Arbeidstoeleiding van vrouwelijke statushouders
Het project Participatie met perspectieven richt zich op de arbeidstoeleiding van vrouwelijke statushouders. In Nederland is deze groep ondervertegenwoordigd wat betreft arbeidsparticipatie. Hoe kunnen publieke professionals op passende wijze vrouwelijke statushouders begeleiden naar werk?
Resultaten
Dit onderzoeksproject is inmiddels afgerond. Benieuwd naar de kennisproducten van dit project?
We hebben een praktische overzicht gemaakt van essentiële elementen en aandachtspunten voor toeleiding naar passende en duurzame arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders. Er bestaat een grote diversiteit onder deze vrouwen. Begeleiding vraagt om maatwerk en professionele aandacht, en deze handreiking gaat hierover.
Identiteitswerk
Het kernthema dat tijdens de eerste arena- en tribune bijeenkomsten naar boven kwam is Identiteitswerk. Dit gaat over het stilstaan bij identiteitsvragen, dat bestaat uit allerlei componenten die onlosmakelijk verbonden zijn met iemands context. Als je vlucht, maar ook als je migreert, kom je in een andere context. Niet alleen ben je fysiek ergens anders, ook je rol binnen de familie verandert, evenals je baan, inkomen, waarde van je opleiding, de taal waarin je je moet redden… Je moet jezelf opnieuw uitvinden. Het is belangrijk dat de moeite die deze stap kost wordt herkend en erkend. Een professional kan helpen door het bekende van het verleden te vertalen naar mogelijkheden in de toekomst: als je vroeger bijvoorbeeld genoot van koken, kun je daarmee misschien doorgaan in de catering. We hebben de uitkomsten van de eerste bijeenkomsten verwerkt in een plaat, die professionals tijdens gesprekken met vrouwelijke statushouders helpt met deze 'vertaling'. Bekijk ook de bijbehorende kennisclip!
Wat kun je?
Ter voorbereiding hebben onderzoekers vragen gesteld aan de Arenapartners over hun werkwijze: hoe (h)erkennen publieke professionals kwaliteiten, drijfveren en belemmeringen van vrouwelijke statushouders ten aanzien van werk en hoe brengen zij deze in beeld? Tijdens de bijeenkomst haalden we ook ideeën op, in reflectie op bovenstaande vraag.
Dit leidde tot een praatplaat. Deze kan gebruikt worden door professionals om kwaliteiten en capaciteiten van vrouwelijke statushouders in beeld te brengen. We hebben ook een kennisclip gemaakt waarin projectleider Suzanne van Hees uitleg geeft over de praatplaat en hoe publieke professionals deze kunnen inzetten.
Lesbrief: hoe begeleid je vrouwelijke statushouders naar werk?
Voor docenten in hoger sociaal agogisch werk ontwikkelden we een les gebaseerd op dit onderzoek. De lesopzet bestaat uit twee onderdelen:
1) delen en activeren van bestaande kennis over moeilijkheden en obstakels die vrouwelijke statushouders ervaren ten aanzien van deelname aan de arbeidsmarkt; welke competenties vraagt het van professionals om hen hierin te begeleiden;
2) oefenen met behulp van 2 ontwikkelde tools en ervaren hoe je kwaliteiten, wensen en mogelijkheden van vrouwelijke statushouders ten aanzien van werk in kaart kan brengen.
De les met bijbehorende powerpoint zijn open acces beschikbaar:
Download de lesbrief, download de powerpoint
Publicaties
- Sociale Vraagstukken: 'Arbeidstoeleiding vrouwelijke statushouders heeft tijd en ruimte nodig'
- SAM: 'Begeleiden van vrouwelijke statushouders naar werk: net even anders'
- Trouw: 'Vrouwelijke statushouders aan werk helpen vergt intensieve begeleiding'
- Han.nl: afsluitend interview met Suzanne van Hees
- Sociaal bestek: Vertragen om te versnellen. De begeleiding van vrouwelijke statushouders naar werk
Verslag eindsymposium
Op donderdag 26 september 2024 rondde we dit project af met een symposium. Deze drukbezochte eindbijeenkomst was een groot succes!
Bekijk het inhoudelijke en sferische (foto)verslag.
Doel van het project
In dit project hebben we de ambitie om middels kennisontwikkeling, praktijkverbetering en onderwijsinnovatie toekomstige en reeds werkende publieke professionals toe te rusten in het op passende wijze begeleiden van vrouwelijke statushouders naar duurzaam werk. Samen met alle betrokken praktijkpartners en vrouwen met ervaringskennis wisselen we kennis en ervaring uit over het begeleiden van vrouwelijke statushouders. Vervolgens gaan de praktijkpartners met deze nieuwe inzichten aan de slag in de praktijk. In verschillende bijeenkomsten vindt uitwisseling en verdieping van de verkregen inzichten plaats om samen te komen tot een verbeterd handelingsrepertoire. We hebben de gezamenlijke ambitie om de maatschappelijke impact op het gebied van arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders te vergroten, hiermee sluiten we aan op de doelstellingen uit de nieuwe wet op inburgering en de participatiewet en werken we aan eerlijke kansen voor vrouwelijke statushouders om op passende en duurzame wijze deel te nemen aan de samenleving.
Centrale Onderzoeksvraag
De arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders in Nederland is laag. Dit maakt deze vrouwen sociaal en economisch kwetsbaar en bemoeilijkt integratie in de Nederlandse samenleving. Het hebben van waardig en passend werk draagt bij aan economische zelfstandigheid, maar ook aan persoonlijke ontwikkeling, sociale verbindingen, gezondheid en welzijn. Dit is van belang voor individu én samenleving. Centrale vraag in dit onderzoek is hoe publieke professionals op passende wijze vrouwelijke statushouders kunnen begeleiden naar duurzaam werk.
Praktijkvragen hierbij zijn:
- Hoe kun je de kwaliteiten en drijfveren van vrouwelijke statushouders ten aanzien van werk goed in beeld krijgen?
- Hoe kun je vrouwelijke statushouders het beste begeleiden naar werk?
- Hoe creëer je in je eigen organisatie en in de samenwerking met anderen de optimale randvoorwaarden voor het begeleiden van vrouwelijke statushouders naar werk?
Onderzoeksopzet
Het onderzoek vond plaats in lerende netwerken, waarin onderzoekers, publieke professionals, vrouwelijke statushouders met ervaringskennis, werkgevers en praktijkprofessionals uit aanpalende domeinen en studenten van diverse opleidingen met elkaar samenwerken en samen leren. Door het werken in lerende netwerken vergroten we het lerend vermogen van alle betrokkenen, genereren we kennis en inzichten en creëren we een netwerk gericht op participatie van vrouwelijke statushouders. Hierbij maken we gebruik van de visie, kennis en ervaring op netwerkleren van de Zorgalliantie. Inzichten uit dit onderzoek worden worden vertaald naar het hbo-onderwijs.
Onze partners
Onderzoekspartners:
- Hogeschool Utrecht (medeaanvrager: Leendert de Bell, bijzonder lector duurzame arbeidsparticipatie vluchtelingen)
- Windesheim (medeaanvrager: Sjiera de Vries, lector Sociale Innovatie)
Praktijkpartners:
- Forte Welzijn
- Gemeente Houten
- Gemeente Overbetuwe
- Gemeente Utrecht
- Regionale Sociale Dienst De Liemers
- Werkbedrijf Rijk van Nijmegen
- Saeed Zwolle
- TIEM
Andere betrokken partijen:
Arbeid en Gezondheid
Werk dat voor mensen van waarde is. Werk dat financieel, sociaal, fysiek, mentaal en emotioneel gezond is. Dat is waar ons lectoraat zich op richt: duurzaam passend werk. Wij voeren praktijkgericht onderzoek uit rond dit thema.
Fair Health
Met zwaartepunt Fair Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.