Het HAN Lean-QRM Centrum onderzoekt hoe we met de inzet van nieuwe digitale middelen kortere en betrouwbare productiedoorlooptijden kunnen realiseren. Het onderzoek richt zich op de planning en besturing van high variety low volume (HVLV) productieprocessen.

Snelle info

Projectleider:

Gerlinde Oversluizen 

Startdatum:

mei 2019

Status:

Lopend

Looptijd:

juli 2021

Subsidie:

€ 300.000,-

Projectkenmerk:

RAAK.MKB09.033 03-2020 Toward the Digital Factory 

Subsidieverstrekker:

Raak-mkb 

 

Aanleiding van het project

Veel mkb-bedrijven worstelen met het realiseren van korte, betrouwbare doorlooptijden van hun productie. Zij geven aan dat de ‘beheersbaarheid’ van productie complex is en vaak moet worden bijgestuurd. Deze bedrijven produceren meestal een hoge variëteit aan producten in lage volumes. Deze variëteit maakt de beheersing complex. 

Doel

Het doel van dit project is om een aanpak én demonstrators te ontwikkelen waarmee we zichtbaar maken hoe digitale ondersteuning kan helpen in de uitdagingen van de mkb-bedrijven. Dit onderzoek ondersteunt het mkb om verstandige stappen te nemen in de richting van de ‘digitale fabriek’ waarmee ze korte en betrouwbare doorlooptijden kunnen realiseren. 

Resultaat

Digitale ondersteuning om mkb-bedrijven te helpen bij hun uitdaging ontstaan uit het gebruik van Digital Model, Digital Shadow en/of Digital Twin. In deze concepten ‘kopiëren’ we de werkelijkheid in real time in simulatiemodellen waarmee het effect van mogelijke besturingskeuzes te voorspellen is.  

Ons projectteam

Menno Herkes

Docent-onderzoeker

Stef Tiggeloven

Docent-onderzoeker

Pieter Ravensbergen

Hoofddocent technische bedrijfskunde

Onze partners

  • 8 mkb ondernemers 
  • Radboud Universiteit 
  • Rijksuniversiteit Groningen 

Achtergrond

Een korte doorlooptijd zorgt voor een korte en ook betrouwbare levertijd van een product of dienst. Snelheid en betrouwbaarheid zijn een sterk concurrentiewapen. Veel mkb-bedrijven worstelen hiermee, de beheersbaarheid van productie is vaak complex. Er wordt veel bijgestuurd en de leverbetrouwbaarheid laat te wensen over. 

De meeste mkb-bedrijven produceren met een hoge variëteit aan producten in lage volumes (HVLV). In deze gevallen is de beheersing zeker complex omdat: 

  • in een HVLV-productie meer value streams concurreren om het gebruik van dezelfde resources (de shared resources); 

  • lokaal benodigde optimalisatie zorgt voor verdere complicaties bij het beheersen van de orderdoorlooptijd; 

  • orders hierdoor bij de verschillende bewerkingen steeds op een andere manier worden geclusterd; 

  • ERP-systemen deze complexiteit onvoldoende ondersteunen. Planning en besturingskeuzes (P&B) zijn hierdoor vaak mensenwerk. Verschillende medewerkers maken op verschillende niveaus keuzes. Hierdoor is er onvoldoende zicht op de effecten. Door de grote hoeveelheid samenhangende informatie die nodig is voor elke beslissing, worden keuzes bovendien gemaakt op basis van onvoldoende gegevens. Deze complexiteit, gecombineerd met een korte beslissingstijd, maakt dat deze keuzes niet het optimale resultaat bewerkstelligen. 

 

Contact over dit project?

Gerlinde Oversluizen, docent-onderzoeker en projectleider

  • 06-55208804
  • gerlinde.oversluizen@han.nl
  • Artikelen

    Lectoraat
     

    Lean en World Class Performance

    Ons Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum is het kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren. We voeren hiervoor praktijkgericht onderzoek uit.

     

    Zwaartpunt
     

    Smart Region

    Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.

     

    en mens geven elkaar een hand

    Blijf op de hoogte

    Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand. 

    Toetsenbord Newsletter