icoontjes die zweven door de lucht met persoon in witte jas op achtergrond

Het lectoraat richt zich op de gedeelten van het totale drug discovery-proces die aansluiten bij de uitdagingen van de farma-industrie. Voorbeelden zijn slimme technologieën gerelateerd aan advanced testing systems en het identificeren van nieuwe chemische startpunten.

Onze thema's

Het lectoraat Drug Discovery richt zich op 2 thema’s

  • Meerle Samuels en Jesse Benning werken aan een praktijkopdracht voor de minor Drug Discovery in Oss

    Slimmere startpunten voor medicijnen

    Slimmer identificeren van nieuwe startpunten (chemische moleculen) in de keten van drug discovery. Hier wordt in het onderzoek de nadruk gelegd op het idee dat deze startpunten een betere kans moeten hebben om de eindstreep te halen. Nu faalt meer dan 90%. Er zijn een tweetal hoofdlijnen:

    1. Natuurstoffen als inspiratiebron
    2. Data gedreven informatie als inspiratiebron
  • Bart Smeets en David van de Klashorst werken in HAN BioCentre aan het kweken van mini-niertjes om ziektes in de nieren mee te kunnen onderzoeken.

    Verbeterde slimme testmodellen

    De nadruk van het onderzoek ligt hier op modellen die dichter bij de werkelijkheid staan. Dit zijn vaak complexe celsystemen die gekweekt worden uit stamcellen en uit verschillende celsoorten bestaan met de daarbij behorende 3D structuur en functionaliteiten. Een voorbeeld hiervan zijn organoids. Deze modellen moeten een betere translatie geven van research naar de mens en het verminderen van proefdieren.

Onze expertises en technieken

  • Medicijnen
  • Neuroscience
  • Welvaartsziektes
  • Ouderdomsziektes

Ons onderwijs

Evenementen

Preklinisch Onderzoek naar Geneesmiddelen

In een van de cursussen van de Radboud Summer School komen alle belangrijke aspecten van de preklinische stadia van de moderne ontdekking van geneesmiddelen aan bod. De cursus vindt plaats op Pivot Park in Oss. De volgende editie is in de zomer van 2025.

icoontjes die zweven door de lucht met persoon in witte jas op achtergrond

Ons team

Lector Drug Discovery
 

Dennis Löwik

Dennis' belangrijkste inhoudelijke missie binnen drug discovery is het verbeteren van het vroege stadium van geneesmiddelenonderzoek. “Heel het proces duurt nu gemiddeld 15 jaar en kost 1 miljard euro. Als we slimmere startpunten kunnen nemen voor geneesmiddelenonderzoek, kunnen we sneller door het proces heen."

Lector Drug Discovery Dennis Löwik

Medewerkers

David van de Klashorst, BSc

Technician Celbiologie
Medewerker HAN BioCentre David van de Klashorst

Sedigheh Safari

TOA
Lid van HAN BioCentre Sedigheh Safari

Bart Smeets, Dr.

Projectleider Celbiologische Modelsystemen
Witte blouse met op draag balletjes en brildragend
Minor Drug Discovery

Studenten werken op Pivot Park in Oss

Ieder jaar in februari start de minor Drug Discovery. Te midden van belangrijke farmabedrijven werken studenten met echte opdrachten aan hun minor.

Centre of Expertise (CoE)
 

HAN BioCentre

HAN BioCentre is hét expertisecentrum voor toegepaste biowetenschappen en chemie. Samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen voeren onderzoekers praktijkgericht onderzoek uit binnen de thema's Drug Discovery en Biobased Innovations. Daarmee wordt nieuwe kennis ontwikkeld die bijdraagt aan de farma-industrie en aan de biobased economy.

Resultaten van het onderzoek en faciliteiten stelt HAN BioCentre beschikbaar voor docenten, professionals, studenten en bedrijven. Een vruchtbare voedingsbodem voor innovatie!

bioraffinage13
Academie
 

Toegepaste Biowetenschappen en Chemie

De Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie biedt biomedisch en chemisch laboratoriumonderzoek voor studenten, bedrijfsleven en overheid. Uniek is de specialisatie Moleculaire plantenbiologie, de master Molecular Life Sciences en het HAN BioCentre. Opleiding, onderzoek en praktijk komen er samen.

bioraffinage2. Karin Struijs

Leven Lang Ontwikkelen

Molecular Life Sciences

Ben je al analist in de Life Sciences en wil je doorgroeien met meer kennis en verantwoordelijkheid? Dan is de (Engelstalige) Master Molecular Life Sciences in deeltijd wat voor jou! Je leert hoe je projecten zelf kunt plannen en managen en past dit ook direct toe in je eigen werkveld.

a69d1488-0cfa-11ee-bfea-02565807075b Studenten master Molecular Life Sciences Lisan Scholten en Nouhaila Belkassem tijdens een praktijkles op het lab

Applied Data Science (studietaal Engels)

Data is key in het bedrijfsleven. Resultaten inschatten, effecten van een behandeling voorspellen, bezettingsgraad van een hotel optimaliseren? Allemaal data-driven issues! Met deze Engelstalige data analist opleiding ben jij straks volledig thuis in de wereld van data science.

50062264-0cf9-11ee-a57a-02565807075b Facility Management, foto 8219, studenten aan het werk op de laptop, samenwerken

Laboratorium

Life sciences is booming, er zijn constant nieuwe ontwikkelingen. Werk je in een laboratorium en wil je je verder ontwikkelen? Doorstuderen of juist omscholen? Kies de laboratoriumopleiding die bij je past, of het nou een cursus, post-hbo of master is. En word dé specialist binnen jouw organisatie!

f30fc2e0-2b4c-11ef-9334-69f6712391ab Biobased lab bij HAN Connectr op het IPKW. Studenten samenwerken, met begeleider, trekbank, minor biobased innovations.