Post-hbo Maag Darm Lever-verpleegkundige (MDL)

Drie vrouwen die aan het overleggen zijn
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
  • 27nov
    Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00
  • 27nov
    Online Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00

Startdatum is nog niet bepaald

De opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige (MDL-verpleegkundige) richt zich op de behoefte aan gespecialiseerd verpleegkundigen die zorg verlenen aan patiënten met MDL-aandoeningen in de kliniek of polikliniek van het ziekenhuis.

In het kort

    Duur20 lesdagen op donderdag
    De diplomering zal plaatsvinden in oktober 2025
    Startdatum: 12-09-2024 Looptijd: september 2024 - september 2025
    Studielast402 uur in totaal
    Contacturen120 uur in totaal
    AccreditatieIn aanvraag120 punten V&V
    Kosten€7533,-Prijspeil 2024

Maak kennis met de opleiding Maag darm lever-verpleegkundige

Over de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige

De zorg voor mensen met een aandoening aan de maag, darm of lever neemt toe, zowel in omvang als in complexiteit. De vraag naar verpleegkundigen met specifieke kennis van dit specialisme groeit. Met de opleiding MDL-verpleegkundige heb je de mogelijkheid om je als verpleegkundige te specialiseren en jouw kwaliteit in de zorg aan MDL-patiënten te vergroten.

Programma van de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige
Je kiest voor een brede opleiding en daarmee ontwikkel je jezelf als professional op het gebied van maag-, darm-, en leverzorg. Functie-overstijgend werken heeft een belangrijke plek binnen de opleiding, zodat jij naar het grotere geheel leert kijken. De drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:

  • Vakinhoudelijk redeneren
  • Maatschappelijk handelen
  • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze
De opleiding MDL-verpleegkundige heeft 20 lesdagen verspreid over het jaar (zie achterzijde factsheet voor lesdagen). Leren vanuit de eigen praktijk en jouw eigen vragen staat voorop. Zo profiteren we van elkaars ervaringen en vragen. Dit actie-leren maakt de opleiding heel concreet en toepasbaar. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door de lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs en werken we samen met andere post-hbo opleidingen, zoals de opleiding Urologie-, Continentie- en Stomaverpleegkundige. 

#Cursistaanhetwoord

Annelie Hutten

“Ik vind het belangrijk dat je je als verpleegkundige blijft ontwikkelen. Inmiddels ben ik ruim 6 jaar werkzaam op de Maag-, Darm-, Leverafdeling (MDL) en vond ik het tijd worden om mijn kennis op het MDL-gebied te verbreden”, vertelt Annelie Hutten.

Portretfoto Annelie Hutten Cursist MDL verpleegkundige vierkante foto

Annlien van der Valk

“De opleiding geeft mij verdieping in de praktijk en ik merk dat ik groei in mijn rol als verpleegkundige”, vertelt Annelien van der Valk. Vorig jaar solliciteerde zij op de functie van IBD-consulent. “Hiervoor moest ik de opleiding Maag Darm Lever verpleegkundige (MDL) volgen. Een leuke uitdaging.”

Foto Annelien van der Valk

Tineke Bosma-Brandemann

“Sommige van mijn collega’s hadden de opleiding eerder al aan de HAN gevolgd.” Het was voor haar dan ook een logische keuze. “Zij waren tevreden.” En de opleiding tot Maag,- Darm,- Leververpleegkundige (MDL) bevalt haar goed, ondanks dat de lessen grotendeels online verliepen door corona.

Post-HBO Maag-Darm-Lever-verpleegkundige. cursist aan het woord, Tineke Bosma

Vaardigheden
Er is veel aandacht voor patiëntenvoorlichting en -begeleiding, maar ook voor coördinatie van zorg. Je leert projectmatig werken en je ideeën te vertalen naar een plan dat aansluit bij de actualiteit in de praktijk. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:  

  • vakinhoudelijk handelen 
  • communiceren 
  • coördineren 
  • professioneel handelen 
  • kennis en wetenschap toepassen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing en resultaat
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont ligt voor een grootgedeelte bij jezelf. Om je opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige goed af te ronden, sluit je alle EVL’s  met een voldoende af.

Heb je alle EVL’s met een voldoende afgerond? Dan heb je de opleiding MDL-verpleegkundige afgerond. Bij het afronden van je opleiding ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend. 

Samenwerking
De opleiding is ontwikkeld samen met de beroepsvereniging V&VN MDL en in samenspraak met een aantal ziekenhuizen. Daarnaast werken we met gastdocenten en professionals uit het werkveld, zoals MDL-artsen en verpleegkundig specialisten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.  

Lesmateriaal
De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn exclusief de aanschaf van de benodigde boeken.

Toelatingsvoorwaarden - opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige

  • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
  • Je hebt een BIG-registratie.
  • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige binnen het specialisme MDL.
  • Je kunt opdrachten uitvoeren in een MDL-werkomgeving.
  • Je hebt een (hbo)praktijkbegeleider op je werkplek die je tijdens de opleiding actief kan begeleiden.

Indien je over een mbo-opleiding verpleegkunde of hbo-v verpleegkunde van voor 2016 beschikt raden we je aan om eens te kijken naar de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen 

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 27 november 2024 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten tijdens de online voorlichting MDL Verpleegkundige. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur.

Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop
NLQF
 

MDL-verpleegkundige INGESCHAALD OP NIVEAU 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als MDL-verpleegkundige? Maar beschik je niet over een hbo-v diploma of  heb je een hbo-v diploma van voor 2016? Dan adviseren wij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!

Drie vrouwen zijn aan het overleggen
Opleidingscoördinator
 

Mirjam Voerman

Mirjam Voerman is opleidingscoördinator van de post-hbo opleiding Maag-, Darm-, Lever-verpleegkundige. Haar doel is om ervoor te zorgen dat jij opgeleid wordt tot een gespecialiseerd verpleegkundige, die zich op de werkvloer kan profileren als deskundige op het gebied van MDL en het verschil maakt voor collega’s én patiënten. Dit doet Mirjam door de professionals uit het werkveld te verbinden aan de opleiding (bijvoorbeeld als gastdocent). Maar ook door als mentor nauw contact met haar studenten te hebben. Zelf geeft Mirjam ook de lessen gespreksvaardigheden binnen de opleiding.

Portretfoto Mirjam Voerman
Verder studeren?
 

IBD-verpleegkundige

Na jouw opleiding tot MDL-verpleegkundige kun je je nog specialiseren tot IBD-verpleegkundige. De cursus IBD-verpleegkundige geeft jou verdiepende kennis en inzichten in de ziektebeelden M. Crohn en Colitis Ulcerosa. Wil je meer weten over de mogelijkheden vraag dan een adviesgesprek aan of kijk op de website: www.han.nl/opleidingen/post-hbo/ibd-verpleegkundige/  

Een man en twee vrouwen die ana het overleggen zijn

Incompany of maatwerk?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 1040. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding MDL-verpleegkundige

Vrouw in gesprek, moet lachen. Tijdens de cursus acute pijn service, in de kantine.