Integraal Robotiseren
Met dit onderzoek naar robottechnieken willen we een praktijkvraag beantwoorden. Welke kansen bieden robottechnologieën gezien de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt en de snel veranderende, variabele klantvraag?
Aanleiding
Veel productiebedrijven, nationaal en regionaal, zijn op dit moment bezig met het zetten van stappen in (verdere) automatisering en robotisering van de productie. Vaak weten bedrijven niet goed waar ze moeten beginnen. Als wordt gekeken naar de huidige praktijk, dan zijn tot dusver vooral robotsystemen in fabrieken geïnstalleerd, die zijn voorgeprogrammeerd om één ‘kunstje’ te doen; systemen die goed zijn in één taak. De Nederlandse industrie heeft echter in toenemende mate behoefte aan flexibele en slimme automatisering om ook in de toekomst rendabel en levensvatbaar te blijven. De Nederlandse industrie moet het niet zozeer hebben van massaproductie, maar is vooral sterk in flexibiliteit (custom made), enkelstuksfabricage en kleine seriegroottes. Bij het ontwerpen en invoeren van robotoplossingen lopen de consortiumpartners uit het mkb en grootbedrijf tegen tal van vragen aan. Die vragen betreffen de aanpak: ‘Hoe en waar begin ik?’, en de business case. En ook integratie in het bestaande productieproces: ‘Wat heb ik nodig?’ en ‘Hoe verbind ik de robot met de andere machines en informatiesystemen?’.
Doel
Het doel van dit project is een eerste basis te leggen voor het mkb om met robotisering aan de slag te kunnen gaan.
Resultaten
Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een:
- Scan voor de start van een robotiseringsproject.
- Methode voor procesmodelering.
- Aanpak voor de identificatie van data vereisten.
- Introductie / instructie voor medewerkers over de omgang met / inzet van robots.
- Integratie van benodigde activiteiten en baten in een samenhangend business case model.
- Praktijk-‘demonstrator’.
Projectteam
Vincent Wiegel
Lector LeanMitchell van Roij
Docent-onderzoekerRAAK Sia
Dit onderzoek wordt mede gefinancierd door RAAK SIA. Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen we door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren.
Blijf op de hoogte
Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand.