GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen
De ambitie van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we goede voeding bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen bevorderen.
Aanleiding van het project
Goede voeding speelt een belangrijke rol bij het ouder worden. Het zorgt voor behoud van vitaliteit, het voorkomen van complicaties en een betere kwaliteit van leven. Betrokken professionals vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Doel
Het uiteindelijke doel is het leveren van optimale voedingszorg aan (kwetsbare) ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Enerzijds gaat het om ondervoedingszorg, anderzijds over goede voedingszorg voor alle bewoners.
Achtergrond
Betrokken professionals, bijvoorbeeld diëtisten en mensen ui het management en de facilitaire dienstverlening, vragen zich af hoe zij optimale voedingszorg kunnen leveren aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Ons team
Marian de van der Schueren
ProjectleiderAnnemarie Nijhof
DocentbegeleiderMarleen Manders
Docent-onderzoekerOnze partners
- DGO (Diëtisten Geriatrie en Ouderen)
- 5 verzorgings- en verpleeghuizen
- Universiteit Maastricht
- AmsterdamUMC
- Stuurgroep Ondervoeding
-
betrokken opleidingen
Zoek je een studie die hierbij past? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou. De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft het meeste raakvlak met dit project.
Resultaten
Tijdens het project GoedZo! werd in diverse werkpakketten naar verschillende onderdelen van de voeding van ouderen in verpleeghuizen gekeken. De resultaten gaven inzicht in de (veranderende) prevalentie (en incidentie) van ondervoeding, de voedingsinname van de ouderen op zowel het gebied van macro- als micronutriënten en de organisatie van eten en drinken. Er is een lijst van (wetenschappelijke) publicaties te vinden en ook is er ter afsluiting van het project een animatie gemaakt.
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.