Post-hbo Casemanagement
Startdatum is nog niet bepaald
Ben je als professional werkzaam in de sector (gezondheids)zorg of welzijn? Heb je te maken met burgers met complexe, meervoudige en/of langdurige hulpvragen? Volg dan de post-hbo opleiding Casemanagement aan de HAN!
In het kort
Volg de opleiding Casemanagement
Complexe problematiek vraagt om casemanagement: het inrichten en sturen van een zorg- of begeleidingstraject waarin de complexe vraag van de kwetsbare burger integraal wordt opgenomen en de eigen kracht en het eigenaarschap van deze burger worden versterkt. Je volgt het leertraject samen met collega’s uit een breed scala van instellingen en werkvelden waardoor je een bredere kijk op casemanagement ontwikkelt. In een traject van 'samenwerkend onderzoekend leren' met veel input uit feedback en met behulp van blended learning onderdelen verscherpt je kijk op jouw functie.
In beeld
Voor wie
Deze opleiding is iets voor jou wanneer je op post-hbo niveau werkzaam bent als: hulpverlener, verpleegkundige, zorgtrajectbegeleider of EVV’er, social werker of gezinscoach.
Direct toelaatbaar
HBO diploma (relevant diploma in zorg, welzijn, sociale domein) + relevante werkervaring.
Toelaatbaar na intake/assessment
- MBO 4 diploma (relevant diploma in zorg, welzijn, sociale domein.
In service opleiding A/B/C valt hier ook onder.
- HBO diploma vanuit een ander werkveld/discipline (rechten, economie, ergotherapie), maar wel werkervaring in zorg/sociale domein wordt voor een intake uitgenodigd.
- Post-hbo diploma/certificaat: in sommige gevallen toelaatbaar, wordt voor een intake uitgenodigd.
Niet toelaatbaar
MBO 3 diploma (zoals bijvoorbeeld verzorgende IG)
Toelatingseisen
Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn?
Schrijf je dan in via de website. Het ondersteuningsteam van de post-hbo opleidingen/cursussen neemt de inschrijving in behandeling en vraagt vervolgens om intakeformulier, diploma, CV & motivatie aan te leveren. De aangeleverde gegevens worden beoordeeld door het post-hbo team. Wanneer nodig wordt er een intakegesprek gepland. Je wordt geïnformeerd of je wel/niet toelaatbaar bent.
Vereiste stageplek/werkplek
Tijdens de opleiding ben je werkzaam als inhoudelijk casemanager of in de gelegenheid stage te lopen als casemanager voor minimaal 16 uur per week.
Programma
In een traject van ‘samenwerkend onderzoekend leren’ met veel input uit feedback verscherpt je kijk op jouw functie.
- De principes van samenwerkend leren zijn leidend in de opleiding, zoals deze ook leidend zijn in de praktijk van casemanagement. De opleiding en je praktijk lopen zo steeds samen op.
- In leergroepen van plus/min 5 cursisten maak je je de kerncompetenties van casemanagement eigen door deze continu in je eigen leerproces toe te passen.
- Je neemt de regie van het leren in eigen hand en wordt daarbij ondersteund door trainers en docenten.
- Door korte krachtige colleges van experts krijg duidelijkheid over de belangrijkste kaders en uitgangspunten van casemanagement en leer je die op methodische wijze effectief toe te passen in je functie.
Het beschikken over werkpraktijk van casemanagement gedurende de opleiding is een voorwaarde voor deelname aan de opleiding.
Competenties
Onderzoeken
- Assessment: in het onderzoeken van de mogelijkheden van de cliënt
- Gebruik maken van kaders en modellen, waaronder het 'Nijmeegs model'
- Hanteren van analyse instrumenten: netwerkanalyse, probleem-en vraaganalyse, patroonanalyse
- Inzetten van narratieve vaardigheden
Verbinden
- Hanteren van complexiteit en gelaagdheid in netwerken, (b.v. in sociale wijkteams)
- Benutten van sociale architectuur en kwartier maken
- Zien en creëren van mogelijkheden en verbindingen
- Trajectbenadering
- Inzetten van motiveringstechniek en systemische gespreksvaardigheden
Regie voeren
- Vanuit casuïstiek komen tot innovatie
- Versterken van het regievermogen van de cliënt
- Beleid ontwikkelen vanuit de cliënt
- Bespreekbaar maken van ethische kwesties
- Advies- en presentatievaardigheden
Afsluiting
Je toont je verworven competenties door de onderstaande beroepsproducten. Bij elke opdracht ontvang je inhoudelijke feedback:
• de uitwerking van een complexe casus.
• de bespreking van de video opname van een gesprekssituatie incl. reflectie daarop.
• het uitwerken en presenteren van een innovatievoorstel vanuit je waarnemingen in de praktijk.
• een reflectieverslag over je leerproces.
Iedereen weet waar hij aan toe is
“De complexiteit neemt toe. We zien vaker mensen met meerdere problemen. Niet alleen lichamelijke klachten, maar ook met bijvoorbeeld een verslaving of mentale kwesties. Om die groep gaat het bij casemanagement”, legt transferverpleegkundige Chantal van Gils van het CWZ uit. Zij volgde, samen met collega Daniëlle Peters, de post-hbo opleiding Casemanagement.
Samenwerking
In de opleiding word je, samen met professionals uit diverse werkvelden in zorg en welzijn, opgeleid tot generiek casemanager. Het is de enige opleiding met die brede oriëntatie in Nederland. In de opleiding wordt samengewerkt met de HAN lectoraten ‘Innovatie in de Care’ en ‘Versterken van Sociale Kwaliteit'.
Resultaat
Je ontvangt een diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland wanneer je de bovenstaande opdrachten met 'voldoende' hebt afgerond en voor minimaal 80% aanwezig bent.
Accreditatie van de opleiding is in aanvraag voor de kwaliteitsregisters V&V, SKJ en Registerplein.
Ondersteuning
Naast intensieve begeleiding tijdens de opleiding maak je gebruik van een digitale leeromgeving en digitale communicatiemiddelen waar je je leerproces en ervaringen kunt delen. Gezamenlijke kennisontwikkeling en peer coaching in leergroepen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. De leergroepen worden begeleid door de studiecoach van de opleiding. De studiecoach is tevens je aanspreekpartner gedurende de opleiding.
Toelichting op de kosten
- Inclusief (digitaal) studiemateriaal
- Exclusief aan te schaffen boeken (circa € 90)
- Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.
Maatwerk en incompany trajecten
De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl
Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.
Post-hbo in het sociale domein
Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!
Snel antwoord
Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.