HBO-programma Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Student legt sla op een bord terwijl de chefkok naast haar instructies geeft.
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start14 februari 2025

Heb je gewerkt als bakker, monteur of een ander praktisch beroep, maar ben je toe aan verandering? Lijkt het je een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

In het kort

    18 maandenGemiddelde duur
    680 uurZelfstudie
    160 uurContacturen
    840 uurWerkplek-leren
    €8250,-Kosten (incl. assessment)

Over de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Ben je goed in je vak? Wil je jouw kennis, vaardigheden en ervaring inzetten om (jonge) mensen op te leiden voor jouw beroep? Dan is de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift echt iets voor jou. Met dit getuigschrift zet je de stap van vakprofessional naar docent in het middelbaar beroepsonderwijs.

Werk jij met veel plezier in een beroep in bijvoorbeeld de techniek, de zorg of de horeca, maar ben je toe aan iets anders? Lijkt het je een uitdaging om jonge mensen enthousiast te maken voor jouw vak en hen te coachen in hun ontwikkeling tot professional en burger? Word dan docent in het mbo en leer alles over pedagogiek en didactiek in de PDG-opleiding.

Meer informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Werken in het mbo

Jouw opleiding start als je werkzaam bent als docent bij een ROC. Op deze manier kun je direct ervaren of het werken als docent in het mbo bij je past en kun je optimaal profiteren van wat je in de opleiding leert.

Mbo-studenten als doelgroep
Je bent natuurlijk al expert in jouw vakgebied. Tijdens het werken en leren gedurende de PDG-opleiding leer je om te gaan met de doelgroep. Mbo-studenten zijn vaak jongvolwassenen; een diverse groep die kennis vraagt van de doelgroep en coachvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met studenten die in hun leven geconfronteerd worden met zaken die hun studievoortgang belemmeren, zoals problemen thuis of leermoeilijkheden. Jij haalt voldoening uit het feit dat je jouw studenten kunt ondersteunen bij het maken van stappen in hun loopbaan en leven. 

Dynamiek
De dynamiek van een grote onderwijsinstelling spreekt je aan en je bent graag actief binnen verschillende domeinen. Je bent niet alleen bezig bent met lesgeven, maar ook met het ontwikkelen van onderwijs, examinering, administratie en beleidszaken. Je weet van aanpakken, bent flexibel en vindt het fijn dat elke dag anders is. 

Fotoshoot bij de deeltijd-opleiding Pedagogisch Didaktisch getuigschrift.

Ontmoet onze docenten

"De ontwikkeling van (aankomend) docenten staat centraal" Rick van den Berg

Rick van den Berg is leercoach bij de opleiding PDG: Pedagogisch Didactisch Getuigschrift en lerarenopleider Economie aan de HAN. Na 9 jaar werkzaam te zijn geweest in het mbo, heeft hij vorig schooljaar de overstap gemaakt naar het hbo, waar hij zich richt op de professionele ontwikkeling van mbo-docenten.

''Mijn werk als leercoach binnen de PDG voelt heel erg betekenisvol.''Liane van de Braak

Liane van de Braak is leercoach bij de opleiding PDG: Pedagogisch didactisch getuigschrift. Dit is een tweejarig traject voor zij-instromers in het mbo. ''Ik geef dus geen vak, maar ik verzorg trainingen op het gebied van onderwijskundige thema's, didactiek, pedagogiek etc.''

“We zien studenten tijdens de opleiding een groei doormaken en zich steeds verder professionaliseren als mbo-docent”.Iris Nicolasen

Iris zit helemaal op haar plek als leercoach. Ze haalt veel energie uit haar persoonlijke begeleiding van studenten. “We zien studenten tijdens de opleiding echt een groei doormaken en zich steeds verder professionaliseren als mbo-docent”

‘’Het mooie aan PDG-studenten is dat zij durven te kijken naar bestaande patronen en de oude – indien nodig – los te laten.'' Sander Berendsen

Sander Berendsen is in september 2021 begonnen als lerarenopleider en instituutsopleider aan de HAN, maar hij heeft al meer ervaring in het onderwijs. ‘’Ik werk al langer in het middelbaar beroepsonderwijs. Naast mijn baan bij de HAN werk ik twee dagen als docent-onderzoeker en kwartiermaker in Doetinchem op ROC Graafschap College. Die afwisseling vind ik heel prettig.''

''Het was inspirerend om via de PDG alle facetten van het docentschap te behandelen.''Olga Platteschor

Olga Platteschor geeft al een aantal jaar les als docent Transport & Logistiek bij het ROC in Nijmegen, maar ze keerde in september 2021 terug naar de HAN om haar Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te halen. ''Als zij-instromer is dat een standaard traject voor medewerkers van ROC Nijmegen om je lesbevoegdheid in het MBO te halen.''

Ontmoet onze studenten

"Ontwikkeling houdt nooit op"Simone Eulink

Simone Eulink, 51 jaar en woont in Arnhem, heeft na een carrière in het basisonderwijs de overstap gemaakt naar het mbo. Met haar vooropleiding aan de pabo en ruim 26 jaar ervaring als basisschoolleerkracht besloot ze de post-hbo opleiding Didactisch Getuigschrift (PDG) aan de HAN te volgen om haar kennis en vaardigheden als mbo-docent verder te ontwikkelen.

“De PDG-opleiding helpt mij om als startende docent bewust bekwaam te worden” Nina Janssen

Nina Janssen volgt de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift in combinatie met haar baan aan het Rijn IJssel. Waarom kiezen voor een PDG-opleiding? En hoe bevalt dat? Ze vertelt graag hoe het leerproces eruit ziet.

Stel je vragen 

Contact met de opleiding

Ondersteuningsteam Educatie PRO

Vier studenten van de Master Advanced Nursing Practice zitten rond een laptop en overleggen samen op de HAN in Nijmegen.

Voor algemene vragen en advies over opleidingen en cursussen

Ontmoet je nieuwe netwerk
 

Kom naar de Open Avond

Waarom kiezen voor PDG bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten, docenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden om naar de volgende Open Avond op 12 maart 2025 te komen!

Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op Kapittelweg 35.