Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je opleiding Learning and Development

Tijdens de opleiding Learning and Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde) leer je alles over hoe mensen in bedrijven en organisatie leren en zich ontwikkelen. Je adviseert over passende leer- en ontwikkeloplossingen. Je ontwerpt en ontwikkelt uitdagende leertrajecten. Of je traint en coacht medewerkers in hun leervragen. Je leert veel over leerpsychologie én hoe leren een rol speelt in een zakelijke omgeving. Daarnaast leer je veel over jezelf, wie je bent en wat bij jou past.

meerdere studenten van learning and development aan het praten samen met een docent

Leer hoe je anderen laat leren
 

Wat is de opbouw van Learning and Development in Organisations?

Vanaf de 1e dag van je studie ga je aan de slag als junior L&D-adviseur. Onder begeleiding van een leercoach werk je in groepjes aan echte vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je op een praktische wijze kennis met de 3 rollen van de L&D-adviseur: trainer, ontwerper & ontwikkelaar en adviseur. Hoe verhelder je de vraag van de opdrachtgever? Hoe geef je een passend advies? Hoe ontwikkel je passende leerinterventies? En hoe zorg je voor effectieve training en coaching? Het komt allemaal aan bod!   

In het 2e jaar verdiep je je in de 3 beroepsrollen en begeleid je bijvoorbeeld eerstejaars bij hun project. In het 3e jaar loop je stage en volg je aanvullend nog enkele vakken. In het 4e jaar ga je je verdiepen en specialiseren: je kiest je minor en je werkt aan je afstudeeropdracht. Aan het eind van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Education noemen. Je bent klaar voor het echte werk! 

studenten van learning and development aan het studeren
Past L&D bij jou? 

Herken jij jezelf hierin?

  • Je bent nieuwsgierig naar het leren en ontwikkelen van volwassenen.
  • Je zoekt een opleiding met een goede mix is van sociaal én zakelijk.
  • Je hebt interesse in verschillende vakgebieden (o.a. communicatie, management, leerpsychologie, organisatiekunde etc.) 
  • Je werkt graag samen met verschillende type mensen.
  • Je werkt graag aan concrete projecten.
  • Je leert graag in de praktijk.
  • Je bent creatief en hebt plezier in het bedenken van nieuwe oplossingen. 
  • Je staat open voor veranderingen (organisaties zijn altijd in beweging).

Tijdens de opleiding krijg je alle handvatten die je nodig hebt om als L&D'er aan de slag te gaan. Van het maken van een draaiboek voor een training tot een opleidingsjaarplan voor medewerkers. Ook komt de psychologie van hoe mensen leren om de hoek kijken.

Studenten vertellen

Kun je wat vertellen over de studie?

Studenten Learning and Development in Organisations (Opleidingskunde) lopen in de gang door het gebouw in Nijmegen

De propedeuse van hbo Learning and Development in Organisations

Tijdens de opleiding leg je een stevige basis voor je werk als L&D-professional. Je leert de beginselen van trainen en coachen. Je maakt je eerste training en komt meer te weten over hoe organisaties werken. Je gaat op werkbezoek bij verschillende bedrijven en organisaties en voert echte opdrachten uit. En last but not least: je leert veel over jezelf. Je onderzoekt je sterke en zwakke punten en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Jaar 1: Een stevige basis

In het 1e jaar van je opleiding Learning and Development maak je kennis met alle aspecten van het L&D-vak. Er staat een breed scala aan vakken op het programma. Van psychologie en communicatie tot onderzoeksvaardigheden en management en organisatie. Je werkt vanaf week 1 in groepjes aan uitdagende en échte opdrachten uit de praktijk. Een ervaren leercoach begeleidt je daarbij.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 50 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil jij hebben?  

Persoonlijke ontwikkeling en begeleiding

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Als je anderen iets wilt leren, moet je eerst jezelf leren kennen. En vooral: jezelf zijn. Daarom is er tijdens de opleiding veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt je valkuilen, leert meer over je talenten en je ambities. Daarvoor krijg je onder meer een studieloopbaanbegeleider: je persoonlijke coach die jouw ontwikkeling volgt. 

Learning and Development in Organisations voltijd, docent en studenten aan het werk

Het verdiepende jaar van Learning and Development

Nu begin je aan de hoofdfase van je opleiding. Je diept de rollen van trainer, ontwikkelaar en adviseur verder uit. Deze 3 rollen zijn de rode draad van de opleiding. Je hoeft tijdens je studie niet te kiezen: als afgestudeerd L&D-professional kun je straks met alle 3 deze rollen uit de voeten.

Jaar 2: Uitdagende opdrachten

Vanaf het 2e jaar zijn de projecten waaraan je werkt complexer. Je leert om rekening te houden met de wensen en eisen van opdrachtgevers. Je ontwikkelt daarvoor effectieve gesprekstechnieken. Je werkt aan uitdagende advies- en ontwerpopdrachten. En je leert hoe je, bijvoorbeeld als trainer of coach, hoe je gedragsverandering geeft. Veder loop je in het 2e jaar zo’n 100 uur stage. Genoeg tijd dus om wat je leert in praktijk te brengen!

Nieuwsgierig naar Learning and Development in Organisations?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: bezoek onze Open Dagen en kom een dag meelopen. Onze deuren staan voor je open!

Learning and Development in Organisations voltijd, L&D, foto 5229, kletsen en koffie bij een zitje
Leren van en met elkaar  

Studio L&D: kom binnen!

Van elkaar leren en met elkaar leren. Dat is waar het om draait in Studio L&D. Leerlingen, docenten, medewerkers, iedereen is hier welkom. De agenda staat vol met inspirerende sessies, evenementen en ontmoetingen. Wat dacht je van een workshop 'Toekomstmuziek'? Of een training 'Leren met hoofd, hart en handen'? Het mooie is: in  Studio L&D werken we aan echte praktijkuitdagingen. Bedrijven en organisaties brengen regelmatig hun opleidingsvraagstukken mee naar onze 'speeddates' met studenten. Zo ben je als student al heel snel een gewilde professional! 

Stage en internationaal

Het 3e jaar staat voor een belangrijk deel uit je stage. Je kiest zelf een organisatie waar je stage wilt lopen. In overleg bepaal je welke L&D-opdrachten je daar gaat doen. Daarnaast verdiep je je dit jaar in de rol van L&D-adviseur. Dat doe je in het onderwijs en voor een deel ook in je stagebedrijf. Je adviseert bijvoorbeeld over het verbeteren van de effectiviteit van een training of over het inkopen van een leertraject.

Jaar 3: Stage lopen

De opleiding Learning and Development in Organisations bestaat uit theorie en heel veel praktijk. Je loopt verschillende periodes stage. 

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor en afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

Minor en afstuderen

Je eindsprint! In het laatste jaar heb je tijd om een verdiepende of verbredende minor te volgen. En je verdiept je in enkele vakken uit het 2e jaar. Je werkt zelfstandig aan een vraagstuk op het gebied van Learning and Development: daarmee laat je zien dat je een echte L&D-professional bent. Natuurlijk ondersteunen docenten je hierbij.

Jaar 4: Welke minor kies jij?

In dit jaar zorg je voor nóg meer verdieping door zelf je minor te kiezen: een vakkenpakket waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor: specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Doorstroomminor: bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Minoren voor Learning and Development:

Jaar 4: Afstuderen

En ten slotte ga je afstuderen. Binnen de opleiding Learning and Development in Organisations doe je dit door een afstudeeropdracht uit te voeren voor een opdrachtgever uit het werkveld. Dit kan van alles zijn. Bekijk hier voorbeelden van afstudeerprojecten. Je kunt zelf vorm geven aan je eigen project.

Voorbeelden van recente afstudeerprojecten: 

  • Ontwerpen van een nieuwe opleidingsmodule terreinrijden voor de Brandweer. 
  • Ontwikkelen van een nieuw strategisch Opleidingsplan voor een zorgorganisatie. 
  • Ontwikkelen van een advies over het implementeren van vraaggestuurd werken binnen een welzijnsorganisatie. 
  • Onderzoeken van de mogelijkheden van virtueel leren voor een trainingsbureau. 
  • Ontwerpen van en adviseren over de implementatie van een leiderschapstraining bij een schoonmaakorganisatie. 
  • Adviseren over een onboardingstraject (inwerkprogramma) bij een grote bierbrouwerij. 
  • Ontwikkelen van een e-learning module ‘Omgaan met radioactiviteit’ bij een high-tech organisatie. 

Diploma met supplement

Heb je de benodigde studiepunten van de opleiding Learning and Development in Organisations binnen en heb je een positieve beoordeling voor je afstudeerproject? Dan heb je je diploma meer dan verdiend! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren.  
 

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel L&D-professional en mag jezelf Bachelor of Education noemen.

Studenten vertellen

Wat is het leukst/minst leuk van Learning and Development?

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Learning and Development in Organisations, foto in de klas