Raak augmented reality in assemblageprocessen
In dit onderzoek zoeken we een antwoord een de vraag: Hoe kunnen bedrijven de snel ontwikkelende Augmented Reality technologie concreet toepassen in het assemblageproces?
Aanleiding van het project
De ontwikkeling van Augmented Reality en de mogelijkheden die er zijn om met deze technologie assemblageprocessen te verbeteren gaan snel. Binnen het MKB worden de mogelijkheden van AR herkend, maar is behoefte aan tools. Handvatten om een efficiënte en effectieve inzet van deze nieuwe technologie te specificeren. Hierbij speelt ook dat er verschillende uitvoeringsvormen van AR zijn waaruit te kiezen valt.
Doel
In het onderzoek willen we antwoord geven op de vraag: ‘Hoe kan augmented reality op een efficiënte en effectieve manier gebruikt worden in de assemblage van producten?’
Resultaat
De resultaten van het project zijn gericht op:
-
een aanpak voor het identificeren van kansen van AR in huidige assemblagesituaties;
-
een aanpak voor het specificeren van een werkplek (of takenpakket) en de benodigde AR-ondersteuning;
-
ontwerpprincipes (interface-richtlijnen) voor de ontwikkeling van AR-ondersteuning van medewerkers;
-
een aantal demonstrators die het ontwikkelen en gebruik van AR in de assemblage illustreren en een (strategische) Roadmapping Methodologie voor het ontwikkelen van AR ondersteunde assemblage binnen een bedrijf.
Ons projectteam
Jannes Slomp
Lector World Class PerformanceRandy Berenbroek
Docent-onderzoekerAchtergrond
De technische mogelijkheden van AR ontwikkelen zich snel. Binnen het mkb in de maakindustrie is er grote interesse voor AR. Echter: er zijn de nodige vragen bij managers van deze mkb-bedrijven. Wat zijn de huidige en toekomstige mogelijkheden in de assemblage? Wat betekent dit voor de inrichting en organisatie? Hoe ervaren medewerkers AR?
Publicaties
Bekijk hier de publicaties die zijn verschenen vanuit dit project.
- Vermeulen, C. Lean assemblage in het mkb; Liggen er kansen in het gebruik van Augmented Reality?, maart 2019
- Oenema, K.F., Exposing the Potential of Augmented Reality in assembly, MSc, University of Groningen, 2019
- Nijhof, M., Slomp, J. Uitdagingen in de ontwikkeling van Augmented Reality voor de ondersteuning van assemblageprocessen. Verslag van een verkennend onderzoek, Augustus 2018
- Haagsman, L.B.S. Kansen van het gebruik van Augmented Reality in Productassemblage, januari 2018
- Vermeulen, C. Lean assemblage in het mkb; Liggen er kansen in het gebruik van Augmented Reality? Resultaat werkpakket 1 - RAAK Assemblage 4.0 2019
- Knol, W., Slomp, J., Schouteten, R.L.J. and Lauch, K. The relative importance of improvement routines for implementing lean practices International Journal of Operations & Production Management 2019
Lean en World Class Performance
Ons Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum is het kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren. We voeren hiervoor praktijkgericht onderzoek uit.
Smart Region
Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.
Blijf op de hoogte
Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand.