gezondheid coördineert projecten en voert kwalitatief onderzoek uit. Speerpunten zijn werkbehoud bij chronische aandoeningen, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement. De achtergrond van Tamara is bewegingswetenschappen gespecialiseerd in arbeid en gezondheid.
Ellen van Jaarsveld
senior epidemioloog bij de afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, en wetenschappelijk docent bij de SGBONa mijn studie Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit ben ik gepromoveerd in Utrecht bij de afdeling Reumatologie. Ik heb 10 jaar in Engeland gewoond waar ik onderzoek deed naar overgewicht bij kinderen. Sinds 2014 werk ik bij het Radboudumc, waaronder bij de SGBO. Ik werk nauw samen met UWV-SMZ-Gelderland Midden Zuid, op het gebied van academisering in de regio. Bij de SGBO doen aios in het kader van hun opleiding tot bedrijfsarts of verzekeringsarts wetenschappelijk onderzoek op het gebeid van arbeid en gezondheid in de breedste zin. Als epidemioloog begeleid ik hen bij het opstellen van een onderzoeksprotocol, het uitvoeren van het onderzoek en soms ook bij het publiceren daarvan in TBV.
Onze expertises
Het Lectoraat Arbeid en Gezondheid voert praktijkgericht onderzoek binnen haar expertisegebieden uit. Je kunt ons op deze gebieden inschakelen voor advies, productontwikkeling, voordrachten en het opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
Onze expertisegebieden
- Arbeidsparticipatie
- Arbeidstijden
- Chronisch zieken en werk
- Duurzame inzetbaarheid
- Ergonomie
- Kwetsbare werkenden
- Mindfulness
- Rol van de (arbo)professional (arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten, arbeidsdiëtisten, ergotherapeuten, arboverpleegkundigen, toegepast psychologen, arbeidsdeskundigen)
- Terminologie en modelvorming binnen het domein arbeid & gezondheid
- Vitale werknemers
- Werknemers met chronische pijn
- Werknemers met dyslexie
- Werknemers met een lange afstand tot de arbeidsmarkt
- Werknemers met een neuromusculaire aandoening
- Werknemers met klachten van arm, nek en/of schouders (KANS)
- Zelfmanagement
Contact
Neem gerust contact op met het Lectoraat Arbeid & Gezondheid over een van onze expertisegebieden of projecten.
Lectoraat Arbeid & Gezondheid
T: 06-15330749
E: Angelina.vanZadelhoff@han.nl
Adres
Bezoekadres:
Laan van Scheut 10
6525 EM Nijmegen
Organisatie en Ontwikkeling
De Academie Organisatie en Ontwikkeling leidt op tot ondernemende, onderzoekende en verbindende professionals. Stuk voor stuk leveren ze een duurzame bijdrage aan goed werk, vitale werknemers en aan economische groei.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief HAN Zwaartepunt Health om een maandelijkse update te ontvangen.