capsules rondom een hart. project flair

Heeft het medicijn colchicine invloed op hoe het brein bepaalde afwegingen maakt? In de FLAIR-i studie willen we graag onderzoeken of het medicijn colchicine (een ontstekingsremmer) gedrag en brein-functie van mensen met een lichte ontsteking verandert.

Snelle info

Start

Eind 2022

Status

Lopend

Subsidieverstrekker

European Research Council (ERC starting grant) 

Projectleider

Esther Aarts, Donders instituut 

Aanleiding

Ongeveer de helft van de mensen met overgewicht heeft een chronisch lichte ontsteking in het lichaam. Er zijn dan wat hogere ontstekingswaarden in het hele lichaam aanwezig. Deze ontsteking is minder hoog dan bijvoorbeeld bij een infectie of ziekte, en de meeste mensen merken het vaak zelf niet. Er zijn echter aanwijzingen dat deze lichte ontsteking bepaalde processen in het lichaam kan beïnvloeden. Hierdoor ontwikkelen sommige mensen bijvoorbeeld diabetes of hart en vaatziekten.

We denken dat deze lichte ontsteking ook invloed heeft op het brein, vooral in hersengebieden die belangrijk zijn voor het maken van (voedsel)keuzes. Uit eerdere onderzoeken weten we dat ontstekingsremmende medicijnen deze invloed op het brein mogelijk kunnen verminderen. In dit onderzoek willen we daarom weten of het medicijn colchicine invloed heeft op hoe uw brein bepaalde afwegingen maakt. 

Colchicine is een medicijn dat ontsteking verlaagd. We vergelijken de werking van colchicine met de werking van een placebo. 

Doel

In de FLAIR-i studie willen we graag onderzoeken of het medicijn colchicine (een ontstekingsremmer) gedrag en brein-functie van mensen met een lichte ontsteking verandert. 

Doelgroep: Vrouwen, tussen 18 en 59 jaar, BMI boven 30 kg/m2, rechtshandig, schouderbreedte van minder dan 68 cm. 

Aanpak

Voor dit dubbleblind onderzoek maken we 2 groepen op basis van loting: 

  • Groep 1: vrouwen krijgen colchicine, een ontstekingsremmend medicijn, gedurende 12 weken
  • Groep 2: vrouwen krijgen een placebo gedurende 12 weken 

Metingen

  • Start van het onderzoek, week 0. Medicatie ophalen in het onderzoekscentrum
  • In week 2, 4 en 8 telefonisch contact met onderzoeker over hoe het gaat en of er bijwerkingen zijn 
  • 7-10 dagen vragen beantwoorden via een app 
  • Faecestest 
  • Voedingsinnamevragenlijst
  • Week 12: MRI-onderzoek, bloedonderzoek, een smaaktest, lichamelijk metingen, verzamelen van een stukje haar en urine en vragenlijsten
  • 2x een interview, deel van de deelnemers: in de eerste week voorafgaand aan de medicatie en in week 12. 

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten