Operatieassistent/Anesthesiemedewerker (CZO) Duaal
De opleiding start 1 februari 2025
Wil je onderdeel uitmaken van een multidisciplinair team en samenwerken met medisch specialisten? En lijkt het je wat om tijdens de operatie persoonlijk zorg te dragen voor de patiënt? Dan is de opleiding tot anesthesiemedewerker of operatieassistent iets voor jou!
De CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker is een duale opleiding van 3 jaar, waarin je wordt opgeleid tot operatieassistent of anesthesiemedewerker. De opleiding bestaat uit 2 parallelle trajecten die veel overlap hebben. Heb je een MBO-4-, havo- of vwo-diploma en wil je aan de slag op de operatiekamer, dan is deze opleiding iets voor jou! Als operatiemedewerker en als anesthesiemedewerker verricht je medisch ondersteunende werkzaamheden op de operatieafdeling.
Dit is geen hbo-opleiding maar een College Zorg Opleiding (CZO). Je wordt opgeleid op NLQF-6 niveau. Dit betekent dat het niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding.
Let op: Ondanks dat dit een duale variant is, heb je géén recht op studiefinanciering.
In het kort
Voor wie
Voldoe je aan de vooropleidingseisen? Heb je een mbo-4-, havo- of vwo-diploma? En heb je een werkgever die jou wil opleiden? Dan ben je van harte welkom!
Programma
De opleiding start meerdere keren per jaar, afhankelijk van het aantal studenten dat instroomt. Het studiejaar is opgedeeld in 2 perioden per jaar, waarbij in elke periode 2 modulen van ieder 10 weken centraal staan. De lesblokken duren 10 weken exclusief de vakanties. De eerste module is een voltijds module, waarbij je 9 weken theorie krijgt en 1 week stageloopt in je eigen ziekenhuis, waarmee jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Bij de overige modules kom je 1 dag in de week naar school en leer en werk je de rest van de week op het operatiekamercomplex.
Jouw toekomst
Als je klaar bent met je studie kan jij je verder ontwikkelen! Die ontwikkeling vindt in toenemende mate buiten de setting van de OK plaats.
Als Anesthesiemedewerker kun je je verder ontwikkelen tot:
- Pijnconsulent
- Sedatie Praktijk Specialist (SPS)
- Acute pijnservice (APS)
- Preoperatieve Screening (POS)
- Physician Assistant (PA)
- Operatieassistent
- Praktijkopleider
- Teamleider
- Docent
Met de opleiding operatieassistent kun je je verder ontwikkelen tot:
- Specialist in bijvoorbeeld heelkunde, orthopedie, gynaecologie of een ander specialisme
- Operatieassistent met chirurgische vaardigheden
- Physician Assistent (PA)
- Anesthesiemedewerker
- Praktijkopleider
- Teamleider
- Docent
Wat doet een anesthesiemedewerker?
Tijdens een ingreep of onderzoek vormt de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker een anesthesiologisch team. Je bent bevoegd en bekwaam in het bewaken van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de operatie. Ook onderhoudt je de anesthesie; je bent medeverantwoordelijk voor de narcose. Je maakt gebruik van zeer geavanceerde technologische medische hulpmiddelen zoals apparatuur, disposables, zorgapplicaties en instrumentarium. Als anesthesiemedewerker heb je tijdens de operatie of behandeling altijd de zorg voor één enkele patiënt. Je begeleidt hem of haar gedurende de ingreep, geeft uitleg en stelt hem of haar gerust. Kortom, je zorgt dat de patiënt de operatie zo comfortabel mogelijk ondergaat en weer goed uit de narcose komt.
Hier ga je werken
Naast de werkzaamheden op het operatiekamercomplex kun je als anesthesiemedewerker meerdere werkterreinen hebben. Je kunt worden ingezet op de recovery en holding, verloskamers, onderzoek en behandelafdelingen, polikliniek pijnbestrijding en bij de opvang van multitraumapatiënten. Je maakt hierbij deel uit van steeds wisselende multidisciplinaire teams.
Wat doet een operatieassistent?
De operatieassistent heeft een cruciale rol in de operatieve zorg. Je maakt onderdeel uit van een multidisciplinair team, bestaande uit snijdend medisch specialisten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Als operatieassistent heb je tijdens de operatie de zorg voor één patiënt. Je coördineert en regisseert het zorgproces rondom de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Je ontvangt de patiënt in de operatiekamer, begeleidt hem of haar tijdens de behandeling en je stelt hem of haar gerust. Bovendien assisteer je de behandelend specialist bij zijn werkzaamheden. Je opereert als het ware mee: je zet benodigdheden klaar, sluit apparatuur aan, geeft instrumenten aan en bewaakt de steriliteit.
Hier ga je werken
Je bent als operatieassistent werkzaam binnen een academische, topklinische, perifere of privézorginstelling of binnen een zelfstandig behandelcentrum. Daarnaast kun je werkzaamheden verrichten op een onderzoeks- en/of behandelkamer, op de spoedeisende hulp of op de intensive care.
Lees de ervaring van Joël en Silke!
HAN-studenten Silke en Joël volgen de CZO-opleiding Operatieassistent/ Anesthesiemedewerker. Deze duale opleiding op hbo-niveau heeft twee richtingen, die deels overlappen. Over 3 jaar hopen ze beide op de operatieafdeling van een ziekenhuis te werken: Silke wordt opgeleid tot operatieassistent, Joël tot anesthesiemedewerker. Ze zien elkaar op de wekelijkse lesdag, bij gezamenlijke vakken zoals anatomie en fysiologie. Naast een vaste lesdag hebben Silke en Joël iedere week 3 werkdagen en 1 dag zelfstudie. Wat ze leren op school, kunnen ze op deze manier meteen toepassen in de praktijk. Joël: “Die structuur is heel fijn, je hebt een vast ritme en de balans tussen werken en leren is goed.”
Lees de ervaring van Amber en Veerle!
HAN-studenten Amber en Veerle volgen de CZO-opleiding Operatieassistent. Ze hebben beide eerst Verpleegkunde gestudeerd aan het hbo, en hebben ook al werkervaring als verpleegkundige. Ze willen zich graag specialiseren tot operatieassistent en gaan daarom weer terug de schoolbanken in. Veerle wist al heel lang dat ze graag op de OK wilde werken. “Maar die mogelijkheid was er eerst niet. Mooi dat de HAN deze opleiding nu aanbiedt.” Amber ontdekte tijdens haar werk als verpleegkundige dat ze het werk van een operatieassistent interessant vond. “Ik wist altijd al dat ik nog verder wilde studeren, maar pas tijdens mijn werk kwam ik er achter welke dingen ik leuk vond en welke niet.”
Kom kennismaken
Heb je nog twijfels over de CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker? Kom naar de volgende Open Avond op 12 maart en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.
Verdere informatie
Doorstuderen
Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een post-hbo opleiding of een master.
-
Cursus Logistiek Medewerker OKC
Als logistiek medewerker OKC (operatiekamer complex) houd jij je bezig met alle logistieke peri-operatieve processen, denk aan het tijdig aanleveren en opslaan van materialen en hulpmiddelen voor het anesthesiologische en/of chirurgische team op het OKC. Daarnaast verricht je werkzaamheden ter ondersteuning van het operatieteam. Jouw werkzaamheden zijn direct en indirect van invloed op het verloop van een operatie. Waaronder ook assistentie van de operatieassistent bij het aankleden of bij het aangeven van steriele materialen ter voorbereiding op een operatie. De cursus bestaat uit 9 lesdagen en 10 stagedagen.
-
Opleiding Medewerker Operatieve Zorg
De opleiding Medewerker Operatieve Zorg is een duale opleiding van ongeveer 2,5 jaar. De functie van medewerker operatieve zorg vereist specifieke kennis, vaardigheden en een passende houding bij de zorg voor patiënten die een geplande operatie met een voorspelbaar verloop ondergaan en een laag risico hebben op complicaties. Als medewerker ondersteun je de behandelend specialist tijdens alle fasen van het operatieproces, waarbij zowel medische, technische als zorggerelateerde worden uitgevoerd.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
FAQ
Vragen? Check of hier het antwoord staat!