Voedings- en beweeggedrag bij kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19
Tijdens de pandemie zijn veel thuiswonende ouderen contacten uit de weg gegaan om een COVID-besmetting te voorkomen. Wat betekent dit voor hun voedings- en beweeggedrag?
Aanleiding van het project
Door de COVID-19 crisis en bijbehorende maatregelen is de zorg en ondersteuning van kwetsbare thuiswonende oudere sterk ingeperkt. Mantelzorgers mochten minder langskomen (social distancing), veel thuiszorg is stopgezet (vooral tijdens de eerste golf) en ouderen zelf weigerden (in)formele zorg uit angst om besmet te raken. Veel ouderen hadden angst om naar buiten te gaan. Hierdoor nam enerzijds de hoeveelheid beweging af in deze periode en anderzijds was het minder gemakkelijk om boodschappen te doen. Er is tot op heden weinig zicht wat dit voor de kwetsbare thuiswonende ouderen betekent heeft voor onder meer het beweeggedrag en de voedselinname.
Doel van het project
Het doel van dit project is om door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek in kaart te brengen hoe ouderen, hun mantelzorgers en verpleegkundigen in de eerste lijn (wijkverpleegkundigen en praktijkverpleegkundigen ouderenzorg) de beperkende maatregelen behorend bij Covid-19 hebben ervaren.
We willen onderzoeken welke eventuele aanpassingen zij hebben gemaakt, specifiek met betrekking tot voedings- en beweeggedrag. Na afloop van het project doen we concrete aanbevelingen en delen we best practices met ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals over hoe optimale voedings- en beweegzorg in crisissituaties als de COVID-19 pandemie geborgd kan worden.
Het Team
Anja de Kruif
Mede projectleider
Marian de van der Schueren
lector Voeding Diëtetiek en LeefstijlElke Naumann
ProjectleiderMinke Nijboer
Lector WijkverplegingPartners
Voor dit project werkt het Lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl samen met de volgende partners:
- KBO-PCOB (Samen Sterk voor Senioren)
- Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap (NWG-zorg)
- Dementie Netwerk Nederland (DNN)
- Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN )
- Vilans (Landelijke Kennisorganisatie voor langdurende zorg)
- Stuurgroep Ondervoeding
- HAN Lectoraat Wijkverpleging
Publicaties
De onderzoekers binnen het project Voedings- en beweeggedrag bij kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19 delen na afloop van het project concrete aanbevelingen en best practices met ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals over hoe optimale voedings- en beweegzorg in crisissituaties als de COVID-19 pandemie geborgd kan worden. Volg de publicaties!
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.