Ontzouten rijpend slib
Nederland streeft naar een 100% circulaire economie, uiterlijk in 2050. Tegelijkertijd moet voor die tijd circa 1900 km van de Nederlandse dijken versterkt worden. Dit project richt zich op het ontzouten van slib om met dat materiaal vervolgens de dijken op te hogen.
Aanleiding
Bevordering van de circulaire economie om duurzaamheidsdoelen te bereiken is wereldwijd een trend voor beleidmakers. In deze lijn streeft Nederland naar een 100% circulaire economie uiterlijk in 2050. Tegelijkertijd moet circa 1900 km van de Nederlandse dijken voor 2050 versterkt worden om aan de nieuwe veiligheidseisen te voldoen. De beleidsdoelen, samen met de noodzaak voor sediment voor dijkversterking en de schaarste aan zandig en ander grof sediment, bieden kansen voor circulair hergebruik van bagger dat traditioneel wereldwijd gedumpt wordt.
Doel
Project 'Ontzouten rijpend slib voor deltabescherming' heeft als doel het ontwikkeling van een strategie voor efficiënt ontzilten van slib. De vragen hierin zijn:
- Wat is de samenhang van de parameters die een rol spelen bij het ontzouten van slib?
- Wat zijn de (efficiënte) best practices voor het ontzouten. Kleinschalige 'mengen en spoelen' laboratoriumexperimenten gedaan om de invloed van verschillende behandelingstechnieken op het water, zout en organische gehalte te onderzoeken?
Het team Ontzouten Rijpend Slib
Maria Barciela Rial
ProjectleiderOnze Partners
- EcoShape
- IBP Vloed
- Netics
Publicaties
Het project Ontzouten Rijpend Slib is nog betrekkelijk nieuw. Er zijn dus nog amper publicaties over verschenen.
Lectoraat Sustainable River Management
Rivieren zijn van grote ecologische waarde. Hoe kan het rivierengebied tegelijk veilig en aantrekkelijk blijven? Ons lectoraat voert hier praktijkgericht onderzoek naar uit.