GRIP op je groep

Je beschikt over een groot arsenaal aan vaardigheden. Tóch kunnen bepaalde vraagstukken zich (in alle hevigheid) opnieuw voordoen als een situatie of je rol verandert. Het vraagt om ervaring om situaties te leren herkennen.
Instructie
Je hebt tijdens je opleiding al verschillende instructiemodellen voorbij zien komen, maar eenmaal in de praktijk is het prettig om eea nog eens kort door te nemen. Hoe geef je les met structuur én energie, zodat je leerlingen gemotiveerd blijven en succes ervaren — en jij ook? Hoe speel je slim in op verschillen, zonder de lat lager te leggen, maar met meer leerwinst en plezier voor iedereen?

Klassenmanagement
Hoe organiseer je je klas, routines en gedragsverwachtingen? Soms is het lastig orde te houden en chaos te voorkomen

Positieve relatie opbouwen
Voor de motivatie en betrokkenheid voor de leerling en het werkgeluk voor jezelf is een positieve relatie opbouwen met elkaar belangrijk. Soms is het zoeken naar de balans tussen nabijheid en professionaliteit.

Differentiëren
Het is belangrijk om tegemoet te komen aan verschillen van leerlingen in de groep. Dit voorkomt dat ze ongemotiveerd raken.
In hoeverre kunnen leraren van groep 3 t/m 8 differentiëren in hun lessen? Het ADAPT-onderzoek 'kijkt’ naar 23 indicatoren in 4 fasen van differentiatie: de periode- en blokvoorbereiding, de lesvoorbereiding, de lesuitvoering en de evaluatie.
6 aanbevelingen voor differentiatie
Door te differentiëren sluit je beter aan bij wat leerlingen nodig hebben. Dat voorkomt verveling of frustratie. — twee grote oorzaken van onrust in de klas. Differentiëren helpt vaak om orde te houden in de klas.
Pedagogisch Prioriteitenspel
Lesgeven kan soms eenzaam zijn. Hoe start je dan een dialoog over het vak. Het Pedagogische Prioriteitenspel helpt dit gesprek op gang. (Toekomstige) leraren ontdekken met dit spel welke pedagogische idealen hun belangrijkste drijfveer zijn.

Didactisch coachen
Loop je tegen veel zaken aan? Bij coachen ga je uit van wat wél kan. Maak kennis met de post-hbo opleiding didactisch coachen!

Naar Startkracht
Staat je onderwerp er niet bij? Bekijk dan de overige 2 thema's: GRIP op jezelf en GRIP op de schoolorganisatie.
Dé starter bestaat niet, maar uit onderzoek blijkt dat bijna alle starters te maken krijgen met dezelde uitdagingen. Ondanks dat je tijdens de opleiding veel geleerd hebt, is het heel normaal dat je tegen bepaalde zaken aanloopt in de praktijk. Op 3 hoofdthema's bieden we hulpmiddelen aan: van podcasts en kennisclips tot een kort filmpje of een pakkend artikel.
