Sam is in 2019 gestopt met haar opleiding Commerciële Economie Leisure Management. Ze vond de opleiding niet bij haar passen. Maar wat ze dan wél wilde, dat wist ze niet. “Vroeger heb ik altijd geroepen dat ik voor de klas wilde staan, maar ik wilde dat niet met kinderen en pubers doen. Verder vond ik psychologie heel interessant en vind ik het bedrijfsleven heel dynamisch en krijg ik daar veel energie van. Ik wilde dus ook een kleine opleiding, met veel oog voor de student." Ze dacht niet een opleiding te vinden waarin alles samen zou komen. Ze had ook nog nooit gehoord van Learning and Development in Organisations (L&D) "Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij deze opleiding via internet en de open dag op de HAN. Na een meeloop dag wist ik zeker dat dit een opleiding voor mij was!”
Wat maakt de opleiding voor jou zo leuk?
Sam vindt dat er op de opleiding veel ruimte is voor eigen invulling. De opleiding biedt veel mogelijkheden om jou als student te laten groeien in de dingen die je leuk vind. “Door middel van bijvoorbeeld vrije ruimte uren en stages, kun je de opleiding zo inrichten dat het helemaal aansluit bij jouw wensen. Je loopt al vanaf het eerste jaar stage en kun dus ook zo ontdekken wat je leuk vindt en wat juist helemaal niet. Dit is perfect voor mij als iemand met een hele brede interesse.”
Volgens Sam staat de opleiding niet alleen stil bij inhoudelijke kennis en kunde. Dat maakt voor haar de opleiding ook erg waardevol. “Wij zijn tijdens de opleiding heel erg bezig met persoonlijke ontwikkeling Wie ben jij nou precies? Welke kwaliteiten heb jij in huis? Je reflecteert dus heel veel op je eigen gedrag, wat ontzettend leerzaam is. Dit ga je in de loop van de opleiding omzetten naar jouw professionele identiteit. Wie ben jij nu als L&D-professional en waarom zouden organisaties jou willen? Heel handig dus voor tijdens sollicitatiegesprekken! Ook al stop je na een tijdje met de opleiding of besluit je na de opleiding toch een andere richting op te willen, je leert zo ontzettend veel over jezelf en groeit echt met de dag bij deze opleiding. Dat komt altijd van pas, in welk vakgebied dan ook.”
De sfeer op de opleiding
Sam is erg enthousiast over de sfeer op de opleiding. Zo vertelt ze over de studievereniging van L&D, namelijk SVBlended.“We hebben een hele hechte studievereniging. Voor 10 euro per maand krijg je er dus niet alleen formele activiteiten zoals lezingen voor, maar ook een hechte vriendengroep. Dat kan ook niet anders met zo’n kleine opleiding. Iedereen kent iedereen bij naam en weet ongeveer wel waar ze mee bezig zijn of waar ze stagelopen. Dit zorgt voor hele leuke gesprekken en makkelijk contact. Het is allemaal lekker informeel. Iedereen helpt je graag bij vragen. Docenten, studenten en soms ook mensen uit het werkveld werken regelmatig in studio L&D, wat maakt dat de drempel voor het stellen van vragen ook heel laag ligt. Je loopt gewoon even binnen!”
Stage bij L&D
Tijdens de opleiding loop je al vanaf het eerste jaar stage, vertelt Sam. De eerste twee jaar zijn het oriënterende stages. “In het eerste jaar heb ik bij Breman, een bedrijf in de installatietechniek, mee mogen lopen. De installatietechniek klonk in eerste instantie niet helemaal iets wat bij mij paste. Maar L&D is in deze branche nog vrij nieuw, wat betekent dat je mee mag helpen met iets nieuws op te zetten. Dat vond ik toen echt enorm leuk. Ik ben daar vervolgens ook blijven plakken als werknemer en heb er inmiddels een jaar gewerkt als L&D’er.”
“In het tweede jaar ben ik stage gaan lopen bij Welten/Dukers & Baelemans. Dit is een detacheringsbureau in de financiële sector en leiden dus mensen op voor bijvoorbeeld Rabobank. Heel anders weer, maar ook weer een hele leuke tijd gehad. Ook hier kreeg ik veel vrijheid en heb ik al wat onderzoek mogen doen en adviezen mogen uitbrengen.”
Tips voor aankomende studenten
“Mijn grootste tip aan aankomende studenten is om vooral een keer mee te lopen. Daarvan krijg je echt een goed beeld en heb je de hele dag de tijd om jouw vragen te kunnen stellen. Kijk vooral ook eens op LinkedIn om te kijken wat voor branches je trekken en wat voor projecten je tof vindt om te doen en wat voor studie daarbij past. Benader deze personen gewoon of je wat vragen mag stellen. Het vraagt wat lef, maar dit is enorm waardevol en ik heb nog nooit iemand gehad die nee zei op de vraag of ik wat vragen mocht stellen."