Studerende Mantelzorgers @ HAN
Eén op de 8 studenten in het hoger onderwijs heeft zorgtaken voor een naaste. Dat zijn er op de HAN zo’n 4.600 (!). Grote kans dus dat jij in je werk of opleiding studerende mantelzorgers tegen komt. Of misschien ben je er zelf wel één. Mantelzorg wordt vaak niet herkend en daarom komt ondersteuning
-
Mantelzorger, ik?
Studerende mantelzorgers zijn zich vaak niet (direct) bewust van dat ze mantelzorger zijn. Als de mantelzorgsituatie plotseling ontstaat en direct zeer intensief is, is het besef er meestal wel direct en volgt een mentale klap. Verwachtingen, bijvoorbeeld rond het student-zijn, moeten worden bijgesteld. In andere gevallen nemen taken ongemerkt toe, er komt steeds iets bij. Dan zijn het veelal anderen die benoemen dat ze mantelzorger zijn. Dit betekent dat jij, als directe omgeving van de student, hier een rol in zou kunnen spelen.
-
Mantelzorg: wat doet het met je?
Dé mantelzorger bestaat niet. Wat studerende mantelzorgers doen, voor wie en in welke context varieert sterk. Wel geldt voor allemaal dat het mantelzorger-zijn voor studenten zowel positieve als negatieve gevolgen op verschillende levensgebieden heeft. Hierin de balans houden is een grote uitdaging. Rust en ruimte zoeken voor zichzelf, steun zoeken bij anderen, maar ook sporten en gamen zijn acties die studerende mantelzorgers ondernemen om balans te houden. Leren doorzetten en plannen wordt ook genoemd.
Wat kan jij betekenen?
Tips van studerende mantelzorgers:
-
Het onderzoek
We deden literatuuronderzoek, voerden vervolgens gesprekken en gingen tot slot ontwerpend aan de slag. We interviewden 16 studerende mantelzorgers (tussen de 18-30) jaar van 11 verschillende opleidingen. Ook spraken we met 17 HAN-betrokkenen zoals docenten, studentbegeleiders, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers vanuit de examencommissie, het decanaat en de MR.
Het project Studerende mantelzorgers @ HAN is in 2022-2023 uitgevoerd vanuit Leeratelier Jongeren, Inclusie & Participatie (JIP), onderdeel van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem Nijmegen en mede mogelijk gemaakt door een gift van Stichting De Beide Weeshuizen en een bijdrage vanuit de Academie Mens en Maatschappij.
-
Factsheet, praatplaat en meer
Lees in de factsheet meer adviezen in het werken met studerende mantelzorgers en tips voor mantelzorgers zelf.
Gebruik de Praatplaat om als studentbegeleider een bijzondere situatie zoals mantelzorg te herkennen. Het is belangrijk om jouw studenten te kennen; wat houdt hen bezig? Zodra jij een bijzondere situatie herkent is het goed om hierover in gesprek te gaan met de student en samen te kijken of er aanpassingen nodig zijn in de studie.
Contact
Meer weten over dit project? Neem contact op met hilde.wierda@han.nl of melissa.vanalff@han.nl.