Lectoraat

Versterken van Sociale Kwaliteit

mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond

Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de vier waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Ons doel? De kwaliteit van (samen)leven van mensen verbeteren.

Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit wil bijdragen aan het verminderen van onrechtvaardige ongelijkheden in de mogelijkheden van mensen om mee te doen in onze samenleving. Hoe creëer je reële perspectieven voor mensen in kwetsbare omstandigheden? Ook de rol van sociaal werkers is daarbij van belang.  We gebruiken hiervoor de vier condities van sociale kwaliteit: sociaal economische zekerheid, sociale inclusie, sociale cohesie en sociale empowerment.

Onderzoekslijnen

Het lectoraat focust zich de komende jaren op twee onderzoekslijnen:

Onze expertise

  • ● Sociale kwaliteit
    ● Sociaal werk
    ● Ervaringsdeskundigen
    ● Bestaanszekerheid

  • ● Collectieve en structurele interventies
    ● Politiserend werken
    ● Participatief actieonderzoek 
    ● Inclusief onderzoek

Participeren in het Sociaal domein

Het lectoraat wil daar in het sociale domein aanwezig zijn, waar het leven van mensen zich ook daadwerkelijk afspeelt. Daar waar de sociale kwaliteit onder druk staat. Daar waar informele en formele partijen samen willen bijdragen aan het versterken van sociale kwaliteit. En daar waar het gaat om het versterken van de rol van de professional en sociaal werk daarin. We werken samen met bewoners, vrijwilligers, professionals, studenten en docenten.

 

Regio Arnhem en Nijmegen
 

Werkplaats Sociaal Domein

De projecten en activiteiten van het lectoraat krijgen onder meer gestalte in de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Hier onderzoeken we concrete vraagstukken uit het werkveld, zoals eenzaamheid, armoede en hoe jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hun weg in de samenleving kunnen vinden. In de Werkplaats werkt het lectoraat met diverse gemeenten, zorg- en welzijnspartners en docenten en studenten van de sociale en zorgopleidingen samen.  Ons doel is om iedereen tot zijn recht te laten komen in de samenleving. Iedereen moet kunnen participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.

3 studenten zitten samen op een bank en kijken lachend naar een telefoon.

Nieuws

groep volwassenen die elkaars hand kruiselings vasthouden
Luca Jansma, student PZW over zijn project in het kader van de week van de armoede
Mensen in park, plekken van verbinding
Learning & Development deeltijd, laan van scheut 10, lopen, praten, overleggen, student en docent, 2022
lancering wijkwaardenkaart in nijmegen in mei 2024, sfeerbeeld van talkshow
Experiment Arnhem Immerloo Schuldenvrij HAN zet perspectief mensen Arnhemse schuldenaanpak centraal
Zakgeldgids cover 2023
Gesprekskaartjes waarde van welzijn1
Lector
 

Lisbeth Verharen

Hoe bouwen we aan een menswaardig bestaan voor iedereen? En welke rol hebben vrijwilligers en professionals daarbij? Ik wil achterstellingen doorbreken. Waar sociale kwaliteit onder druk staat écht aanwezig zijn en bijdragen aan versterking. Samen met professionals en (in)formele netwerken. 

Lector Lisbeth Verharen

Ons onderzoeksteam

We doen ons onderzoek met een team van een lector, senior onderzoekers, (docent-)onderzoekers en het secretariaat.

Maak kennis met het team

Academie
 

Mens en Maatschappij

In de Academie Mens en Maatschappij volgen bijna 4.500 studenten een voltijd- of deeltijdstudie op sociaal-maatschappelijk gebied. Dat doen ze op bachelor- of masterniveau. Als professional krijg je te maken met complexe maatschappelijke vraagstukken. Over zorg, leefbaarheid, sociale kwaliteit en eenzaamheid. Maar ook over opvoeding, inclusie, armoede en vergrijzing. Werken aan deze vraagstukken vraagt om grensverleggend en creatief denken en handelen. En dat doen we, in deze academie. 

Blijf op de hoogte
 

Wat speelt er bij dit lectoraat en de andere lectoraten van de Academie Mens en Maatschappij? De nieuwsbrief wordt 3 maal per jaar verzonden en geeft je bronnen voor sociale inspiratie.