Groep 5,6,7 op de school Da Vince. De leraar kijkt mee bij twee leerlingen.

Als startende leraar is het belangrijk om zowel je professionele vaardigheden als je welzijn te ontwikkelen. Hoe ga je om met stress en werkdruk en hoe blijf je mentaal veerkrachtig. En hoe hoe kun je als starter effectief reflecteren?

5 tips om identiteit van leraren te ontwikkelen

Je identiteit verder ontwikkelen is belangrijk voor je persoonlijke groei en welzijn. Met een sterke identiteit, word je een nóg betere leraar. Bekijk de top 5.

Kennisclip

Leren omgaan met werkdruk

Intervisie en gerichte begeleiding

Alle startende leraren ervaren spanningen tijdens hun ontwikkeling in de eerste jaren. Deze spanningen ontstaan onder meer door de zoektocht naar afstemming tussen persoon, beroep en praktijk. Dr. ir. Gisbert van Ginkel, instituutsopleider aan de Radboud Docenten Academie vertelt in deze kennisclip over de kracht van intervisie: samen veilig praten over spanningen helpt normaliseren dat spanning ervaren ook normaal is, en bij het leraar zijn en leraar worden hoort.

Effectieve feedback in het onderwijs

Die laatste tip is een belangrijke, want je bent de hele dag bezig om je leerlingen feedback te geven, maar hoe vaak krijg jij zelf feedback? Er zijn leraren die maandenlang van niemand iets horen. Als jij weinig feedback krijgt, dan mis je echt wat. Je staat er dan alleen voor in je klas en werk je niet samen aan beter onderwijs. Alleen staan als leraar? Daar is jouw vak te moeilijk voor. We hebben allemaal hulp van collega’s nodig en zij die van jou. Goede feedback is daarom onmisbaar. Leer over het geven en krijgen van effectieve feedback in het onderwijs.

Professionele ontwikkeling

Juist in de eerste jaren van het leraarschap moeten leraren worden uitgedaagd om zich professioneel te ontwikkelen. Een stimulerend personeelsbeleid is daarbij van groot belang. Dr. Amber Walraven, universitair docent aan de Radboud Docenten Academie, belicht in deze kennisclip die succesvol zijn gebleken om doelgericht te werken aan professionele ontwikkeling en dit te begeleiden.

Coaching als Springplank

Jezelf ontwikkelen gaat gepaard met ups en downs en dat kan onzekerheid tot gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt dat professionele identiteitsspanningen bij startende leraren ontstaan als er een (dis)balans is tussen persoonlijke waarden, overtuigingen en idealen en de eisen, verwachtingen en omstandigheden die de werkomgeving oplegt. Met de juiste begeleiding (zoals coaching) kun je deze obstakels overwinnen en blijf je in je kracht staan.

Super Agent Spel
 

Sturen in het onderwijs

Je wil die bepaalde leraar zijn en daardoor sommige dingen misschien graag anders aanpakken dan je collega's. Hoe verander je de onderwijspraktijk? Daar heb je stuurkracht voor nodig. Het Super Agent kaartspel helpt jou en je collega’s actief en doelgericht op weg. 

Super agent spel. Kennislab. Kennisfestival

Bouwen aan professionele identiteit

Wil je samen met je team of collega's verder bouwen aan je professionele identiteit om effectiever les te geven of om een echte impact te maken op je leerlingen en het onderwijs als geheel. Jouw reis begint hier – een avontuur dat je zal helpen groeien, zowel als leraar als als persoon.

Vrouw is in gesprek en aan het lachen tijdens de cursus acute pijn service. Andere vrouw kijkt haar aan op de achtergrond.

Naar Startkracht

Staat je onderwerp er niet bij? Bekijk dan de overige 2 thema's: GRIP op je groep en GRIP op de schoolorganisatie.

Dé starter bestaat niet, maar uit onderzoek blijkt dat bijna alle starters te maken krijgen met dezelde uitdagingen. Ondanks dat je tijdens de opleiding veel geleerd hebt, is het heel normaal dat je tegen bepaalde zaken aanloopt in de praktijk. Op 3 hoofdthema's bieden we hulpmiddelen aan: van podcasts en kennisclips tot een kort filmpje of een pakkend artikel.

null