HP-Launch
Hoe houden we ons huis warm als de aardgaskraan wordt dichtgedraaid? In het project HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werkten 6 kennisinstituten en marktpartijen aan een prototype van een duurzame en betaalbare warmtepomp voor bestaande woningen.
Aanleiding van het project
Met dit project speelde de onderzoeksgroep in op een enorme uitdaging binnen de energietransitie: ruim 7 miljoen woningen aardgasvrij maken. In 2050 moet in Nederland de overgang zijn gemaakt van verwarming met aardgas naar verwarming met elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld met een lucht-water-warmtepomp.
Doel
Dit project had 2 belangrijke doelen:
-
Ondersteunen van fabrikanten om de ontwikkelde kennis naar de markt te brengen en zo de concurrentiepositie van de Nederlandse warmtepompfabrikanten te versterken.
-
Aanpakken van 3 obstakels voor grootschalige toepassing van warmtepompen: terugverdientijd, plaatsen in of bij de woning en gebruik van schadelijk koudemiddel.
Video Energievraagstuk - onderzoek lectoraat Meet- en Regeltechniek
Resultaat
We stellen de projectresultaten kosteloos beschikbaar aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die het product kan door ontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct.
De bevindingen uit het HP-Launch project worden momenteel al gebruikt in de Meerjarig Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP's) om verder te werken aan de toekomstige warmtevoorziening voor Nederlandse woningen. Fabrikanten van verwarmingsinstallaties kunnen het systeem verder ontwikkelen voor een optimale aansluiting bij hun toeleveranciers en productpalet.
Onze partners
-
Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Coördinatie, regeltechniek en modellering
-
Business Development Holland: Aansluiting bij de markt
-
De Haagse Hogeschool: Regeltechniek en modellering
-
MMID: Bewaken van de produceerbaarheid
-
Re/genT Helmond: Koudetechniek en testen
-
TransferWorks: Warmtewisselaars
Achtergrond
Elementen uit de ontwikkeling binnen dit project zijn ook geschikt voor alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron- of koelinstallaties. De ontwikkelde warmtepomp biedt duidelijke voordelen ten opzichte van systemen die reeds op de markt zijn:
Artikelen & documenten
Er zijn veel verschillende artikelen en documenten verschenen over dit project. Bekijk ze allemaal!
Opleiding: Master Engineering Systems
De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next level!
Meet en regeltechniek
De regeringsleiders hebben besloten dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2°C. Dit heeft geleid tot sterke groei van duurzame opwekking van energie en het overstappen naar elektrische alternatieven. Hierdoor staat de stabiliteit van het energiesysteem onder druk.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Abonneer op de SEECE nieuwsbrief
SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.