Technologie voor Gezondheid
Hoe kunnen we de gezondheidszorg toekomstbestendig maken en goede, betaalbare zorg voor iedereen garanderen? Het lectoraat richt zich op deze uitdagingen door creatieve oplossingen en nieuwe technologie voor bevordering van functioneren, regie en veerkracht van mensen in hun eigen leefomgeving.
Het Lectoraat Technologie voor Gezondheid is in het voorjaar van 2023 gestart als voortzetting van het Lectoraat Innovatie in de Care (2013-2022). De focus ligt nu op technologie als middel om gezondheid te bevorderen.
Wat is de rol van technologie als procesinnovator in de context van een veranderend zorglandschap? We onderzoeken de rol van technologie in het verbeteren en behouden van gezondheid en vitaliteit. Dit doen we samen met partners uit de zorg, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek.
Toekomstbestendige zorg
Nieuwe technologie speelt een cruciale rol in toekomstbestendige zorg. Optimaal zelfmanagement, informele zorg, monitoring, en zorg op afstand kunnen immers niet zonder. Samen met studenten en het werkveld doen we praktijkgericht onderzoek waarbij we ons telkens afvragen:
- Wat doen wij met de technologie?
- Wat doet de technologie met ons?
De laatste vraag is belangrijk, omdat technologie invloed kan hebben op wie we zijn, hoe we werken en zelfs op onze cultuur. Niet alle zorgverleners en patiënten zijn zo flexibel om met al die nieuwe technologie telkens mee te bewegen. Ons onderzoek laat zien dat wanneer we eindgebruikers in een vroeg stadium bij een project betrekken, uiteindelijke adoptie door de praktijk verbetert.
Samen werken aan innovatie
Innoveren doe je niet alleen. Wij zetten in op regionale samenwerking met andere quadrupel helix partners uit andere sectoren en betrekken eindgebruikers in onze projecten. We willen onze kennis en ervaring delen en zijn continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen met zorginstellingen, het bedrijfsleven en kennispartners. Ook zoeken wij naar onderzoekers en studenten die samen met ons de uitdaging aan willen gaan om de zorg toekomstbestendig te maken.
Effecten technologie onderzoeken
Voor ons zijn studenten – als toekomstige zorgverleners – belangrijke stakeholders in ons onderzoek. Om hen optimaal voor te bereiden op de praktijk werken we intensief samen met het iXperium Health. Dit is een plek waar studenten samen met onderzoekers, bedrijven en zorgverleners onderzoek doen naar effecten van technologie. We zien dat zorgverleners hierdoor geïnspireerd raken en hun opgedane kennis delen met collega’s uit de praktijk.
Expertises
- Digital health
- VR/XR
- Adoptie
- Ontwerponderzoek
- Implementatieonderzoek
- (Tele)monitoring
- Apps
-
Onderzoek
We gebruiken inzichten uit participatief ontwerponderzoek, futures literacy, agile methoden, elementen uit implementatieonderzoek en data science. We werken vanuit het principe nothing about us without us én het predicaat: #studentsincluded.
-
Onze kennis
De onzekere en complexe aard van de uitdagingen waar we in de zorg voor staan vragen om een lerende en ontwerpgerichte aanpak van onderzoek. We beogen het organiseren van een collectief leerproces voor duurzame oplossingen voor de lange termijn.
Maurice Magnée
Maurice Magnée is een expert op het gebied van zorgtechnologie. Hij werkte als senior onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie in de Care bij de HAN en was manager van het iXperium Health. Op 1 april 2022 is hij benoemd als lector voor de voortzetting van het lectoraat onder de nieuwe naam: Technologie voor Gezondheid.
ons team
We doen ons onderzoek met een betrokken team.
Duurzame Zorg
Kenniscentrum Duurzame Zorg is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners.
Gezondheid en Vitaliteit
De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals. Ook zetten we volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.
Stuur een mailbericht naar: lectoraat-tvg@han.nl