Samenwerkingsverband

Technologie en Samenleving

Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving

Werkt u in de beroepspraktijk in de techniek of life sciences? Dan kunt u wellicht de vakinhoudelijke expertise van het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving aan de HAN inzetten.

Wat doet dit samenwerkingsverband?

Het samenwerkingsverband werkt vraaggestuurd aan ondersteunende en innovatieve onderzoeksprojecten voor het werkveld, in nauwe verbinding met het onderwijs. Met dit onderzoek draagt het samenwerkingsverband bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de innovatieve kracht van uw beroepspraktijk én aan een duurzame samenleving.

Waarom als bedrijf samenwerken met HAN-onderzoekers?

Bedrijven krijgen in toenemende mate te maken met internationale concurrentie, steeds hoogwaardiger technologie en eisen op het gebied van duurzaamheid. Ze streven naar innovatieve, efficiëntere en effectievere producten en diensten. Daarnaast gaat goed onderwijs hand in hand met onderzoek: ze voeden elkaar. Binnen het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving vindt een grote diversiteit aan praktijkgericht onderzoek plaats, waar uw organisatie kennis van kan nemen.

Serieuze, kritische partner bij uw vraagstukken!

Het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving omvat een aantal lectoraten. In een lectoraat verricht een lector samen met onderzoekers praktijkgericht onderzoek binnen hun expertisegebied. Er wordt samengewerkt binnen de onderzoeksgebieden automotive, biodiscovery, energietransitie, zorg en welzijn, netwerkorganisatie en digitale communicatie. Door het betrouwbare praktijkgerichte onderzoek dat zij uitvoeren in de beroepspraktijk is het samenwerkingsverband een serieuze, kritische partner bij uw vraagstukken.

Wat zijn de onderwerpen van onderzoek?

Binnen het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving verrichten lectoren en onderzoekers onderzoek binnen een onderzoeksprogramma van thema’s die richting geven aan het onderzoek. Vaak combineren lectoraten hun expertise of werken ze samen met onderzoekers van andere academies of instellingen om een echte meerwaarde in het praktijkgericht onderzoek te brengen. 

  • Automotive
    Elektrificering van de aandrijflijn
    Optimizing fuels engines and emmissions
    Lichtgewicht automotive design
    Geavanceerde bestuurderssupport 
  • Biodiscovery
    Ontdekking, productie en analyse van biomoleculen
  • Zorgtechnologie
    Gebouwen in relatie tot zorg en welzijn
    Professionele communicatie
  • Energietransitie
    Decentrale opwekking
    Smart grids en decentrale opslag
    Energieneutraal bouwen
    Waterbeheer
  • Netwerkorganisatie en digitale communicatie
    Verbeteren van bedrijfsprocessen
    Ontwerpen van informatie- en communicatiesystemen
    Digitale toegankelijkheid

Continue wisselwerking met het onderwijs

De verbinding tussen bovenstaande onderzoekslijnen en de lectoraten kunt u vinden in de afbeelding op de pagina Onderzoek. Op de pagina over Onderwijs vindt u hoe deze onderzoekslijnen zijn verbonden met de verschillende opleidingen. Studenten kunnen vanuit de opleidingen hun nieuwe kennis direct inzetten in het praktijkgerichte onderzoek van het samenwerkingsverband. De inbreng van actuele onderzoeksresultaten via het samenwerkingsverband leidt tegelijkertijd tot een continue actualisering van het onderwijs.

Projecten van de lectoraten Technologie en Samenleving

Baggerslib als grondstof voor de keramische industrie

Zand en andere grove grondstoffen worden steeds schaarser, terwijl miljarden kubieke meters fijnkorrelig en samenhangend slib wereldwijd worden uitgebaggerd om havens en vaargeulen operationeel te houden.

Keramische stenen die gemaakt worden van afval.

Taaie dijken klimaatrobuust

Het maatschappelijke belang achter de dijk wordt steeds groter. De huidige Nederlandse aanpak, waarbij dijken steeds hoger en breder worden gemaakt om de risico’s te beperken, zorgt daarom op termijn voor ruimtelijke problemen. We moeten daarom voor praktische alternatieven gaan zorgen.

Dijkverschuiving. Foto via Maarten Podt

ResiRiver

Het project 'Resilient River' (ResiRiver) richt zich op het creëren van veerkrachtige riviersystemen door het mainstreamen en opschalen van op natuur gebaseerde oplossingen (Nature-based Solutions - NbS).

ResiRiver. Vaargeul. Beeld van RWS dat vrij te gebruiken is met bronvermelding

Flexibele werkinstructies

Effectieve werkinstructies stellen mkb werknemers beter in staat om de assemblage goed uit te (blijven) voeren in een omgeving met variëteit. In het project Flexibele werkinstructies willen we onderzoeken hoe werkinstructies contextgevoelig en flexibel gemaakt en gebruikt kunnen worden.

smart industry deeltijd fabriek

The Organized Digital Factory

We ontwikkelen voor mkb-maakbedrijven een Operations Digital Twin om doorlooptijden kort en betrouwbaar te maken. Productieplanning en -besturing is complex en de traditionele wijze is te statisch: realtime procesbeheersing is belangrijk. Een ODT plant optimaal en reageert realtime op wijzigingen.

Man met tablet kijkt naar robotarmen in Digitale Fabriek

Floating future

Ruimte is schaars in Nederland. Klimaatverandering en zeespiegelstijging zetten de schaarse ruimte in Nederland verder onder druk.

Drijvende woningen

ACE: Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future in the North Sea Region: Interreg

Momenteel heeft 1/5 van de huishoudens in de EU professionele zorg nodig. Het zorgsysteem en medische faciliteiten kunnen dit toenemende aantal gebruikers van zorg niet aan, zeker gezien het personeelstekort. ACE versnelt (adoptie van) innovaties die aansluiten bij de behoeften.

oudere vrouw met vr bril zit aan tafel

Mens-robot samenwerking

Met dit project willen we een onderzoeksvraag beantwoorden. Die luidt: Hoe kunnen robotarmen effectief worden ingezet in productie van wisselende kleine series?

null

HP-Launch

Hoe houden we ons huis warm als de aardgaskraan wordt dichtgedraaid? In het project HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werkten 6 kennisinstituten en marktpartijen aan een prototype van een duurzame en betaalbare warmtepomp voor bestaande woningen.

hp-launch-ubbink

Integraal Robotiseren

Met dit onderzoek naar robottechnieken willen we een praktijkvraag beantwoorden. Welke kansen bieden robottechnologieën gezien de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt en de snel veranderende, variabele klantvraag?

Medewerker werkt op tablet met robots / robotics

Het team

Het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving is de koepel over technische lectoraten. Deze lectoraten hebben allemaal een eigen lector, maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband.

Contact zoeken met Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving?

Ruitenberglaan 26

Arnhem