Prometheus
De beroepspraktijk van professionals die werken aan het op orde houden van dijken is sterk aan verandering onderhavig. Binnen beheerorganisaties zoals waterschappen en Rijkswaterstaat werken professionals aan de beoordeling, beheer & onderhoud, en versterking van waterkeringen.
Aanleiding van het project
Per 1 januari 2017 is de normering van de waterveiligheid gewijzigd. Tegelijkertijd is het nieuwe Wettelijk Beoordelingslnstrumentarium (WBl) van kracht geworden, waarin voorschriften zijn opgenomen voor het beoordelen van de primaire waterkeringen (dijken, duinen, stormvloedkeringen etc. aan zee, grote wateren en rivieren).
De huidige beoordelingsronde loopt van 2017 tot 2023. Daarin wordt een waterkering niet meer getoetst op basis van zijn waterkerend vermogen tot een bepaalde waterstand, maar beoordeeld op een maximaal toelaatbare overstromingskans en bijbehorend risico. Het nieuwe beoordelingsinstrumentarium vraagt een nieuwe werkwijze, die professionals bij waterschappen en Rijkswaterstaat voor de nodige uitdagingen plaatst.
Doel
Project Prometheus heeft als doel om bij te dragen aan effectiever en efficiënter assetmanagement van dijken. Als antwoord op de kennisbehoefte van professionals uit de praktijk gerelateerd aan het omgaan met complexiteit, richt het project Prometheus zich op het verbeteren en beter op elkaar aan laten sluiten van verschillende werkprocessen binnen waterschappen en Rijkswaterstaat. Voortvloeiend uit de state of the art zal onderscheid gemaakt worden tussen vier werkprocessen die op elkaar inhaken:
1) beoordeling van dijken
2) verkenning van gebiedsopgaven (Trajectaanpak)
3) dijkversterking
4) instandhouding van (bestaande en versterkte) dijken.
Om de betrokken professionals spelenderwijs te laten anticiperen op complexiteit in de werkprocessen en hen te ondersteunen bij een gezamenlijk leerproces voor effectiever en efficiënter assetmanagement wordt serious gaming ingezet.
Resultaten
Vanuit het project Prometheus zijn al verschillende resultaten geboekt:
- Rapportage dilemma’s en best practices voor kennisuitwisseling tussen beoordeling, beheer en versterking bij assetmanagement.
- 2 wetenschappelijke artikelen
- Een spellendoos met assetmanagement serious games.
Ons team
Frank den Heijer
OnderzoekerOnze partners
- Hogeschool Van Hall Larenstein
- Hogeschool Zeeland
- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
- Waterschap Rijn & lJssel
- Waterschap Hollandse Delta
- Waterschap Drents Overijsselse Delta
- Waterschap Scheldestromen
- Waterschap Rivierenland
- Waterschap Vallei en Veluwe
- Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden
- Rijkswaterstaat
- TU Delft
- Deltares
- BZ lngenieurs & Managers
Community of Practice
Project Prometheus is in 2018 gestart met een veelzijdig consortium van waterschappen, kennisinstellingen en bedrijven. Dit consortium is gedurende het project, mede door het uitvoeren van trainingen en interesse vanuit de praktijk, een groeiend netwerk geworden van professionals die zich vanuit verschillende invalshoeken bezig houden met assetmanagement voor dijken. Om dit groeiende netwerk in stand te houden en om de projectresultaten en bevindingen een plek te geven in de waterbouwpraktijk, is een ‘community of practice’ opgericht.
Publicaties
Vanuit het project Prometheus zijn verschillende publicaties verschenen.
Lectoraat Sustainable River Management
Rivieren zijn van grote ecologische waarde. Hoe kan het rivierengebied tegelijk veilig en aantrekkelijk blijven? Ons lectoraat voert hier praktijkgericht onderzoek naar uit.