Master Vaktherapie Deeltijd

drie masterstudenten dramatherapie met handpoppen op het podium
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
  • 12mrt
    Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00

De opleiding start 1 september 2025 en 1 september 2026

Als vaktherapeut weet jij dat jouw therapie werkt. Of je nu danstherapie, beeldende therapie, psychomotorische therapie of muziektherapie geeft. Met de Master Vaktherapie bewijs je dat! Ga voor vakverdieping, onderbouw je werk met praktijkgericht onderzoek, en leer je profileren als professional.

Waarom de HAN Master Vaktherapie in deeltijd?

Unieke opleiding

Wij bieden als enige een vaktherapie-brede master waarin je studeert met en leert van vaktherapeuten in verschillende differentiaties. Wij werken hiervoor samen met 5 hogescholen en het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg.

studenten beeldende therapie tijdens les

Stroom direct door

Bij ons kun je direct na je bachelor Vaktherapie instromen in de master, werkervaring is niet nodig, wel een werk(ervarings-)plek voor tenminste 8 uur per week.

student psychomotorische therapie met ballen

Volg losse modules

Niet de hele master volgen? Kies één of meerdere modules uit het masterprogramma en studeer wanneer het jou uitkomt. Naast een HAN-certificaat ontvang je voor een aantal modules ook een microcredential.

studenten dramatherapie met handpoppen

Ga voor vakverdieping

Verdiep je in je vak: met theorie, praktisch handelen én een flinke dosis aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling als therapeut.

student dramatherapie met spiegel

Praktijkgericht onderzoek

Je doet praktijkgericht onderzoek en brengt daarmee de kennis over Vaktherapie verder. Je leert wetenschappelijk te onderbouwen waarom het werkt en hóe het werkt.

studenten muziektherapie met gitaar

Profileer jezelf

Met onze master verstevig jij je professionaliteit. Je laat zien wat je doet en je leert denken als een ondernemer.

studenten beeldentherapie boetseren
een hbo-master aan de HAN

Vergroot je mogelijkheden

Met de Master Vaktherapie kun jij het effect van jouw therapie aantonen. Je baseert interventies op praktijkgericht onderzoek: dé reden dat werkgevers liever een hbo-master dan een universitaire master in dienst hebben. In de Master Vaktherapie werken 5 hogescholen samen: HAN, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Leiden Hogeschool en NHL Stenden Hogeschool. De masteropleiding sluit dan ook naadloos aan op de bachelors Vaktherapie van deze hogescholen. Bovendien profiteer je van de kennis van het Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën (KenVak). En is er nauwe samenwerking met het Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg van de HAN. Studenten van de master kunnen ook bijdragen aan onderzoek binnen de lectoraten. Dankzij deze samenwerking krijg je onderwijs van nationale én internationale experts.

Vaardigheden

Dit zijn vaardigheden die je zoal leert:

  • vaktherapeutisch differentiëren
  • ondernemend denken
  • jezelf professioneel en zakelijk profileren
  • vaktherapeutisch onderzoeken
  • zoeken, analyseren en evalueren van onderzoeksresultaten
  • toepassen en verankeren van competentie

Beroepen

Deze functies sluiten bij je opleiding aan:

  • psychomotorisch therapeut
  • beeldend therapeut
  • muziektherapeut
  • dramatherapeut
  • danstherapeut
  • speltherapeut
NIEUW! Schakelmodule Vaktherapie 

Heb je geen bachelor Vaktherapie?

Heb je geen bachelor Vaktherapie maar ben je wel werkzaam als coach en/of therapeut? En wil je je verdiepen in een therapievorm waarin creativiteit of beweging centraal staat? Kies dan voor de nieuwe Schakelmodule Vaktherapie waarin je binnen een half jaar tot een jaar (afhankelijk van jouw ervaring) voorbereid wordt op de Master Vaktherapie.

Flexibel leren 

Volg een losse module

Geen tijd om een hele Master te volgen of twijfel je nog? Je kunt ook één of meer losse modules volgen zowel voor jouw specifieke differentiatie als voor een bredere kijk op Vaktherapie. Wil je meer info over kosten en inschrijving? Kijk dan hieronder bij de module van jouw keuze of neem contact op met: master.vaktherapie@han.nl.

Bekijk hier de losse modules

Vakverdieping Dramatherapie (module)

Wat maakt dat dramatherapie werkt? In de module Vakverdieping Dramatherapie zoeken we naar antwoorden op die vraag, vanuit de kennis en ervaring die jij en je medestudenten meenemen. Daarna volgt een verdieping van het vak. In de lessen staan Psychodrama, Developmental Transformation en Schematherapie centraal.

studenten dramatherapie met handpoppen

Vakverdieping Beeldende Therapie (module)

In de module Vakverdieping Beeldende Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van jouw vak. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Mentalisation-based Treatment, Schematherapie, Dialectische Gedragstherapie, Ontwikkelingsgericht Werken en Expressive Therapies Continuum.

studenten beelden therapie in overleg

Vakverdieping Psychomotorische Therapie (module)

Als deelnemer aan de module Vakverdieping Psychomotorische Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van PMT. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Cognitieve Gedragstherapie, Sensorimotor Psychotherapy en Schematherapie.

studenten psychomotorische therapie met ballen

Vakverdieping Muziektherapie (module)

Als deelnemer aan de module Vakverdieping Muziektherapie leer je om overstijgend te denken over jouw handelen als muziektherapeut. In de lessen staan we stil bij theoretische kaders, zoals Guided Imagery and Music en Neurologische Muziektherapie. Ook maak je kennis met een aantal muziektherapeutische microanalysemethoden.

studenten muziektherapie tijdens les

Richtlijnontwikkeling in Vaktherapie (module)

In deze module staat het zoeken, analyseren en evalueren van onderzoeksresultaten centraal. Je leert actuele, relevante en(inter)nationale onderzoeksresultaten op kwaliteit te beoordelen en beschikbaar te stellen ter onderbouwing van de eigen praktijk volgens geldende kwaliteitsstandaarden.

studenten beeldende therapie boetseren

Implementeren en Profileren (module)

Op basis van wetenschappelijke inzichten leer je hoe je Vaktherapie doelgericht en effectief kunt implementeren, uitbreiden én profileren. Je leert te kijken naar je doelgroep en implementatie van Vaktherapie in je eigen omgeving. Je krijgt tools waarmee je je eigen kracht kunt inzetten om succesvoller te zijn in het creëren van draagvlak.

studenten beeldende therapie tijdens les

Theorieontwikkeling in Vaktherapie (module)

Deze module richt zich op de centrale vraag 'waarom werkt een (vak)therapeutische aanpak?'. Je analyseert welke theoretische inzichten (vak)therapeuten in het algemeen (kunnen) gebruiken om begrijpelijk te maken waarom een interventie effect sorteert, zowel in het algemeen als binnen de eigen discipline.

studenten beeldende therapie overleg

Praktijkgericht Onderzoek Zorg en Welzijn (module)

Als deelnemer aan de module Praktijkgericht Onderzoek in Zorg en Welzijn staat het ontwerpen, uitvoeren en rapporteren van een kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek centraal. Het onderzoek is innovatief en praktijkgericht, hetgeen betekent dat het design optimaal aansluit bij de mogelijkheden van de praktijk.

beeldende therapie les
kies voor de doorstroommaster 

Direct instromen na je bachelor

  • Doorstuderen na je je bachelor?

    Ben je bijna klaar met je bachelor Vaktherapie en heb je de ambitie om een mastertitel te behalen? Wil je steviger in je schoenen staan als vaktherapeut? Ben je nieuwsgierig en wil je meer vakverdieping? Bij de HAN kun je nu ook je master halen.

  • Waarom doorstuderen?

    Je zit nu in de flow van studeren: je bent gewend om leren en werken te combineren. Omdat je nu aan het begin van je loopbaan staat, ben je nog flexibel en heb je niet veel verplichtingen. Met een frisse blik kun jij starten met de opleiding.

  • Wat vragen we van je?

    Wil je direct doorstromen naar de Master Vaktherapie? Dat kan na afronding van de bachelor Vaktherapie (creatieve therapie). Daarnaast heb je een stage of leerplek nodig van 8 uur per week.

  • Twijfel je nog?

    Je wilt er zeker van zijn dat je de goede keuze maakt. Heb je nog twijfels? Kom dan langs tijden onze Open Avond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen? Hoe zit het met de financiëring van de master? Wat moet mijn werkgever weten? Hoe kom ik aan mijn studiemateriaal?

Op onze pagina 'Praktische Info' vertellen we je hier alles over! 

studenten muziektherapie tijdens les
Neem een kijkje of bezoek een Open Avond
 

Kom kennismaken!

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 12 maart 2025 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten, op de campus of online. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een  studieadviseur of neem een kijkje op de campus. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

informatiemarkt
Laat je inspireren

"Ik raad bachelorstudenten aan om meteen door te stromen"

Screenshot van promofilmpje voor master vaktherapie met pmter Thijs te Brummelstroete met basketbalBekijk volledige video
Thijs: "Ik voel me zekerder in mijn vak en kan beter onderbouwen wat ik doe"
Alja en Thijs vertellen
 

Waarom na je bachelor de Master Vaktherapie?

Thijs en Alja merken het duidelijk: je groeit als vaktherapeut in je kracht en in je vak! Wat de HAN Master Vaktherapie precies brengt?  Of je theoretisch ingesteld moet zijn? Bekijk het in de video!

 

Een master aan het hbo

Academische of hbo-master: welk traject past bij jou? Het niveau van de hbo-master, ook bekend als professionele master, is gelijk aan de universitaire master. In beide gevallen behaal je de internationaal erkende titel van MA of MSc (in het geval van Vaktherapie MA: Master of Arts). Ook de titel is dus gelijk. Alleen de weg er naartoe verschilt.

twee masterstudenten beeldende therapie zitten te boetseren

Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg

Het lectoraat heeft als doel om de rol van vaktherapie in de gezondheidszorg te verduidelijken en te onderbouwen. Voor zowel diegenen die vaktherapie ontvangen, als de vaktherapeuten zelf. Maar ook richting collega's van andere disciplines en beleidsmakers. Hiermee spelen we in op de toenemende vraag naar onderzoek naar vaktherapie.

Suzanne Haeyen is inhoudelijk coordinator van de master vaktherapie en bijzonder lector vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen aan de HAN

Nieuws en artikelen Vaktherapie

baksteen troffel
Virtuele klei bij VaktherapieVirtueel kleien bij Beeldende Therapie
Een klei model gemaakt door studenten Vaktherapie in het Ixperium
Terugblik symposium vaktherapieEen goed gevoel dankzij ‘Feeling Good!’
Symposium van het lectoraat en de master Vaktherapie.
Shula opening IW
samenwerking HAN en OPELLAAls muziek in je oren
André Kok, Suzanne Haeijen en Hetty Cornelissen ondertekenen de samenwerking.
Continuering en wijziging Vaktherapie bij PersoonlijkheidsstoornissenStart Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg
Bijzonder lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen
Bevlogen sprekers en enthousiaste masterstudentenMove on up! Een sfeerimpressie
Bart Engelen en Suzanne Haeyen openen het symposium move on up van de master vaktherapie en het bijzonder lectoraat vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen

De inhoud van de Master Vaktherapie deeltijd

Hoe gaat je studie er uit zien?

Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren. Een student licht het werk toe.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?