Vliegend eten in de keuken

Het project richt zich op het verbeteren van voedings- en vochtmonitoring in het Máxima MC. Onderzoek toont aan dat 20% van ondervoede patiënten niet wordt herkend. De focus ligt op herziening van de rolverdeling onder zorgprofessionals en betrokkenheid van patiënten en naasten.

Snelle info

Start

Februari 2023

Status

Lopend

Looptijd

2 jaar

Subsidieverstrekker

RAAK PUBLIEK

Projectleider

Marianne Nieboer

Aanleiding

De aanleiding voor deze projectaanvraag is dat monitoring van de voedings- en vochtinname in de huidige context van het Máxima MC voor verbetering vatbaar is. Uit onderzoek onder patiënten in het Máxima MC, bleek dat ondanks de inzet van een gevalideerd screeningsinstrument voor ondervoeding, 20% van de ondervoede patiënten niet als zodanig worden herkend (Stuurgroep Ondervoeding, 2019). Dit geldt ook voor het (h)erkennen van dysfagie (Richtlijn Orofaryngeale Dysfagie, 2017).

Om deze situatie te verbeteren, is het nodig om te kijken naar de huidige rol- en taakverdeling van zorgprofessionals uit diverse disciplines bij het monitoren van de voedings- en vochtinname. Welke opvattingen en behoeften hebben zorgprofessionals over het samenspel van de eigen professionele verantwoordelijkheid en de eigen regie van de patiënt en diens naasten hierbij? 

Doel

Betrokkenheid van patiënten en hun naasten creëren door monitoring in te passen in het eigen leven zodat patiënten zich bewust worden van het belang van een goede voedings-en vochtinname.  

Dit vraagt om een persoonsgerichte benadering van monitoring waarin zorg-, leer- en werkrelaties en structuren voortdurend samen worden vormgegeven zodanig dat eigen regie en waardigheid van alle betrokkenen worden gerealiseerd. 

Aanpak

Hoe wordt dit project uitgevoerd? De studenten: 

  • bestuderen de literatuur  
  • schrijven een projectplan met eigen onderzoeksvraag (deelvraag van bovenstaand project) 
  • voeren het onderzoek uit
    - contacteren de deelnemers 
    - verzamelen de data (d.m.v. interviews/ /enquêtes) 
    - verwerken de data (en analyseren waar mogelijk statistisch)  
    - interpreteren de data 
    - koppelen de testresultaten terug aan de begeleider/opdrachtgever. 
  • beschrijven de resultaten en de discussie 
  • schrijven een beknopt adviesrapport 

Onze partners

  • Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid, Paramedische Hogeschool 
  • Máxima MC 
  • Hanzehogeschool Groningen 
  • Summa College Zorg 
  • MyBeaker 
  • TU/e Department of Industrial Design 

In contact komen met dit project?

Marianne Nieboer

  • M.Nieboer@fontys.nl
  • Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    eten
    Zwaartepunt
     

    HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.