Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

Hoe ziet jouw toekomst met Mondzorgkunde eruit

Je patiënten leren en motiveren om hun mond gezond te houden. Dat doe jij straks als mondhygiënist. Alleen als je deze hbo-opleiding met een diploma hebt afgerond mag je de beschermde titel mondhygiënist dragen én mag je je Bachelor of Science noemen.

2 studenten kijken elkaar aan en lopen door een ruimte met veel behandelstoelen.

Expertise van de mondhygiënist [video]

Wat doet een mondhygiënist precies?

Wat kun je worden met Mondzorgkunde?

Waar ga jij aan de slag als mondhygiënist? Je kunt behandelaar in een algemene tandartspraktijk worden. Of wordt zelfstandig ondernemer, onderzoeker of docent. Als mondhygiënist kun je op allerlei plaatsen aan de slag!

  • Mondhygiënist in een eerstelijnspraktijk

    Je voert een periodiek mondonderzoek uit waarbij je checkt op tandbederf en -slijtage en tandvleesaandoeningen. Ook maak je röntgenfoto’s indien nodig. Vervolgens stel je, zelfstandig of in overleg met andere zorgprofessionals, een behandelplan op. Daarna behandel je de patiënt. Denk daarbij aan uitvoerige gebitsreiniging, het toedienen van een verdoving, gaatjes vullen en het aanbrengen van beschermende middelen.

     

  • Docent Mondzorgkunde

    Als docent mondzorgkunde geef je les op een mbo- of hbo-opleiding op een school. Je geeft les rondom alle facetten van het vak mondzorgkunde. Je voornaamste taak is studenten opleiden tot en voorbereiden op een beroep binnen het vak mondzorgkunde.

  • Zelfstandige mondhygiënist in eigen praktijk

    Werk je liever voor jezelf ? Start dan je eigen praktijk! Dit geeft je een veelzijdige functie. Naast het behandelen van patiënten, moet je dan namelijk ook veel regelen rondom het beheer van je praktijk: administratie, onderhoud en natuurlijk naamsbekendheid.

  • Onderzoeker mondzorg

    Je kunt er ook voor kiezen om praktijkgericht onderzoek uit te voeren in het vakgebied van mondzorgkunde bij een gerenommeerd onderzoeksinstituut. 

Mondzorgkunde: hoe zijn de baankansen en salaris?

Volgens Studiekeuze123 vindt 97% van de afgestudeerden een baan binnen het vakgebied. Gemiddeld verdienen afgestudeerden een salaris van € 2.744 bruto op basis van een werkweek van 40 uur per week. 

De cijfers komen uit de schoolverlatersonderzoeken van het hoger beroepsonderwijs (HBO-monitor). Hierin worden afgestudeerden gevraagd naar hun arbeidsmarktpositie en hoe ze terugkijken op de gevolgde opleiding.

Gezond begint in de mond [video]

De mond: spiegel van de gezondheid

Benieuwd naar de hbo Mondzorgkunde opleiding?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze (virtuele) deuren staan voor je open.

Studenten lopen door een lege gang.

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding Mondzorgkunde verder studeren? Je kunt met je hbo-diploma vele kanten op. Een masteropleiding of een post-hbo in de richtingen gezondheidszorg, het onderwijs, commercie, management of beroepsinnovatie kan een verdiepende kans voor je zijn. Voor de doorstroom naar Tandheelkunde gelden specifieke ingangseisen die door de universiteit worden bepaald.

  • Master Neurorevalidatie en Innovatie

    Tijdens deze master ontwikkel je jezelf tot expert op het gebied van neurorevalidatie. Je leert kritischer kijken, meten én beoordelen. Daarnaast leer je leiderschapsvaardigheden om de vernieuwingen daadwerkelijk door te voeren in jouw organisatie. Na 2 jaar ben jij Master of Science!
  • Master Evidence Based Practice

    De Master Evidence Based Practice in Amsterdam heeft tot doel om onder andere mondhygiënisten te vormen en te scholen als vooraanstaande en breed georiënteerde professionals die wetenschappelijk denken, oordelen en communiceren. Daarnaast word je academisch opgeleid tot klinisch wetenschappelijk onderzoeker. 

  • Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals

    Tijdens deze master word je opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Zo kun jij een leidende rol nemen in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs, beleid en management. En maak je jouw beroepsgroep beter! 

Volgende pagina
 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Mondzorgkunde.

Docent helpt een student tijdens een behandeling, een andere student kijkt toe.