Maak kennis met Werktuigbouwkunde

Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde

Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 18jan
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2025

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

Snel naar

Kom Proefstuderen

Benieuwd hoe het is om werktuigbouwkunde te studeren? Kom een dagje proefstuderen! Samen met een groep studiekiezers volg je een programma om de opleiding beter te leren kennen. Zo voel je hoe het is om rond te lopen op de HAN campus en deze studie te volgen.

proefstuderen bij werktuigbouwkunde

Bezoek de Open Dag

Past Werktuigbouwkunde echt bij jou? Ontdek het tijdens een Open Dag. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN

Toelatingsinformatie

Je kunt je aanmelden voor de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde als je een mbo-, havo- of vwo-diploma hebt. Meer weten? Bekijk de toelatingsvoowaarden.

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding laptop pauze kantine

Jouw 1e jaar

Het 1e jaar heet de propedeuse. Daarin krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Ontdek hoe jouw 1e jaar eruitziet.

Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding studenten kantine met laptop

Veelgestelde vragen

Wat zijn de veelgestelde vragen door aankomende studenten die overwegen om Werktuigbouwkunde te kiezen? We hebben ze voor je op een rij gezet en beantwoord.

Mylene van Melzen die door een draad heen kijkt. SEECE, hybride leeromgeving, IPKW, MIC, Powerlab, Engineering, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen

Aanmelden en matching

Meld je nu aan voor Werktuigbouwkunde! Heb je dat al gedaan? Check dan welke stappen je nog moet zetten om je inschrijving definitief te maken.

Twee studenten werktuigbouwkunde kijken samen naar laptop

Een kijkje achter de schermen

Ben je nieuwsgierig naar wat we doen bij Werktuigbouwkunde? We delen op Instagram over onze projecten zoals het rijdende bierkratje!

rijdend bierkratje vrij project werktuigbouwkunde

Waarom de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde?

Aan de slag met actuele onderwerpen

Je krijgt hbo-onderwijs over actuele onderwerpen als warmtepompen, klimaatbeheersing, regeltechniek, luchtbehandeling, energiebesparing en duurzaamheid En daar weet jij straks alles van!

Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Waterstoftechniek of Robotics

Je kunt themaroutes kiezen op het gebied van waterstoftechniek en robotics. Traject voltooid? Dan krijg je vanuit het bedrijfsleven een speciaal certificaat uitgereikt. Staat extra goed op je CV!

Drie studenten werken aan waterstofvoertuig eenpersoon IPKW H2lab Waterstoflab

Werken aan échte projecten

Je werkt vooral aan vraagstukken van échte bedrijven samen met studenten van andere technische opleidingen. Je loopt stage in de machinebouw, de voedselindustrie of bij installatiebedrijven.

Sfeerfoto's Robotics-at-HAN middag met demo's van studenten. Twee studenten bij beeldscherm

Extra uitdaging? Mechanical Engineering!

Maak deze studie extra uitdagend door ‘m helemaal in het Engels te volgen. Kies dan Mechanical Engineering. Are you up for it?

a group of engineering students -mechanical werktuigbouwkunde - working on a project together at a round table with laptops

Actief met Amoras

Haal meer uit je studententijd met studievereniging Amoras: van borrels en feesten tot lezingen en excursies

HAN-studenten aan een lange tafel met biertjes in een feesttent.
Kennismaken
 

Hoe weet je of Werktuigbouwkunde bij je past?

Werktuigbouwers houden van het oplossen van (complexe) technische problemen. Die problemen kunnen heel divers zijn. Daardoor past deze studie bij veel mensen die van aanpakken en oplossen houden. 

Warmtepompen, klimaatbeheersing, regeltechniek en luchtbehandeling. Ook energiebesparing en duurzaamheid zijn de kansen van deze tijd. Hierover krijg je bij de studie Werktuigbouwkunde aan de HAN actuele basiskennis. Wat je leert breng je daarna gelijk in de praktijk door aan de slag te gaan met echte opdrachten van bedrijven uit de regio Arnhem en Nijmegen.

Klinkt dit goed? Kom dan langs op onze Open Dag of kom een dagje proefstuderen. We vertellen je graag meer over één van de beste Werktuigbouwkunde studies van Nederland!

Mechanical Engineering student - Werktuigbouwkunde - with a practical teacher working in the lab
Is deze studie iets voor jou?

Werktuigbouwkunde in vogelvlucht

Baankansen
 

Wat kun je allemaal worden met Werktuigbouwkunde?

Als werktuigbouwkundig ingenieur kun je alle kanten op. Door jouw brede opleiding zit je niet vast aan één soort werk. Klinkt goed? Is het ook!

Je kunt heel technisch bezig zijn, bijvoorbeeld met ontwerpen, ontwikkelen en testen van nieuwe techniek. Of misschien ben je meer bezig met onderzoek en bedrijfsvoering.

Ben jij commercieel aangelegd? Dan ben jij straks misschien een ideale sales engineer!

Twee studenten van de associate degree Constructeur Werktuigbouwkunde op hun werkplek. Rechtenvrije foto uit de techniekbeeldbank. Academie Engineering en Automotive.
Machinebouw en energiesystemen
 

Werktuigbouwkunde: wat ga je leren? 

Aan de ene kant leer je over machinebouw. Hoe zitten machines en mechanieken in elkaar en hoe kun je ze verbeteren? 

Aan de andere kant leer je over het ontwerpen van energiesystemen. Hoe werken verschillende componenten met elkaar samen?

Bij machinebouw kun je bijvoorbeeld denken aan de bewegende delen van de stormvloedkering in Zeeland, landbouwmachines, windturbines. Maar denk ook aan zorgapparatuur op een Intensive Care (IC) of zelfs aan je eigen fiets!

Als je je bezighoudt met energiesystemen ga je bijvoorbeeld onderzoeken hoe een windmolen past in een groter energiesysteem met warmte- en koude opslag, transport en zonne-energie.

Sfeerfoto Robotics at HAN middag
The Place2be
 

HAN Campus Arnhem

Het gebouw waarin je Werktuigbouwkunde gaat studeren is deel van de HAN-campus in Arnhem. Na je colleges kun je de bieb in, of aan de slag met een project in een van de werkruimtes. Of je gaat lekker sporten of een drankje doen met studiegenoten. 

AFEM_studenten-buiten-plein-arnhem-0332_2023

Werktuigbouwkunde na afstuderen

Benieuwd naar de opleiding Werktuigbouwkunde?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

Two Mechanical Engineering students doing group work behind laptops - Werktuigbouwkunde

Nieuws HAN Werktuigbouwkunde

200 leerlingen maken kennis met techniekopleidingenTechnasiumscholen bezoeken de HAN
3 havo technasium klassen bezoeken de HAN.
Volta Energy heeft de missie om de ‘mobiele energiemarkt’ te verduurzamenDe back-up van het zonnepanelenaggregaat moet dankzij waterstofoplossing straks ook schoon zijn
Volta Energy
Foto bijzonder lector Mousavi Gargari ter gelegenheid van haar installatie op 14 november 2024
Stadsbeeld Arnhem met trolleybus

Anderen bekeken ook

Automotive

Voltijd Bachelor opleiding

Ben je gek op auto's en motoren? Is het jouw sport om zuinig of juist snel te rijden? Dan wil je vast ook weten hoe je voertuigen minder vervuilend maakt. Leer in uitdagende testprojecten alles over schonere en slimme toepassingen bij auto’s, vrachtwagens en motoren. Kies HAN Automotive in Arnhem!

dde7e49a-0cf5-11ee-80d1-02565807075b Studenten werken aan Boyle eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW waterstofproject

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? Dan is de kans groot dat de opleiding Bouwkunde de studie van je dromen is!

aac3b6c0-d496-11ee-af04-dcf5288e4427 Een vrouw maakt een maquette

Elektrotechniek

De toekomst is elektrisch. Jij kunt die vormgeven! Als student Elektro aan de HAN leer je hoe je betere, duurzame en slimme oplossingen ontwikkelt voor windmolens, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen. Samen met anderen bouw je aan een schone en groene wereld. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Civiele Techniek

Voltijd Bachelor opleiding

Klimaatverandering, extreem weer, te veel water, of langdurige droogte. Hoe houden we ons land veilig, bereikbaar en leefbaar? De komende 30-40 jaar moeten we heel veel doen in de grond-, weg- en waterbouw! Oplossingen vinden voor ingewikkelde vragen. Leer het in de opleiding Civiele Techniek hbo!

e5b42018-0cf9-11ee-b4bc-02565807075b drie studenten simuleren in het waterlab situaties voor civiele techniek waterbouwkunde

Technische Bedrijfskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Organiseer je graag? Interesse in techniek en ga je voor het beste resultaat? Kies hbo Technische Bedrijfskunde. Want dan zorg je ervoor dat bedrijven zich vernieuwen en processen verbeteren. Je bent een invloedrijke schakel tussen mensen op de werkvloer en het management. Daarom ben je echt nodig!

2ab14220-297f-11ef-8384-e8ca9b7118ba De Technische Bedrijfskunde studenten Derk en Jort overleggen op de werkvloer van ARA.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

Jouw toekomst

Een vaste baan, zelfstandig ondernemer of doorstuderen? Zeg het maar!

1e-jaars studenten Werktuigbouwkunde aan de HAN in Arnhem doen in semester 2 een studieproject over verschillende vormen van mechanische opslag. Hier zit ook een wedstrijdelement aan vast: de Mechanische Batterij. Denk aan een vliegwiel, magneet, trekveer, torsieveer enzovoort.