• Wat is het verschil tussen Social Work en Pedagogiek?
Pedagogiek is een handelingswetenschap, gericht op het opvoeden, opgroeien en onderwijs van en aan kinderen, jeugdigen en jongvolwassen (0 – 23 jaar) binnen de verschillende opvoedingsystemen /onderwijssystemen. Pedagogiek richt zich op de ondersteuning in normale situaties en in speciale situaties waar de ontwikkeling en het opgroeien van de jeugdige verstoord is of in gevaar komt. Hetzij door kindfactoren, ouderfactoren en er wordt ook naar de bredere omgeving gekeken: school, buurt, peers, (sport)verenigingen. Pedagogen werken vooral in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en onderwijs. Het vertrekpunt is veelal het primaire proces (individueel / groepsniveau). De pedagoog wordt opgeleid om verandering tot stand te brengen in de omgeving van de jeugdigen. Deze veranderingen hebben ook impact op organisaties en op maatschappelijk politiek niveau.
Sociaal werk is een professie en een wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met het sociaal functioneren van mensen in (meestal) een kwetsbare positie. Dit kunnen kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, buurtbewoners, enzovoorts zijn (dus een bredere doelgroep van 0-100). Daarnaast is sociaal werk gericht op sociale verandering. Dus hoe kun je veranderingen in de samenleving voor elkaar krijgen, met inwoners/burgers en andere relevante partijen om bij te dragen aan de sociale kwaliteit (sociaal economische zekerheid, sociale inclusie, sociale rechtvaardigheid en sociale cohesie). Daar zit dus ook een duidelijke maatschappij gerichte opdracht in. De doelgroep is breder dan die van pedagogiek en sociaal werkers werken in meer verschillende domeinen (woningbouw, veiligheid, onderwijs, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg, ggz, ouderenzorg, zorg en bedrijfsmaatschappelijk werk).
Tegelijkertijd komen pedagogen en sociaal werkers elkaar veel tegen en zit er ook overlap in de vakgebieden, zoals bijvoorbeeld sociale pedagogiek.
• Is een vaste werkplek voor de gehele duur van de master, een vereiste?
Nee, maar het is wel makkelijker wanneer je een project van 2 jaar bij één organisatie uitgevoerd kan worden.
• Tot wanneer is de mogelijkheid om mij in te schrijven voor de master?
Schrijf je in vóór 1 september. Indien noodzakelijk dan wordt je tussen 1 september en de startdag van de Master nog toegelaten, mits er wel al eerder georiënteerd is en de afronding van de toelating nog op een enkele activiteit hangt.
• Wat is het proces voorafgaand aan de inschrijving en ná de inschrijving met betrekking tot gesprekken met mij, de werkplek enz.?
Adviesgesprek als optie: hulp bij je keuze. Intake (face to face of telefonisch): voorbereiding op je start.
• Waar vind ik de literatuurlijst?
De literatuurlijst wordt ruim voor de aanvang van de opleiding toegezonden.
• Ik heb een jaarcontract. Als mijn contract niet verlengd wordt, kan ik de opleiding dan wel afmaken?
Neem contact met ons op voor advies bij jouw persoonlijke situatie. Voor het volgen van de opleiding is een leerplek noodzakelijk (ongeacht of die betaald of niet betaald is).
• Wat wordt er precies van mijn werkgever / praktijkbegeleider verwacht?
Dit is in een document opgenomen en dit is op te vragen bij het secretariaat van de opleiding: master.socialwork@han.nl. Er zijn geen harde eisen die toelating in de weg zullen zitten. Je kunt begeleiding ook buiten de eigen organisatie zoeken.
• Hoeveel tijd kost het mijn praktijkbegeleider van het werk?
De hoeveelheid tijd die je met je projectbegeleider besteedt hangt af van wat jullie te bespreken hebben. We schatten in dat dit gemiddeld een uur per week is. Mogelijk is dat meer of minder, dat is aan jullie. Deze vraag dichterbij de andere vraag over de praktijkbegeleider.
• Hoe kan ik me inschrijven?
Je kunt je inschrijven via www.studielink.nl. Er is een toelatingsdocument beschikbaar. Dit is op te vragen bij het secretariaat van de opleiding: master.socialwork@han.nl.
• Hoe weet ik of ik collegegeld of instellingsgeld voor de opleiding moet betalen?
Via de site kun je een persoonlijke berekening maken: https://www.han.nl/start/lib/beslissingsboom/collegegeld/nl/
• Zijn er vanuit de opleidingscriteria een minimaal aantal uur dat je moet besteden aan complexe taken / overkoepelende taken op je werk die passen bij de master?
Nee. Het gaat er om dat je op je werkplek de ruimte krijgt om aan de slag te gaan met een praktijkontwikkelingsproject. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.
• Is er een vast aantal uur dat besteed moet worden aan praktijkonderzoek en valt dit binnen de studiebelasting van 20 uur per week?
20 uur omvat de lesdag, studeertijd, praktijkontwikkelproject en feedback voor mede-studenten.
• Is het mogelijk om een project of praktijkonderzoek te doen, waarbij je vanuit een gehele werkeenheid werkt i.p.v. bijvoorbeeld de woonvorm waar ik werk?
Ja dat kan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
• Krijg je ook statistiek lessen tijdens de master en moet je deze vaardigheden ook inzetten tijdens je onderzoek?
Ja, dit is minder uitgebreid dan bij de universitaire Masters en er zijn geen aparte kennis-toetsen die je hierover hoeft te maken. Of je statistiek gaat benutten in je onderzoek, hangt af van je vraagstelling.
• Wat kan ik mijn werkgever vertellen over de meerwaarde van de Master Social Work voor onze organisatie?
Er is ruimte voor het werken aan een vraagstuk dat relevant is voor jou en je werkgever. Je krijgt de gelegenheid om onderzoek te doen (data verzamelen bv. via interviews) op de werkplek en om een praktijkverbeterinterventie te doen in studiejaar 2. Hierdoor draag je bij aan verbetering op jouw werkplek. Je hebt wel een aanspreekpunt nodig op je werkplek, iemand die jou en jouw praktijkontwkkelproject ondersteunt (gemiddeld wekelijks een uur tijd, afhankelijk van het proces). Wil je werkgever meer weten, download dan brochure voor werkgevers.
• Waar vind ik een lijst met thema's waar andere studenten zich op hebben gericht betreffende hun sociale vraagstuk?
De lijst vind je hier: http://libguides.studiecentra.han.nl/c.php?g=571978&p=4585975
• In het slechtste geval, wat als mijn werkgever nu akkoord gaat met het verbetertraject maar later niet meer. Zijn er dan andere opties om de opleiding wel af te kunnen ronden?
Omdat je je praktijkverbeterproject stap voor stap opbouwt, in afstemming met je werkgever, hebben we er vertrouwen in dat je de interventie in jaar twee zo kunt inrichten dat je werkgever akkoord gaat. In dit proces begeleiden we je ook. Mocht er een kink in de kabel komen, dan overleg je met je leercoach over hoe verder.
• Waar vind ik het rooster?
Het rooster wordt aan het begin van het schooljaar digitaal beschikbaar gesteld via Xedule(digitale roosteromgeving van de HAN). De lesdagen zijn op maandag.
• Wanneer is het rooster bekend?
Per periode wordt het rooster bekend gemaakt. Bij aanvang van de opleiding is het rooster tot december bekend. Advies: alle maandagen vrij roosteren.
• Waar vind ik de studiegids?
Op OnderwijsOnline (digitale leeromgeving van de opleiding) staat alle informatie over de opleiding. Daar staat ook de studiegids. Heb je vooraf behoefte aan praktische informatie, neem dan contact op met het secretariaat van de opleiding: master.socialwork@han.nl.
• Wat zijn de lesdagen?
Op maandag vinden de lessen plaats van 09.00 – 17.00 uur.
• Wat zijn precies de kosten voor de boeken die tijdens de opleiding gebruikt worden?
De kosten zijn ongeveer € 600,= voor literatuur en daarnaast de kosten voor een studiereis (vrijwillig).
• Wat kan ik doen als ik wil weten hoe studenten de opleiding ervaren?
Kom naar de Open Avonden, daar is bijna altijd een (oud)student van de Master Social Work aanwezig om ervaringen te bespreken. Of neem contact met ons op en dan proberen we je in verbinding te brengen met een oud student of huidige student die idealiter ook in je eigen sector of een vergelijkbare functie werkzaam is.
• Wat is het verschil tussen de Bachelor Master Social Work en de Master Social Work?
Het verschil tussen de bachelor en de master Social Work is als volgt. De bachelor leidt je op voor het beroep van sociaal werker. Het is handelingsgericht zou je kunnen zeggen en je krijgt de basis mee om te kunnen gaan werken in dit veld. De master zorgt voor een verdieping en/of verbreding. Je gaat aan de slag met een vraagstuk uit het sociaal domein. Daar doe je onderzoek naar en je ontwikkelt een interventie die je ook uit voert in de praktijk. De master leidt je dus niet op voor het beroep maar meer om na te denken over het beroep en in brede zin invloed uit te oefenen op de kwaliteit van het sociaal werk.
• Ik beheers de Engelse taal op basisniveau. Het lezen, begrijpen en samenvatten van Engelse teksten is een voorwaarde binnen de master. Wat zijn dit voor teksten, zijn dit lange teksten en zijn er ook Engelse boeken die ik moet lezen?
Ongeveer één derde van de teksten die je leest, zijn Engelstalig, maar de lessen worden gegeven in het Nederlands. Voor de meeste studenten is het Engels geen struikelblok in het bespreken van stukken in de lessen, die een combinatie zijn van Nederlandstalige en Engelstalige teksten.
• Hoeveel feitelijke lesdagen zijn er per studiejaar bij de Master Social Work?
Wij starten begin september en in juli vindt de laatste lesdag plaats. Er zijn, naast vakanties (5 weken en 7 weken zomervakantie) nog ongeveer 4 extra maandagen studievrij.
• Ik ben de documenten aan het voorbereiden voor mijn inschrijving voor de master social work. Daarbij zie ik dat ik een taalassessment moet doen bij hogeschooltaal.nl. Is mijn SPH (waarin de taaltoets zit) niet voldoende?
De taaltoets hoef je niet persé voor de start al te maken maar dat mag wel. Wij hebben gemerkt dat veel social workers moeite hebben om voldoende taalniveau te behalen en hebben deze taaltoets daarom verplicht gesteld. Dit betekent echter niet dat je er verplicht verder iets mee moet doen. Het geeft je wel 5 jaar de mogelijkheid om te oefenen met allerlei taalvaardigheden, afgestemd op de uitslag van je toets.Taal is bij meerdere toetsen een ‘ontvankelijkheidscriterium’ en net als jij moeten we ervan uitgaan dat taal voldoende ontwikkeld is. Daarom kunnen we er in de Master zelf geen aandacht aan besteden, vandaar deze constructie.