Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen

Leeratelier Armoede

Armoede in beeld

In dit leeratelier werken partners van de Werkplaats Sociaal Domein samen met ervaringsdeskundigen aan een perspectief voor mensen in armoede. Aandacht voor armoede is belangrijk. Mensen die in armoede leven kampen vaak met achterliggende problemen zoals laaggeletterdheid of discriminatie.

Onze projecten

  • Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

    Week tegen Armoede

    Armoede is actueler dan ooit. Dagelijks lezen we alarmerende berichten over armoede in Nederland. Hoe bestrijden we armoede? Dat doen we samen over beroepsgrenzen en domeinen heen. Jaarlijks organiseert de HAN de Week tegen Armoede om initiatieven vanuit meerdere academies, werkveld en disciplines een podium te geven. 

  • wijk

    Zakgeldproject

    In gezinnen waar financiële middelen amper toereikend zijn om aan de financiële verplichtingen te voldoen, is zakgeld niet vanzelfsprekend. In dit project werken onderzoekers samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen aan manieren om kinderen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid.

  • Hoe ga je om met belastingaanslag als je in armoede leeft?

    Armoede Experience

    Arnold leefde na zijn ontslag in financiële onzekerheid. Sonja zat opgescheept met de schulden van haar ex-man. Het zijn levensechte verhalen uit de Armoede Experience. De ervaringsroute biedt deelnemers en ontwikkelaars  de kans om te ervaren wat de impact is van armoede.

  • Jongere achter laptop

    Spel Kansen Keren

    Wil je kansengelijkheid een keer aan de orde stellen in jouw team, jouw klas of tijdens een studiedag? Dat kan met het spel ‘Kansen Keren’. Dit spel is ontwikkeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de invloed van achterstand of juist privilege. Het spel maakt sociale ongelijkheid tastbaar en ondersteunt bij gesprekken over hoe je kansen kunt helpen keren. 

  • briefgeld euro budget

    Aanzet met geld

    Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geld? Gemeente Nijmegen wilde weten hoe deze inwoners daarbij het beste ondersteund kunnen worden. HAN onderzocht dit met 3 co-onderzoekers met LVB.

  • armoede, jongen, neerslachtig

    Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede

    Wat leidt tot (verborgen) armoede? De Werkplaatsen Sociaal Domein Nijmegen, Twente en Utrecht ontwikkelen samen een werkwijze voor het signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van structuren die leiden tot armoede. Zodat mensen die in armoede leven weer nieuw perspectief kunnen zien. 

  • Een student vertelt een verhaal aan een andere student, terwijl ze achter haar laptop zit.

    De Verhalenkamer

    Om armoede te kunnen doorbreken en mensen in financieel lastige situaties bij te staan, is het belangrijk om de dagelijkse realiteit van mensen die met schaarste geconfronteerd worden te begrijpen. In de verhalenkamer verzamelen we persoonlijke en professionele perspectieven. 

Nieuws

Armoede onder jongeren 12+ blijft vaak verborgen door schaamte

Hoe beïnvloedt armoede jongeren van 12 jaar en ouder, en waarom blijft dit vaak verborgen? Dit is de vraag die Social Work Euregio-student Luca en drie medestudenten onderzoeken binnen de onderwijseenheid Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).

Luca Jansma, student PZW over zijn project in het kader van de week van de armoede

Download gratis boek ‘Hoe je armoede doorbreekt’

Armoede in Nederland. Hoe ziet dat eruit? Wat zijn de gevolgen voor mensen die in armoede leven? Hoe kun jij bijdragen in plaats van wegkijken? Start met dit gratis e-book, lees de 8 aanbevelingen.

Voorkant boek 'Hoe je armoede doorbreekt'

Podcasts 'Hoe je armoede doorbreekt'

We maakten een podcast over 'Hoe je armoede doorbreekt'. Met studenten, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals. Beluister hun verhalen. De podcast hoort bij het gelijknamige boek.

Armoede in beeld

Experiment Arnhem Immerloo Schuldenvrij

In de Arnhemse wijk Immerloo wordt in 1 keer de schuld opgekocht van 40 tot 60 financieel kwetsbare huishoudens. De ervaringen van de deelnemende huishoudens staan centraal in dit onderzoek.

Zakgeldgids cover 2023