Keuzehulp Re-integratie bij psychische klachten voor werkenden
Wat vervelend dat je psychische klachten ervaart en je je werk niet meer (goed) kan uitvoeren. Wist je dat ruim 15% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder psychische klachten ervaart? En dat 8% van de werkenden uitvalt op het werk door psychische klachten? Weet dus dat je niet de enige bent.
Psychische klachten en re-integratie
Als je op je werk uitvalt met psychische klachten, komt er veel op je af. Je kan emoties ervaren die samenhangen met de psychische klachten, zoals stress, vermoeidheid, somberheid, depressie, angst en paniek. Ook kun je naar je werk schuldgevoelens, verdriet en eenzaamheid ervaren en het gevoel hebben dat je hebt gefaald. Veel mensen zijn bang dat hun psychische klachten niet geloofd worden en hebben het gevoel dat ze moeten verantwoorden waarom ze ziek zijn.
Je werkt aan je herstel. Ook werk je aan je terugkeer naar werk (re-integratie). Daarbij krijg je te maken met procedures en wetten. Werkgevers in Nederland zijn namelijk verplicht om zieke werknemers te helpen terugkeren naar werk, volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Werkgevers en werknemers worden daarbij ondersteund door bedrijfsartsen en verschillende re-integratieadviseurs.
Samen beslissen
Door actief mee te werken aan je re-integratie heb je een grotere kans om succesvol terug te keren naar je werk. Samen beslissen helpt daarbij. Met samen beslissen bedoelen we dat jij en je werkgever, bedrijfsarts of re-integratieadviseur samen keuzes maken in je terugkeer naar werk. Heel belangrijk bij samen beslissen is dat je uitlegt hoe jouw persoonlijke situatie is, zodat daar bij de gezamenlijke beslissingen rekeningen mee gehouden kan worden. Deze keuzehulp geeft je informatie over wat jij kan doen om samen te beslissen, over de wettelijke regels en procedures bij verzuim en de professionals waarmee je te maken krijgt. Ook komen andere werknemers die zijn uitgevallen met psychische klachten aan het woord.