Leeratelier Armoede
In dit leeratelier werken partners van de Werkplaats Sociaal Domein samen met ervaringsdeskundigen aan een perspectief voor mensen in armoede. Aandacht voor armoede is belangrijk. Mensen die in armoede leven kampen vaak met achterliggende problemen zoals laaggeletterdheid of discriminatie.
Onze projecten
-
Experiment Arnhem Immerloo Schuldenvrij
In de wijk Immerloo wordt in 1 keer de schuld opgekocht van 40 tot 60 financieel kwetsbare huishoudens. De HAN onderzoekt het experiment door de ervaringen van de deelnemende huishoudens centraal te stellen. Schulden veroorzaken stress, multiproblematiek in gezinnen, gezondheidsproblemen en isolement. De Gemeente Arnhem wil deze spiraal doorbreken.
-
Week tegen Armoede
Armoede is actueler dan ooit. Dagelijks lezen we alarmerende berichten over armoede in Nederland. Hoe bestrijden we armoede? Dat doen we samen over beroepsgrenzen en domeinen heen. Jaarlijks organiseert de HAN de Week tegen Armoede om initiatieven vanuit meerdere academies, werkveld en disciplines een podium te geven.
-
Zakgeldproject
In gezinnen waar financiële middelen amper toereikend zijn om aan de financiële verplichtingen te voldoen, is zakgeld niet vanzelfsprekend. In dit project werken onderzoekers samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen aan manieren om kinderen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid.
-
Armoede Experience
Arnold leefde na zijn ontslag in financiële onzekerheid. Sonja zat opgescheept met de schulden van haar ex-man. Het zijn levensechte verhalen uit de Armoede Experience. De ervaringsroute biedt deelnemers en ontwikkelaars de kans om te ervaren wat de impact is van armoede.
-
Spel Kansen Keren
Wil je kansengelijkheid een keer aan de orde stellen in jouw team, jouw klas of tijdens een studiedag? Dat kan met het spel ‘Kansen Keren’. Dit spel is ontwikkeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de invloed van achterstand of juist privilege. Het spel maakt sociale ongelijkheid tastbaar en ondersteunt bij gesprekken over hoe je kansen kunt helpen keren.
-
Aanzet met geld
Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geld? Gemeente Nijmegen wilde weten hoe deze inwoners daarbij het beste ondersteund kunnen worden. HAN onderzocht dit met 3 co-onderzoekers met LVB.
-
Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede
Wat leidt tot (verborgen) armoede? De Werkplaatsen Sociaal Domein Nijmegen, Twente en Utrecht ontwikkelen samen een werkwijze voor het signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van structuren die leiden tot armoede. Zodat mensen die in armoede leven weer nieuw perspectief kunnen zien.
-
De Verhalenkamer
Om armoede te kunnen doorbreken en mensen in financieel lastige situaties bij te staan, is het belangrijk om de dagelijkse realiteit van mensen die met schaarste geconfronteerd worden te begrijpen. In de verhalenkamer verzamelen we persoonlijke en professionele perspectieven.
Contact over dit leeratelier
Neem voor meer informatie of vragen over het Leeratelier Armoede, neem contact op met:
Samenwerking
Het leeratelier Armoede is onderdeel van Werkplaats Sociaal Domein van Arnhem en Nijmegen. De werkplaats is verbonden aan het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en de Zorgalliantie. In de Werkplaats werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.